Suomi
Gamereactor
laitearviot

Creative Aurvana X-Fi

Creative tunnetaan parhaiten SoundBlaster-äänikorteistaan ja Zen-tuoteperheen mp3-soittimistaan. Aurvana X-Fi on kuitenkin yhtiön ensimmäinen vakava yritys murtautua kuulokkeillaan huippuluokkaan, jota perinteisesti ovat dominoineet sellaiset merkit kuin Bose ja Sennheiser.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Creative päätti integroida oman X-Fi-äänenparannustekniikkansa kuulokkeisiin, mikä parantaa huomattavasti varsinkin heikommin pakattujen äänitiedostojen äänenlaatua. Tekniikka perustuu eräänlaiseen uudelleensämpläykseen, jossa musiikista leikataan tiettyjen desibelien yli menevät taajuudet, jotka olisivat heikkotasoisia muutenkin, ja vahvistetaan jäljelle jääviä. Algoritmi toimii mainiosti heikompitasoisissa kappaleissa, kun taas FLAC- tai cd-tasoinen ääni kokee takapakkia. X-Fi-tekniikan lisäksi kuulokkeissa on hälynpoisto ja cmss-3d-ominaisuus, jonka pitäisi luoda virtuaalinen tilaääni kuulijan korviin.

Kuulokkeiden ensituntuma on laadukas. Suuret kupit on vaimennettu erityisellä muistivaahdolla, ja jonkin aikaa kuulokkeiden käyttöönotosta niitä tuskin edes tuntee enää päässään. Oikeanpuoleiseen kuulokkeeseen menee kolme AAA-koon paristoa ja vasen sisältää käyttöliittymän sekä 3,5mm plugin, johon äänikaapeli liitetään. Mukaan on pakattu jatkojohto kaapelille sekä dual-monoplugi, jonka avulla kuulokkeet saa kiinnitettyä vahvistimeen tai cd-soittimeen.

Tilansäästöä Creative ei kuitenkaan ottanut huomioon. Kuulokkeet vievät kohtalaisen paljon tilaa, sillä kupit kääntyvät ainoastaan 45 astetta sen sijaan, että ne taittuisivat täysin sisään. Aivan olkalaukkuun eivät kuulokkeet siis välttämättä mahdu. Nappien sijoittelu toiseen kuppiin on onnistunutta, mutta vaatii silti, että käyttäjä opettelee ulkoa niiden paikat. Turhan usein nappeja painaessa käyttäjä on ulalla mitä tulikaan painettua, ja kuulokkeet joutuu poistamaan korvista tarkastusta varten.

Kun kuulokeet kytkee päälle, on äänimaiseman vaihdos helposti havaittavissa. Varsinkin keskitaajuuksien äänet korostuvat huomattavasti, ja X-Fi nostaa niitä entisestään. Hälynpoistotekniikka toimii täysin toivotulla tavalla. Se eristää suuren osan ulkomaailman äänistä, eikä kevyt humina tule läpi kuulokkeista kuin harvoin. Cmss-3d sen sijaan tuntuu miltei turhalta, sillä mikään kuunneltu musiikki ei hyötynyt siitä, ja siitä on hyötyä luultavasti vain harvoja elokuvia katsoessa. Seuraavaksi otimme kuunteluun kaksi referenssilevyä sekä elokuvan The Departed.

Tämä on mainos:

Coldplay: Viva la Vida or Death And All His Friends on kaikin puolin onnistunut levy. Sen unenomaiset äänimaisemat ja vokalistin falsettoääni käyttävät vahvasti kaikkia dynamiikan alueita, ja näin ollen se on ideaalilevy ensimmäiseen kuuloketestiin. Levy oli kopioitu 320kbs:n laadulla tietokoneelle. Jouset nousivat kauniisti esiin, bassoraita jäi ainakin kuulokkeet päällä hieman korostuneiden keskitaajuuksien sekaan ja laulu kuulosti tulevan läheltä - aivan kuten pitääkin. Akustiset osuudet erottuivat kauniina, ja varsinkin näissä X-Fi piti kutinsa korostaen juuri oikeita asioita.

Vahvemmin alapäätä käyttävänä levynä toimi Slipknotin viimeisin All Hope Is Gone, joka oli kopioitu samaisella laadulla. Varsinkin tällaisessa yhdeksän miehen bändissä äänentoiston erottelu on kovilla, sillä saadakseen musiikista kaiken irti on dynamiikan oltava laaja. Ilokseni Aurvana näytti kyntensä myös raskaammassa musiikissa. Henkilökohtaiset suosikkini, kieroutuneet samplet jotka jauhavat jatkuvasti taustalla tulivat kirkkaasti esiin. Corey Taylorin ääni pääsi oikeuksiinsa, ja pitkästä aikaa pystyin kuulemaan myös Joey Jordisonin rummuttelun joitakin hienompia nyansseja, jotka puuroutuvat helposti kalliimmallakin laitteistolla.

The Departed katsottiin tietokoneella cmss-3d päälle kytkettynä. Uudelleenmiksaus sijoitti äänen vain suunnilleen oikeaan paikkaan, ja turhan usein dialogista oli hankala saada selvää. Asia korjautui, kun koko algoritmin poisti päältä. X-Fi sen sijaan kirkasti varsinkin dialogikohtauksia huomattavasti.

Aurvana X-Fi on erittäin onnistunut paketti. Se haastaa helposti Sennheiserin ja Bosen vastaavanlaiset kuulokkeet, ja pärjää hintakilpailussakin. Tämän hetkinen myyntihinta pyörii 169 euron tietämissä. Aurvanaa uskaltaa suositella kenelle tahansa, joka suhtautuu vähänkään vakavammin kuulokkeisiinsa. Ainoa miinus on puoliväkisin mukaan ympätty cmss-3d, mutta onneksi kuulokkeissa on vaihtoehto olla käyttämättä sitä.

Tämä on mainos:
Creative Aurvana X-Fi
Creative Aurvana X-Fi
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Laaja dynamiikka, X-Fi mp3-käytössä, käyttömukavuus
-
Cmss-3d, keskitaajuuksien ajoittain turhan vahva korostuminen
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä