Mansaari on Britannian alusmaa Irlanninmeressä aika lailla puolimatkassa Britannian ja Irlannin välillä. Useimmat tietävät siitä kahdesta syystä, joista ensimmäinen ovat Fast Show'n hervottomat sketsit ja toinen Mansaaren TT-ajot.
TT eli Tourist Trophy on yli satavuotias perinne, jossa 60 kilometrin tieosuus suljetaan liikenteeltä, jotta kilpa-ajajista urheimmat voivat testata osaamistaan moottoripyörillään. Nopeudet nousevat jopa 300 kilometriin tunnissa reitillä, jossa on 264 mutkaa, tieolosuhteissa jotka on juuri sellaisia kuin Britannian alusmaalta voisi odottaakin. Ei siis tule yllätyksenä, että ajot ovat vaatineet jo yli 250:n ajajan hengen. Tämä herättänee kysymyksiä siitä, millainen ihminen ylipäätään lähtee tällaisiin kisoihin.
Closer to the Edge pyrkii tarjoamaan ainakin jonkinlaisia vastauksia dokumentissa, jossa seurataan vuoden 2010 ajojen kärkikuskeja. Parrasvalon heistä varastaa ehdottomasti Guy Martin, jota saattaisi alussa, ja ehkä vielä lopussakin, luulla jonkinlaiseksi Fast Show -hahmoksi. Ilman filttereitä syntynyt mekaanikko on luontainen moottoriturpa, joka ei häpeile jakaa erikoista elämänfilosofiaansa kameran edessä.
Mukana ovat myös John McGuinness, Conor Cummins, ja Ian Hutchinson, joilla on omat omalaatuisuutensa, mutta kukaan heistä ei yllä Martinin tasolle. Guy on yhtä aikaa kisojen maskotti sekä varteenotettava vastustaja. Hän on silti tarpeellinen vastapaino dokumentissa, joka sisältää vauhdin lisäksi runsaasti vaaratilanteita, eivätkä kaikki kilpailijat tälläkään kertaa pääse hengissä maaliviivalle saakka.
Closer to the Edge pääsee ajajien välityksellä suoraan kisojen ytimeen, ja onnistuu tuomaan tapahtuman kaikkine eri puolineen kotikatsomoon. Sekä moottoripyörät että niitä ympäröivät ihmiset saavat osansa huomiosta, ja vauhtia tasapainotetaan pohdiskelulla koko homman järkevyydestä. Mitään yleispäteviä vastauksia ei kuitenkaan anneta, vaan syvällisemmät mietinnöt jätetään kotikatsomon tehtäväksi.
Elokuvasta julkaistiin alkujaan 3D-versio, mutta myös tämän DVD-version tarjoamat kaksi ulottuvuutta tuovat ruudulle vauhdin tuntua, ja auttavat ymmärtämään, millaisissa olosuhteissa kisoissa ajetaan. Jos katsojan pulssi ei nouse, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.
Itse pidän kaikkien dokumenttien mittatikkuna vuoden 2010 Sennaa, eikä Closer to the Edge yllä mielestäni aivan samanlaisiin korkeuksiin, mutta eipä se kauaksikaan jää. Moottoriurheilua harrastaville se on takuulla niitä dokkareita, joka otetaan hyllystä yhä uudestaan ja uudestaan.