Suomi
Gamereactor
arviot
Commandos 2 HD Remaster

Commandos 2 HD Remaster

Ikä alkaa selvästi painaa kommandoja

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Commandos 2 oli peli, jota pelasin aikoinani paljon. Se tarjosi jotain uutta reaaliaikaisten strategiapelien saralla, sillä keskiössä olivat yksittäiset sotilaat valtavien armeijoiden sijaan. Kentät olivat monimutkaisia, ja erilaisia tilanteita pystyi lähestymään monilla tavoilla eri kommandojen erikoiskykyjä hyödyntäen. Peli jätti hyvät muistot, joten olin innoissani päästessäni sen kimppuun jälleen lähes 20 vuoden jälkeen, ja vieläpä konsolilla!

Pelissä ohjastetaan pientä kommandojen joukkoa toisessa maailmansodassa, jotka taistelevat pienissä ryhmissä fasismia vastaan vihollislinjojen takana suorittaen mitä erilaisimpia operaatioita. Nämä tehtävät eivät ole helppoja, sillä usein vastassa on ylivoimainen vihollinen, joten onnistumiseen vaaditaan hoksottimia ja kärsivällisyyttä. Jokainen seikkailu on myös erittäin pitkä, ja pelaajalle annetaan paljon vapauksia sen suhteen, miten kunkin läpäisee.

Commandos 2 HD RemasterCommandos 2 HD RemasterCommandos 2 HD Remaster
Tämä on mainos:

Erikoistehtäviin lähetettävät taistelijat eivät kaikki ole mitään muskelimasoja. Toki sellainenkin on, mutta mukana on myös pioneeri, varas, vakooja ja jopa koira. Jokaisella on omat erikoiskykynsä, joiden hyödyntäminen on pakollista. Varas esimerkiksi osaa kähveltää vihollisilta tavaroita, pioneeri osaa etsiä miinoja ja vihreällä baretilla on luotettava puukkonsa lähitaisteluja varten.

Ajatuksena eri hahmojen erilaiset kyvyt kuulostavat hyvältä, mutta käytännössä toteutus tökkii. On jotenkin järjenvastaista, etteivät kaikki taistelijat osaa heittää käsikranaattia, vaan sitä varten tarvitaan pioneeri. Samaten ainoastaan varas ja vihreä baretti osaavat kiivetä ikkunoista ja niin edelleen. Näiden rajoitusten myötä hyväkin suunnitelma saattaa mennä pieleen ainoastaan sen vuoksi, että sattui käyttämään väärää hahmoa: kun oma ukko ei nyt pystynytkään kiipeämään siitä ikkunasta / heittämään sitä kranaattia / sitomaan sitä tajuttomaksi lyötyä sotilasta. Nykypäivänä tällainen pelisuunnittelu tuntuu hyvin keinotekoiselta.

Pelin vanhat juuret paistavat eritoten läpi sen antiikkisessa käyttöliittymässä, jonka siirtäminen konsolille ei ole onnistunut järin hyvin. Erilaisia näppäinyhdistelmiä täytyy opetella vino liuta, eikä toiminta oikein milloinkaan tunnu luontevalta. Tämä yhdistettynä nopeita hoksottimia vaativiin tilanteisiin aiheuttaa turhaa hammasten kiristelyä. Jopa niinkin yksinkertaisen asian hoitaminen kuin aseen noukkiminen kuolleelta viholliselta on kankeaa, sillä se täytyy erikseen raahata omaan reppuun. Kyllä tällaisista lapsuksista pitäisi olla jo päästy eroon. Lisäksi käyttöliittymään on jäänyt joitakin virheitä, sillä esimerkiksi näkymän pyörittäminen ei jostain syystä onnistunut kartan ollessa auki.

Commandos 2 HD RemasterCommandos 2 HD RemasterCommandos 2 HD Remaster
Tämä on mainos:

Vanhaa peliä ei kehtaa laittaa näytille aivan sellaisenaan, joten luonnollisesti sen ulkoasu on saanut kasvojenkohotuksen. Resoluutiota on nostettu, mutta maisemat ja hahmot näyttävät silti hieman suttuisilta lähelle tarkennettuna. Sensuuri on myös iskenyt kyntensä peliin, sillä esimerkiksi hakaristit on siivottu kauttaaltaan pois. Pelistä näyttää myös puuttuvan joitakin animaatioita. Esimerkiksi tajuton vihollinen teleporttautuu mystisesti sotilaan olalle ilman minkäänlaista nostoanimaatiota. Välivideot näyttävät myös pyörivän aika alhaisella tarkkuudella. Äänipuolella ei ole mitään mainittavaa, joskin eri sotilaiden ylikorostetut aksentit pistävät korvaan. Varmasti tämä on ollut tarkoituskin, mutta en ole koskaan ollut tämän tehokeinon ystävä.

Commandos 2 HD Remaster on tuulahdus menneestä, mutta valitettavasti raikkaan tuoksun sijaan se haiskahtaa pikemminkin hieman ummehtuneelle ja koipalloille. Vanhaa klassikkoa on selvästi yritetty kohentaa nykypäivän standardeja vastaavaksi, mutta valitettavasti tämä on jäänyt ainoastaan parannettujen grafiikkojen tasolle. Käyttöliittymä olisi pitänyt ainakin vetää täysin uusiksi, ja oppia olisi voinut ottaa vaikkapa nyt Shadow Tactics: Blades of the Shogunista. Se kun on selvästi Commandos-sarjan jälkeläinen, joka toimii hyvin jopa konsoleilla. Aika kultaa muistot, ja minulle on selvästi käynyt niin Commandos 2:n kanssa. Sen idea on edelleen hyvä, mutta toivoisin, ettei käyttöliittymää vastaan tarvitsisi taistella jatkuvasti.

Commandos 2 HD RemasterCommandos 2 HD RemasterCommandos 2 HD Remaster
Commandos 2 HD RemasterCommandos 2 HD RemasterCommandos 2 HD RemasterCommandos 2 HD Remaster
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
+
Hyvä idea, tehtäviä voi lähestyä monilla tavoilla, eri hahmojen erikoiskyvyt tuovat vaihtelua henkilökaartiin
-
Ikä paistaa läpi käyttöliittymässä ja pelisuunnittelussa, uudistukset jäävät vain ulkoasuun
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä