Suomi
Gamereactor
arviot
Call of Duty: Vanguard

Call of Duty: Vanguard

Vuotuinen perusvarma pyssyttely lataa hyvän läpileikkauksen toisen maailmansodan monipuolisiin taistelutapoihin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Call of Duty: VanguardCall of Duty: Vanguard

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä.

Vuotuinen uusi Call of Duty -peli on yhtä varma asia kuin kinkku joulupöydässä. Supersuosittu toimintapelisarja menetti vuosia sitten otettaan mennessään liikaa tulevaisuuden näkymiin, mutta on sen jälkeen nostanut itsensä taas erittäin tiivistunnelmaiseksi räiskinnäksi osa toisensa jälkeen. Call of Duty: Vanguard sukeltaa vaihteeksi toisen maailmansodan kauhuihin, jossa sarja on vieraillut lukuisia kertoja myös sieltä aloittamisensa jälkeen.

Vanguard ei sisällä perinteistä tarinaosiota, vaan pelissä hypitään ajassa kertoen erikoissotilasryhmän jäsenten tarinoita siitä, mistä he tulevat ja kuinka he päätyivät lopulta taistelemaan yhdessä natseja vastaan. Tilkkutäkkimäinen kerronta mahdollistaa sodan tarkastelun ja toiminnan kokemisen usealta kantilta antaen samalla mahdollisuuden esitellä erilaisia taistelutyylejä tiivistunnelmaisissa tilanteissa aina juoksuhautojen vyörytyksestä hävittäjällä lentämiseen.

Tämä on mainos:
Call of Duty: Vanguard

Teknisesti Call of Duty -pelisarja on sisäistänyt toimivan ohjausmekaniikan ensimmäisen persoonan perspektiivin toimintapeliin jo kauan sitten hyödyntäen nykyään tuttua mutta toimivaa kaavaa parhaansa mukaan. Ohjaimella saa hyvän hallinnan, ja vihollinen kaatuu juuri silloin ja sinne kuin on tarkoituskin. Aseiden vaihdot ja kranaattien viskominen tulevat suoraan selkärangasta aikaisempia sarjan pelejä pelanneelle ja lähes kaikkien nappien ollessa jo käytössä ei uusille toiminnoille oikeastaan tilaa olekaan. Koska pelaaja pääsee hyppäämään usean eri aselajin ammattilaisen saappaisiin, kokeillaan tällä kertaa peli myös pientä joukkojen käskyttämistä. Helpolla yhden napin komennuksella taistelutoverit voi käskyttää ennalta merkittyjen kohteiden kimppuun tai vetämään tulta puoleensa oman etenemisen auttamiseksi. Ei komentamisella kauheasti lisäarvoa toimintaan tule, mutta sentään pientä yhteenkuuluvuuden ja ryhmätyön tehostamista kuitenkin.

Call of Dutyn graafiseen ilmeeseen on aina voinut luottaa, minkä vuoksi Vanguardin aloitus hieman yllättää. Pelin aloittava tehtävä liikkuvassa junassa nimittäin näyttää ja tuntuu autuaasti vuosia liian vanhalta toimintapeliltä. Toki tehtävässä riittää yksityiskohtia ja tekstuurit ovat tarkkoja, mutta yleistunnelma ja toiminnan rytmitys saavat pelin vaikuttamaan tylsältä ja lievästi jopa halvalta. Onneksi ensimmäisen tehtävän jälkeen tilanne muuttuu niin grafiikan kuin toiminnallisuuden puolesta. Loput tehtävistä näyttävät todella tyylikkäiltä yksityiskohtaisine maailmoineen ja kaikkine efekteineen. Erityisesti valoefekteihin on panostettu huolella luoden esimerkiksi autenttista tulen käyttäytymistä ja upeita varjoja. Hajoavan tavaran määrää on myös selkeästi lisätty, sillä nyt ympäristöä pannaan p#skaksi kuin Kurhisen nukkeja tuliaseiden lisäksi erilaisin pommituksin. Vanguard onnistuu todella luomaan kaaosmaisia sotatilanteita, jotka saavat pelaajan eläytymään paniikinomaiseen taisteluun hengestään voittamattomalta tuntuvan vihollisen edessä. Silmäkarkkia suolletaan ruudulle siihen malliin, että asetusten ollessa säädettynä grafiikan osalta huippuunsa Xbox Series X alkaa pykimään silloin tällöin peliä pyörittäessä. Onneksi tökkimiset keskittyvät lähinnä välivideoihin ja tehtävien aloituksiin, jolloin ei vielä tarvitse hengestään kamppailla. Silti tökkimistä ei pitäisi tapahtua. Pientä latailua on myös tehtävien välillä, mutta ne tulevat niin lyhyissä erissä, että hetkellinen hengähdystauko tekee vain hyvää.

