Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Captain Marvel

Captain Marvel

Marvelin synteesi kosmisesta ja maanpäällisestä toiminnasta viihdyttää.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Marvel-elokuviin ehti muodostua ensimmäisen suuren syklin aikana kaksi linjaa, jotka elivät vähän omissa todellisuuksissaan: kosmiset ja ei-kosmiset elokuvat. Kosmiset leffat olivat pääosin hieman älyvapaita ja koomisia, ja niiden joukosta löytyykin koko syklin kiistattomasti paras elokuva Thor: Ragnarok. Ei-kosmisiin elokuviin livahti tietysti jonkin verran komediaa, eihän kyseessä ole DC Comics, mutta ne välttivät pääosin kreiseimpiä vetoja.

Captain Marvel on lähtökohtaisesti kosminen hahmo, jossa on puhtia keskikokoisen auringon verran. Samaan aikaan hän on kuitenkin ilmavoimien lentäjä Yhdysvalloista. Mikäpä siis parempi lähtökohta lähteä yhdistämään kosmisempia ulottuvuuksia maan kamaralla tapahtuvaan toimintaan?

Elokuvan maanpäällisessä vetovastuussa on pääosin Nick Fury, jota esittää digitaalisen nuorennusleikkauksen saanut Samuel L. Jackson. Shield-mies saa ihmeteltäväkseen ihan aitojen avaruusolioiden invaasion skrullien muodossa, sekä fotoni-iskuja käsistään ampuvan naisen. Vaakalaudalla on tietysti useamman planeetan kohtalo, kuinkas muutenkaan?

Captain Marvel on eräänlainen etko-osa muille Marvel-leffoille, ja se sijoittuu täysin 1990-luvulle. Ysäriydestä revitään komediaa milloin milläkin tavalla, mutta aikauden suurin vaikutus näkyy leffan musaraidassa. Flanelli vaan pöllyää, kun grunge-kauden klassikot ja tiukka synamusa kaikuvat katsomossa luoden ihan omanlaistaan tunnelmaa.

Captain MarvelCaptain MarvelCaptain MarvelCaptain Marvel
Tämä on mainos:

Fiilis on tavallaan "puhtaampi", koska Tony Stark on vielä kaukana haarniskansa kokoamisesta, Kapteeni Amerikka on jäissä, eikä Banner ole vetänyt övereitä gammasäteillä. Pelikenttä on pääosin avoin, eikä siellä sinkoile tusinaa muuta tyyppiä värikkäissä puvuissa. Jopa Nick Fury on jokseenkin pöllämystynyt arkirutiiniensa galaksienvälisestä järkkymisestä.

Marvel palaakin tässä leffassa hetkeksi yksinkertaisempiin aikoihin ennen massiivista Avengers: Endgamea, jossa myös Captain Marvel vilahtaa sangen latistetussa roolissa. Oman elokuvansa Carol Danvers on hauska ja määrätietoinen hahmo, jonka seikkailuja katselee mielikseen. Efektimeininki on kirjaimellisesti säkenöivää, ja taisteluissa riittää potkua.

Vaikka Danvers ja Fury ovat kohtuullisen iskevä kaksikko, meinaa koko shown kuitenkin varastaa skrulli Talos. Aussinäyttelijä Ben Mendelsohn tulkitsee vihernahkaista muodonmuuttajaa ulkoavaruudesta omalla kotoisella aksentillaan, joka tuo menoon hieman surrealistisia Guy Richie -henkisiä vivahteita. Uskalias valinta oli kuitenkin selkeästi oikea.

Elokuvan sivuosat ovat muutenkin laadukkaita. Jude Law vetää faneilleen tutun Jude Law-suorituksen, mutta Lashana Lynch tuo elokuvaan todellista lämpöä Danversin parhaan ystävän Maria Rambeau'n muodossa. Äidin ja ilmavoimien lentäjän roolien välillä taiteileva Rambeau on vain yksi elokuvan naishahmoista, joka ylittää ympäristönsä asettamat rajoitukset sekä odotukset.

Tämä on mainos:

Kaikenkaikkiaan Captain Marvel on ysäri-realnessia hehkuva toiminnallinen scifi-pläjäys, joka sisältää niin viihdyttävää dialogia kuin galaksin parhaan kissankin. Se ei enää tässä vaiheessa Marvelin elokuvavyöryä kuitenkaan tee juuri mitään uutta, vaan seurailee jo tutuksi käyneitä kuvioita. Tästä johtuen se ei pääsekään omaan kärkikolmikkooni. Katson sen silti mieluusti uusiksi joku päivä, kun nälkäni tähän genreen herää uudestaan siitä ähkystä, mihin Marven sen on nuijinut.

Captain MarvelCaptain MarvelCaptain MarvelCaptain Marvel
Photo: IMDb
HQ
Photo: IMDb
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Captain Marvel

Captain Marvel

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Marvelin synteesi kosmisesta ja maanpäällisestä toiminnasta viihdyttää.Ladataan seuraavaa sisältöä