Suomi
Gamereactor
ennakot
Conan Exiles

Conan Exiles

Gamereactorin testissä verkossa paljon puhetta aiheuttanut Funcomin selviytymispeli

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Steamin Early Access -palvelussa on totisesti paljon erilaisia selviytymispelejä tarjolla. Eräs niistä on kuitenkin kerännyt viime aikoina puoleensa muita enemmän huomiota: Conan Exiles. Funcomin kehittämässä pelissä asetutaan nimensä mukaisesti maanpakolaisen saappaisiin. Uhkana ovat niin hirviöt, barbaarit kuin muut maanpakolaisetkin. Suunnilleen kaikki haluavat pelaajan hengiltä muutamaa peuraa ja jänistä lukuun ottamatta.

Conan Exiles on parhaimmillaan silloin, kun siitä tietää etukäteen mahdollisimman vähän. Heti aluksi pelaaja kiskotaan alas teloitusvälineenä toimivalta ristiltä, ja sitten jo samoillaan tallattuja polkuja pitkin autiomaassa. Vastaan ei tule muuta kuin harpyijan näköinen olio, joka kirkaisee ja pakenee pelaajan nähdessään. Erikoista on se, että aivan aluksi on kuoltava janoon, eikä moista kohtaloa voi välttää. On käytännössä mahdotonta kartuttaa oman hahmon tasoa vedenhankintalaitteen rakentamiseen vaadittavalle tasolle ennen kuolemista. Sama pätee myös sänkyyn, joka toimii pysyvänä uudelleensyntymispaikkana. Läheiseen kirstuun voi varastoida löydetyt tavarat. Lyhyesti sanottuna edessä on paljon yritystä ja erehdystä ennen kuin voi odottaa pystyvänsä tekemään jotain merkitsevää edistystä.

Muutaman kerran nälkään ja janoon kuoltuaan pääsee viimeinkin järven äärelle, jossa jano sammutetaan uimalla. Seuraavaksi täytyy miettiä, mikä on se paras saatavilla oleva ruoka. Vastaus ovat tietenkin lähialueilla samoilevat elikot, mutta metsästysvälineiden rakentaminen edellyttää oman hahmon kokemustason kartuttamista. Alkuun pääsee tekemällä hakun tai kirveen, joilla saa maastosta irti kiveä ja puuta. Seuraavaksi aikaa kuluu sen oppimisessa, mitkä oliot jättävät pelaajan rauhaan ja mitkä hyökkäävät välittömästi kimppuun. Tämä on kuitenkin vasta puolikas voittoa, sillä seuraavaksi on tiedettävä, millaisten elikoiden kimppuun kannattaa käydä. Kaiken tämän jälkeen on vasta saavuttanut jonkinlaisen otteen pelistä, ja pystyy rakentamaan itselleen leirin.

Tässä vaiheessa Conan Exiles muuttuu jokseenkin liian hitaasti eteneväksi. Jokainen pystyyn laitettava rakennus vaatii melkoisen paljon tavaroita, kuten esimerkiksi 50 kiveä rakennuksen perustusta varten. Tämä johtaa sen miettimiseen, asettaako etusijalle hahmonkehityksessä selviytymistaidot jatkaen samoiluaan pitkin ja poikin vahvistuen matkan varrella. Toinen vaihtoehto on kehittää rakennuskykyjä. Tämä puolestaan johtaa pakkoon kierrellä vain pienellä alueella metsästellen ainoastaan pieniä elikoita jonkin suuren vesilähteen ympärillä.

Tämä on mainos:

Tällaisessa pelissä oman tukikohdan rakentaminen on keskeinen edellytys selviämiselle. Näin ollen mekaniikat nikkaroinnille ovat keskeinen osa kokonaisuuden nautittavuudesta. Onneksi Conan Exiles onnistuu tässä hyvin. Luomukset näyttävät hyvältä riippumatta siitä, onko ne asetettu sellaisenaan tasaiseen maastoon vai kenties kallion seinämää vasten. Kiviset ja puiset materiaalit näyttävät juurikin sieltä sun täältä kerätyltä roinalta, mutta silti niissä on oma esteettinen säväyksensä. Eri materiaalit sopivat yhteen legopalikoiden lailla, joka luo valtavasti mahdollisuuksia omien luomuksien tekemiseen.

Conan Exiles saa pelaajan todellakin tuntemaan olonsa maanpakolaiseksi. Yhteisön ulkopuolelle karkotettuna selviytyminen on vain omista taidoista kiinni, koska yhteisön tukea ei ole. Oman leirin rakentamisen jälkeen on syytä jättää riittävästi tilaa tekoälyn ohjastamille kanssaihmisille, joita löytää maastosta samoilemasta. Nämä poloiset voi kolkata ja sen jälkeen raahata omaan tukikohtaan erilaisia tehtäviä suorittamaan. Ongelmia tulee siinä vaiheessa, kun koettaa pelata yksikseen: moinen ei pitkään onnistu pelin PvP-palvelimilla. Toisin sanoen, jos tiedossa ei ole kavereita avuksi, kannattaa varautua pelaamaan Conan Exilesia pitkäjännitteisesti. Hahmonkehitys oman tukikohdan rakentajasta tehokkaaksi tekoälyihmisten kolkkaajaksi vie reilusti yli 10 tuntia yksin pelatessa.

Pelattavuudessa on erilaisia vaihtoehtoja, joten yksin samoilevien kannattaa suosia PvE-palvelimia. Tällöin saa ainakin olla rauhassa muiden pelaajien oikuilta. PvE-palvelimilla ei myöskään tarvitse huolehtia erikseen varkaista. Muiden selviytymispelien tapaan enemmän väkeä rakentamassa yhteistä tavoitetta merkitsee samalla nopeampaa maaliin pääsyä.

Conan Exiles ei tee vaikutusta sitä aloittaessa, mutta pitkäjännitteisyys kannattaa. Tuntien karttuessa oppii hiljalleen talon tavoille, jolloin peli muuttuu työnteosta nautinnolliseksi. Funcomilla on vielä paljon työtä ennen kuin Conan Exiles on valmis, mutta jo nyt se on eräs niistä paremmista saatavilla olevista peleistä kilpailijoihinsa verrattuna.

Tämä on mainos:
Conan Exiles
Conan Exiles
Conan ExilesConan ExilesConan Exiles
HQ
HQ
HQ

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Conan ExilesScore

Conan Exiles

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Conan selviää ilman tätä peliä, mutta tämä peli ei ehkä selviä ilman Conania.



Ladataan seuraavaa sisältöä