Suomi
Gamereactor
arviot
Cities in Motion

Cities in Motion

Tamperelaisen Colossal Orderin ensimmäinen peli on kenties rajatun yleisön hupia, mutta hyvää sellaista.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Cities in Motion tarjoaa neljä eurooppalaista kaupunkia ja sata vuotta aikaa säätää toimiva joukkoliikenneratkaisu joka kestää ajan oikut. Helsinki, Amsterdam, Wien ja Bryssel tarjoavat monipuolisia liikenneongelmia joita todellisuudessa on ratkaistu vaihtelevan hyvin. Jos olet koskaan värjötellyt bussipysäkillä kiroten HKL:n alimpaan helvettiin aivan varmana siitä, että osaisit itse hoitaa asiat paremmin, voit nyt todistaa taitosi liikennesuunnittelussa.

Mukana on niin hiekkalaatikkoa kuin skenaarioitakin, sekä suuri neljän kaupungin halki kulkeva kampanja, jossa taidot pistetään todelliselle koetukselle. Historiasta on otettu kiitettävästi inspiraatiota, ja fiilis ajassa etenemisestä on hyvin mukana. Bussit, ratikat, metrot, vesibussit ja helikopterit kehittyvät vuosien vieriessä, ja nopeammat mallit parantavat liikenteen kulkua entisestäänkin. Syytä olisikin, koska kaupungit kasvavat ja infrastruktuuri elää.

Cities in Motion

Joukkoliikennesimulaatio ei kenties ole se mediaseksikkäin peligenre, mutta sillä on omat vannoutuneet faninsa. Tunnustaudun yhdeksi näistä, ja Cities in Motion onkin minulle yksi Paradox Interactiven kiinnostavimmista julkaisuista tänä vuonna. Odotukset olivat siis verrattain korkealla, mutta onneksi näihin myös vastattiin.

Tämä on mainos:

Cities in Motion näyttää hyvältä. Haastatellessamme Colossal Orderin toimitusjohtajaa saimme kuulla graafikoista joita oli kovin vaikea saada lopettamaan yksityiskohtien viilaamista. Tämä hengen palo näkyy lopputuloksessa, sillä peliin luodut maisemat näyttävät suuressa näkymässä selkeiltä ja helposti hahmotettavilta, mutta tiukka zoomaus tuo esiin paljon tunnelmallisia yksityiskohtia, joita reittisuunnittelun välissä tiirailee mielikseen.

Cities in Motion

Kulkuneuvojen mallinnuksessa on käytetty apuna aitoa kalustoa, mutta sille on annettu taiteellinen loppusilaus joka asettaa sen erilleen esikuvistaan. Vaikka kartoissa on luonnollisesti myös otettu tiettyjä vapauksia, on jokainen neljästä kaupungista tunnistettavissa, ja niistä on löydettävissä tuttuja nähtävyyksiä sekä rakennuksia. Koska kaikki kaupungit jakavat silti saman keskieurooppalaisen talovalikoiman, saattaa esimerkiksi Helsingin keskusta vaikuttaa saksalaisten yhtiöiden valtaamalta. Tästä pientä sormenheristystä ja miinuspiste.

Musiikkipuoli on tuttua genren ystäville. Hieman jazzia, hieman ambienttia, elektroa joka ei ala raapimaan hermoja tuntienkaan pelaamisen jälkeen. Säveltäjät ovatkin onnistuneet hommassaan hyvin, enkä ole kääntänyt musiikkeja vieläkään pois päältä. Pelimaailman äänet ovat sekä tunnelmallisia että realistisia, niin hyvässä kuin pahassakin. Onneksi tööttäilystä pääsee nauttimaan vain kun valittuna on joku kulkuneuvoista.

Tämä on mainos:
Cities in Motion

Kaiken ytimessä on silti pelattavuus. Tämä Cities in Motionissa on hoidettu kiitettävälle tasolle, mutta siinä on vielä tiettyä karheutta. Esimerkiksi raiteiden laskemisen joutuu tekemään monessa osassa vaikka kyseessä olisikin vain yksinkertainen mutka. Peli ei aktiivisesti hae reittejä raiteille, vaan vetää suorinta mahdollista viivaa, joka ei tietenkään mutkan tapauksessa toimi.

Linjoja määrittäessä pelaaja joutuu kärsimään saman ongelman toisesta esiintymismuodosta, koska linjoja ei pääse itse vetämään, vaan ne määritellään pysäkkien mukaan. Tekoäly ei aina tee palaajan kannalta edullisinta ratkaisua, ja tätä on sitten pakko muokata asettamalla ylimääräinen pysäkki joka hidastaa linjaa hieman. Mahdollisuus asettaa virtuaalisia navigaatiopisteitä korjaisi tämän ongelman kerralla.

Cities in Motion

Kyseessä on silti niitä omalaatuisuuksia joita jokaisesta genren pelistä löytyy, ja pelatessa ne oppii kiertämään tavalla tai toisella, omaksumalla toimintamallin joka ei kenties aluksi tunnu luontevalta, mutta joka muuttuu myöhemmin rutiiniksi. Omaa pelinautintoani se ei ole haitannut tämän jälkeen juurikaan, mutta toivoisin toki näkeväni tilanteen parantuvan päivitysten kautta.

Cities in Motion on joka tapauksessa arvokas lisä genreensä. Vaikka siinä on tiettyä hiomattomuutta, on peruspeli hyvässä kunnossa, ja siihen saa upotettua jotakuinkin niin paljon aikaa kuin vain saatavilla sattuu olemaan. Peliin on odotettavissa lisäsisältöä kaupunkipakettien muodossa, ja onpa meille kerrottu että niissä rakennellaan myös Euroopan ulkopuolella. Jäämme odottamaan eksoottisia maisemia innolla.

Cities in Motion
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Vankka perusta, tilaisuus säätää tuttuja maisemia
-
Hiomattomuutta, ajoittaista kaatuilua
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

2
Cities in MotionScore

Cities in Motion

ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Tamperelaisen Colossal Orderin esikoinen on vielä reunoiltaan karhea, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

0
Cities in Motion -haastattelu

Cities in Motion -haastattelu

ARTIKKELI. Kirjoittaja Mika Sorvari

Mika jututti Colossal Orderia hiljattain julkaistusta Cities in Motion -joukkoliikennesimulaattorista. Pelin yhtenä erikoisuutena on esimerkiksi kotoisa Helsinki.

0
Esittelyssä Colossal Order

Esittelyssä Colossal Order

ARTIKKELI. Kirjoittaja Mika Sorvari

Uusi suomalainen pelistudio on saanut ensimmäisen pelinsä markkinoille. Tutustuimme hieman tarkemmin tamperelaispajan taustoihin ja tulevaisuudensuunnitelmiin.Ladataan seuraavaa sisältöä