Suomi
Gamereactor
arviot
Classified: France '44

Classified: France '44 tarjoilee pätkän oikeaa historiaa pelimuodossa

Strategiapelin aiheena on hieman tuntemattomampi osa toista maailmansotaa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Vuonna 1944 Ranskaa miehitti Saksa. Vastarintaliike oli kuitenkin hyvin aktiivinen sabotaaseissaan, piilottaessaan alas ammuttuja Liittoutuneiden lentäjiä ja jopa hyökkiessään partisaaneina saksalaisia vastaan.

6. kesäkuuta 1944 Liittoutuneet nousivat maihin Normandiassa. Jo ennakkoon suoritettiin operaatio Jedburgh sen varmistamiseksi, että Ranska saadaan vapautettua. Operaatio käynnistyi 65 päivää ennen maihinnousua. Britit ja jenkit laskivat liikkeelle kolmen miehen osastoja linjojen taakse tekemään yhteistyötä Ranskan vastarintaliikkeen kanssa. Tehtävien tarkoituksena oli helpottaa lähestyvän maihinnousun onnistumista. Pelissä Classified: France '44 päästään osallistumaan operaatio Jedburghiin.

Classified: France '44 on vuoropohjainen taktinen strategiapeli hieman Xcomin malliin. Peli alkaa seikkaperäisellä opastusosiolla, jossa tietoja ja sääntöjä vyörytetään kovaa tahtia. Muistettavaa on paljon. Jos lajityyppi ei ole tuttu, kannattaa ehkä pelata opastusosio kahteen kertaan, kuten itse tein.

Tämä on mainos:

Ranska on jaettu kymmeneen vastarinta-alueeseen. Suoritettavana on erilaisia tehtäviä. Tavallisesti kysymys on kohteen vapauttamisesta, joka sitten liittyy mukaan taistoon omalle puolelle. Tehtävänä voi olla myös asiakirjojen löytäminen ennen kuin saksalaiset koodinmurtajat saapuvat paikalle tietoa avaamaan. Tehtävien edistyessä Ranskan ote kasvaa. Normandian maihinnousu lähestyy, joten miehittäjien asemia on heikennettävä mahdollisimman paljon sitä ennen.

Ajan kuluessa pelaajan seuraksi liittyy enemmän väkeä eri aseineen ja kykyineen. Jokaisella on varsin mittava kykypuunsa, joten yksittäisiä sotilaita voi jatkuvasti muokata niin kykyjen, aseiden kuin ulkonäönkin osalta. Tähän osioon on mahdollista käyttää paljon aikaansa erilaisia mahdollisuuksia kokeillen.

Vuoropohjaisuuden hengessä omia joukkoja liikutellaan, laitetaan koukkaamaan ja koko ajan yritetään säilyttää etu omalla puolella. Painopiste on hiiviskelyssä, ja ajoittain palkitaan erikseen näkymättömissä pysyttelystä. Ajoittain tuntuu siltä, että vihollisella on haukankatse, ja kyky nähdä seinien läpi. Tämä vähentää hiiviskelyn tehoa, koska pelaaja ei voi olla varma siitä, miten pelimekaniikka toimii.

Mukana on moraalia osoittava järjestelmä niin pelaajan kuin vihollisen joukoille. Tulen alle joutuneen joukon moraali laskee riippumatta siitä, otetaanko osumaa vai ei. On siis kannattavaa ampua pahista kohti, vaikka osuman todennäköisyys olisikin pieni. Jos moraali laskee 50% alapuolelle, toimintakyky laskee. Jos moraali laskee lukemaan 0%, yksikkö ei ole käytettävissä seuraavalla vuorolla.

Tämä on mainos:

Classified: France '44 on kohtuullinen peli strategian lajityypissä, mutta joillakin osa-alueilla se ei ole tilanteen tasalla. Seinien läpi näkevät viholliset tekevät rakennuksissa liikkumisen vaikeaksi, ja sitä paitsi joskus on vaikeaa nähdä, mihin on menossa ja mitä on tapahtumassa.

Classified: France '44 on ulkoisesti rujo peli. Läheltä katsoen sotilaat ovat kummallisen näköisiä, kentät ovat pieniä ja pelin yritys luoda elokuvallista tunnelmaa lähelle suunnatulla kamera-ajolla ei vain toimi. Ajoittain kamerassa näkyy vain seinää tai puunrunkoa. Ulkoasu ei kuitenkaan pilaa pelattavuutta. Classified: France '44 innoittuu oikeasta historiasta, ja se on mielenkiintoista. Säännöllisesti pelaajalle kerrotaan historiapläjäyksiä Liittoutuneiden toimista Normandian maihinnousun alla, ja se on hienoa se.

Vuoropohjaisena strategiapelinä homma toimii hyvin. Tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja ja jonkinlaista uudelleenpeluuarvoakin. Loppuratkaisuja on 15 kappaletta riippuen siitä, millaisia tehtäviä valitsee suorittaa pelaamisensa aikana. Pelattavuudessa on kuitenkin omat ongelmansa, joista se hiiviskelyn epävarmuus on suurin.

Toisen maailmansodan historiasta kiinnostuneille ja Xcomin pelattavuudesta pitäville Classified: France '44 on mukava peli mukavaan hintaan.

Classified: France '44Classified: France '44Classified: France '44
Classified: France '44Classified: France '44Classified: France '44Classified: France '44
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Perustuu Normandian maihinnousua edeltävään oikeaan historian, hyvin toimiva moraalijärjestelmä, paljon erilaisia kykyjä omille joukoille
-
Rujo grafiikka, hiiviskely ei aina toimi, kursori on joskus liian hidas, lähelle zoomaava kamera ei useinkaan toimi
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä