Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Commando

Commando - Director's cut

Toimintaelokuvien kulmakivi levittää rehtiä macho-pullistelun ilosanomaa nuoremmille sukupolville.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Eläkepäiviään viettävä armeijan erikoisjoukkosotilas John Matrixin (Arnold Schwarzenegger) tytär Jenny (Alyssa Milano) kidnapataan yllättäen. Saadakseen tyttärensä hengissä takaisin Matrixin pitäisi suorittaa salamurha, jonka avulla entinen diktaattori saisi valtansa takaisin. Matrix ei kuitenkaan ole kiinnostunut kidnappaajien vaatimuksista, joten hän käyttää kaiken osaamisensa tyttärensä löytämiseen ja kaikkien tielleen tulevien tuhoamiseen.

HQ

Elokuvan suoraviivainen kerronta etenee 50mm kaliiberin ammuksen vauhdilla. Tarinaa vauhdittaa monipuolisesti ympäristöjä, aseita ja ajoneuvoja hyödyntävät lukuisiin kuolemiin johtavat toimintakohtaukset. Niiden väleihin sijoitetut, huolella suunnitellut lyhyet keskusteluosuudet kertovat vain oleellisen pitääkseen tarinan ehyenä. Kokonaisuutta siivittää vielä unohtumattomat "one-liner" -heitot ja ylenpalttinen macho-pullistelu asehekumoineen mieleenpainuvan musiikin säestämänä. Miestä kaatuu kuin heinää ja paikkoja laitetaan säpäleiksi minkä ehtii, joten aikansa tyypillistä puolentoista tunnin toimintaelokuvapituutta ei oikeastaan paremmissa tunnelmissa voisi enää viettää.

Commando

Eeppisissä mitoissa oleva Schwarzenegger on kuin synnynnäinen John Matrix. Loistavan esittelyosuuden sankarillinen miesten mies huokuu itsevarmuutta puolikasta punapuuta kantaessa ja lähikuvat kuvaavat Matrixin moninaisuutta lihaksikkaana mutta lämpimänä perheen isänä. Siitä huolimatta vakavalla naamalla heitetyt lakoniset vitsit kuoleman edessä tulevat luonnostaan ja ase kuin ase on luonnollinen jatke Arskan kädelle. Lippaiden tyhjentämisen ja puutarhatyökalujen kekseliään uusiokäytön ohella, miehestä löytyy se tunteellisempi puolikin, jonka Alyssa Milanon suloisesti esittämän tyttären kanssa jaettu sujuva kemia tuo hyvin esiin. Hatun nosto kuuluu myös Vernon Wellsille unohtumattomasta pääpahiksen roolista Bennettinä. Hahmon täydestä sydämestä tuleva inho ja samanaikainen arvostus Matrixia kohtaan on yhtä unohtumatonta seurattavaa kuin hänen järkyttävä asunsa. Wellsin ylpeästi kantama pakkomielteinen hahmo pääsee huippuunsa legendaarisessa lopputappelussa, jossa onneksi pahimmat höyryt saadaan päästeltyä pihalle.

Ohjaaja Mark L. Lester selkeästi tietää mitä tekee. Kieli poskessa tehty tarina on käsitelty ammattitaitoisesti ja elokuvan teko näyttelyä myöten on kautta linjan otettu tosissaan. Tämä johtaa siihen, että yliammutut kohtaukset istuvat luontevasti osaksi kokonaisuutta ja mahdottomista tilanteista selviäminen vain korostaa sankarin tyypillistä olemusta. 1980-luvun toimintaelokuvakliseet käydään järjestelmällisesti läpi tissien vilauttamisesta varustelukohtauksen kautta bensatynnyreiden räjähtämiseen. Ja vaikka useammalle pahiksellekin persoonallisuutta on yllättäen kirjoitettu pelkkää kuoleman korinaa enemmän, ei käy epäselväksi kuka on hyvis ja kuka pahis. Koska tekemisen meininki on niin vahvasti läsnä, selkeät klaffivirheet ja muut näkyvät tuotannolliset bugit tekevät elokuvasta vain entistä rakastettavamman.

Tämä on mainos:

Jos nyt tälle toiminnan kulmakivelle pitää jotain negatiivisuutta jakaa, tuntuu Blu-ray-levyltä löytyvä Director's cut vähän rahastukselle. Alkuperäiseen versioon verrattuna mukana on muutama pidennetty keskustelu Matrixin ja naispääosa Cindyn (Rae Dawn Chong) välillä. Kohtaukset eivät juuri tuo lisää hahmoihin ja hidastavat muuten dynaamisesti etenevää kerrontaa. Toisaalta ohjaajan versiossa on lisätty myös loppumättöön muutama karu yksityiskohta, jotka tasapainottavat pidennetyn draaman tuomaa jarruttelua. Tästä syystä elokuva saa vain yhdeksän pistettä. Edellisten lisäksi mukaan on laitettu ohjaajan kommenttiraitoja, poistettuja kohtauksia ja mielenkiintoisesti elokuvan tekoa avaavia dokumentteja. Onneksi tällä Blu-ray-julkaisulla on mukana myös alkuperäinen versio elokuvasta, joka ansaitsee täydet kymmenen pistettä. Tämä alkuperäisversio pitäisi kuulua jokaisen itseään kunnioittavan elokuvaihmisen hyllyyn. Let's party!

CommandoCommando
Commando
Tämä on mainos:
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä