Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Concussion

Concussion

Tosipohjainen draama jenkkifutiksen aivovammoista

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Sarjakuvafilmatisointien ja toimintaelokuvien luvattuna aikana on hyvä muistaa välillä hiljentyä hidastempoisten ja vakavien draamojen äärellä. Concussion kertoo omalla verkkaalla tahdillaan nigerialaislääkäristä, joka sai vilpittömyytensä vuoksi koko NFL-liigan peräänsä. Lyhyt mutta erittäin informatiivinen lisämateriaali kruunaa kattauksen.

HQ

Will Smith esittää patologi Bennet Omalua, joka toimii kuolinsyyntutkijana Pittsburghissa. Mies ryhtyy selvittämään hämmentävän nuorina kuolleita entisiä NFL-tähtiä ja huomaa, että toistuvat iskut päähän aiheuttavat vanhemmiten aistiharhojen ohella täydellistä elämänhallinnan menetystä. Yhdessä vanhan opettajansa Ronald Hamiltonin ja entisen amerikkalaisen jalkapallon joukkueen lääkärin Julian Bailesin (Alec Baldwin) kanssa he ryhtyvät tutkimaan asiaa tarkemmin. Lopulta Bennetin esimies Cyril Wecht antaa asialle siunauksena, jolloin varsinainen sirkus pääsee irti. Miljardiluokan bisnestä pyörittävä NFL ei ole mielissään moisista tuloksista, ja ryhtyy toimiin asianosaisten työurien tuhoamiseksi.

Concussion

Elokuva etenee hyvin rauhallisesti ja ennalta arvattavasti. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä tieteelliseen löytöön johtava prosessi on esitetty hyvin mielenkiintoisesti. Ajoittaista jännitystä koetaan, kun NFL asianajajineen lähtee metsästämään lääkäreitä saadakseen päitä vadille. Väkivaltaa ei missään vaiheessa näytetä, vaikka kuolema onkin keskeinen tekijä elokuvan tunnelmassa.

Will Smith tekee hyvin poikkeuksellisen roolisuorituksen nigerialaislääkärinä. Hyvin älykäs ja hyväsydäminen heppu kerää katsojan sympatiat puolelleen erittäin nopeasti. Alec Baldwinin Julian Bailes sen sijaan joutuu odottamaan leffan loppupuoliskolle asti, ennen kuin hahmon "hyvän jätkän" motiivit tulevat riittävän selviksi. Näiden kahden ohella kukaan tai mikään osa-alue ei varsinaisesti erotu.

Tämä on mainos:

Concussion on epätavallisen tarinavetoinen katsomiskokemus. Toteutuksessa häiritsee ainoastaan se, ettei lähikuvissa kameraa käyttänyt heppu ole ollut tilanteen tasalla. Kuvakoot ovat ajoittain suorastaan hölmöt. Kamera myös välillä tärisee ja pyörii kuin parhaissa kotivideoissa ikään.

Concussion

Lisämateriaalit ovat enimmäkseen mitäänsanomatonta tauhkaa, mutta onneksi joukossa on yksi timanttinen pätkä. 11-minuuttisessa katsauksessa koko juuri nähty kahden tunnin elokuva käydään läpi oikeiden avainhenkilöiden kertomana. Lyhyt pätkä alleviivaa loistavasti tarinan todenperäisyyttä antaen katsojille näkökulmaa myös asioiden taustalla olleisiin oikeisiin ihmisiin.

Concussion on hidas ja yllätyksetön tosipohjainen draama kovin amerikkalaisesta asiasta. Blu-ray-julkaisun lisämateriaali kruunaa kokonaisuuden. Elokuva ei varmasti miellytä kaikkia, mutta minulle rainat tieteellisen prosessin etenemisestä ovat aina mielenkiintoisia.

Tämä on mainos:
Concussion
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Concussion

Concussion

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Tosipohjainen draama jenkkifutiksen aivovammoistaLadataan seuraavaa sisältöä