Call of Duty: VanguardCall of Duty: Vanguard
Tämä on mainos:

Äänimaailmaan on panostettu paljon, sillä Call of Duty: Vanguard kuulostaa todella hyvältä. Maailmat elävöityvät autenttisesta ympäristön melusta, jota sitten rikastetaan kaukaisten pommien kuminalla, kranaattien paukkeella ja tuliaseiden napinalla. Äänet muokkautuvat ympäristön mukaan ja eri aseet paukkuvat eri tavoin luoden todella monipuolisen ja samalla pelottavan oloisen peliympäristön. Osumaäänet napsahtavat kivuliaasti ja hahmon saadessa useita osumia äänen vaimennusefekti saa todella tuntemaan hahmon kärsimykset. Ääninäyttely on ensiluokkaista puhaltaen autenttista tunnetta pelattavien hahmojen toimintaan. Pelin musiikista ei jää mieleen mitään yksittäistä korvamatoa, mutta yleisesti mahtipontinen orkesterimusiikki vahvistaa hienosti sankarillista ja raastavaa sodankäyntiä.

Call of Duty: Vanguard ei olisi oikea sarjan jatke ilman moninpeliosiota. Mitään järisyttävää uutuutta ei viime vuoteen nähden kuitenkaan mukana ole. Tyypilliset moninpelipaukuttelut saavat 20 täysin uutta taistelutannerta koettavaksi perinteisten pelimuotojen parissa. Klassisen taistelun ohella kartat tarjoavat myös erilaisia toimintamalleja rytmittelyn ja etenemisen suhteen. Kuitenkin varsinkin sisätilakärhämissä kämppääjät pääsevät taas raivostuttamaan lurkkimaisella pelityylillään esimerkiksi pimeissä nurkissa sohvien päällä seisten. Kukkulan kuningas -tyylinen hektinen Champion Hill -pelimuoto suoltaa varsin nopeatempoista sotaa, jossa jokaiselle annetaan pieni rahamäärä, joka pitää hyödyntää arsenaaliin tulevaa minuutin mittaista koitosta varten. Yhteydet myös aikaisemmin julkaistuun Call of Duty: Warzone -peliin tulevat uuden aseistuksen ja varustuksen lisäksi myös täysin uudella Tyynenmeren saaren kartalla. Moninpelin lisäksi zombit nousevat taas kuolleista pelaajien rei'itettäviksi. Tällä kertaa zombeja ei suoranaisesti estetä pääsemästä suojatuille alueille, vaan niitä listitään sielujen keruun toivossa. Kerättyä tavaraa pitää sitten kiikutella tiettyihin pisteisiin, joita on sijoitettu kenttiin useampia. Kenttiä siis puhdistetaan eri tavalla elävistä kuolleista, mikä vaikuttaa hieman mielenkiintoisemmalta aikaisempaan verrattuna.

Yksittäisen jatkuvan juonen seuraamisen sijaan usean eri taistelun maistiainen antaa mukavasti eloa Call of Duty: Vanguardille. Tapahtumapaikat vaihtelevat kiivaasti, ja samanaikaisesta sodasta on saatu puristettua yllättävän monipuolista ja tiivistunnelmaista menoa irti. Vielä kun eri aselajeja pääsee kokeilemaan, onnistuu peli jälleen kerran viihdyttämään helposti noin kuuden tunnin läpipeluuaikansa. Tämä silläkin saralla, ettei teknisesti juuri uutta ja ihmeellistä tarjotakaan. Heikohkon alun jälkeen vauhtiin pääsevä graafinen ilme vakuuttaa ja tunnelmaa riittää hyvin. Vanguard varmasti ihastuttaa sarjaan ensimmäistä kertaa tutustuvat, ja tarjoilee faneille perusturvallista laadukasta paukuttelua koko rahan edestä.

HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Napakka tunnelma, hiotut pelimekaniikat, hyvä läpileikkaus erilaisia taistelutyylejä
-
Ei juuri uudistusta aikaisempaan, hieman epätasainen grafiikka, tökkii välillä, heikko aloitus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Call of Duty: VanguardScore

Call of Duty: Vanguard

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Vuotuinen perusvarma pyssyttely lataa hyvän läpileikkauksen toisen maailmansodan monipuolisiin taistelutapoihin.Ladataan seuraavaa sisältöä