Suomi
Gamereactor
arviot
Call of Duty: Black Ops 4

Call of Duty: Black Ops 4

Mahdollisesti paras Call of Duty -moninpeli tähän asti.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Call of Duty: Black Ops 4:ssä Treyarch on palannut niin sanotusti takaisin suunnittelupöydän ääreen poistaen valikoimista seinäjuoksun ja suunnilleen kaikki muutkin futuristiset kamat. Samalla tuttuun kaavan on tehty muutamia muutoksia, joiden on tarkoitus kerätä sarjan vanhat fanit takaisin Call of Dutya pelaamaan.

Treyarchin aikomukset kävivät selväksi heti ensimmäisessä moninpelimatsissa. Militia on kokonaan uusi kartta, mutta samalla se tuntui välittömästi tutulta. Suurimmassa osassa Black Ops 4:n kartoista on luonnollisen tuntuinen "flow", joka vetää automaattisesti tiettyä pelityyliä suosivat pelaajat tiettyihin osiin kartalla. Tilanteita pystyy ennakoimaan ja uhkia aavistamaan, joka tekee kartoista tasapainoisen kaikenlaisille pelaajille. Lisäksi klassiset Black Ops -kartat tekevät nekin paluun. Näin ollen kasassa saattaa olla paras valikoima karttoja vuosikausiin.

Team Deathmatch, Kill Confirmed ja Domination tekevät paluun, ja uusina tuttavuuksina ovat Control ja Heist. Control on Dominationin muunnos, jossa molemmat joukkueet vuorottelevat puolustajan ja hyökkääjän roolissa. Kummallakin joukkueella on kollektiivisesti 25 elämää, joka tuo merkittävän taktisen elementin pelaamiseen. Veikkaan, että Control muodostuu yhdeksi suosituimmista moninpelimuodoista.

Heist on uusi juttu Call of Dutyssa, mutta tuttu kaikille Counter-Strikea tai Paydayta pelanneille. Kaksi joukkuetta yrittävät varastaa säkillisen käteistä ja viedä sen turvaan. Jokainen aloittaa pistoolilla ja 500 dollarilla, ja sitten on päätettävä, mitä rahalla tekee. Aseet, varusteet ja perkit maksavat kylmää käteistä, ja seuraavaa erää varten eniten rahaa saa tietenkin rahasäkin viemisellä. Jokaisella on erän alkaessa vain se yksi elämä. Pelimuoto sopii ennen kaikkea jännitteellisempää ja hidastempoisempaa peliä haluaville, mutta ei niinkään vauhtia ja tappojen keräilyä kaipaaville.

Tämä on mainos:

Tasapaino on tärkeä sana puhuttaessa erilaisista specialisteista. Pelityylistä riippumatta se oma erikoistuminen löytyy kyllä, ja innoitusta on selvästi haettu Overwatchin sankarihahmoilta. Jokaisella specialistilla on omat kykynsä ja varusteensa. Hyökkääviä pelaajia miellyttää varmasti Ruinin Grav Slam ja Grapple Gun. Enemmän tukitehtävissä viihtyville on tarjota Crashin Tac-5, joka parantaa kaikkia ympärillä olevia. Toisin sanoen specialistien kyvyt saattavat kääntää taistelun suunnan sekunneissa. Ainoa huoleni on, että osa hahmoluokista tuntui suorastaan hyödyttömiltä joissakin pelimuodoissa. Suuri ongelma moinen ei ole, sillä valinnanvaraa on niin paljon. Samalla se kuitenkin paljastaa sen, miksi muissa vastaavissa peleissä on paljon vähemmän erilaisia pelimuotoja.

Toinen valituksen aiheeni on se, että Pick 10 -järjestelmä tekee paluun. Toisin sanoen oman sotilaansa voi varustaa haluamillaan aseilla, liitännäisillä, varusteilla, perkeillä, scorestreakeilla ja wildcardeilla. Futurististen tavaroiden pois jättäminen ei todellakaan ole vähentänyt vaihtoehtoja. Lisäksi jokaisella aseella on edelleen oma "hahmonkehityksensä" ja lisävarusteensa. Aseiden käyttäminen on onneksi erittäin tyydyttävää. Kaiken kaikkiaan Treyarch on jälleen kerran oman alansa aallonharjalla pelituntuman luomisessa.

Pelasin ennen niin sanottua ensimmäisen päivän päivitystä ja toivon, että aseiden keskinäistä tasapainoa hiotaan vielä. Ennen kaikkea osa tarkkuuskivääreistä on aivan liian tehokkaita, ja niin sanottu "quick scope" on edelleen toimiva kikka. Aivan erityisesti tämä on ongelma konsoleilla, joilla tähtäyksen apu eli aim assist on vahvasti läsnä.

Yksi eniten etukäteen keskustelluista ominaisuuksista on itsensä parantaminen. Enää parantumiseen ei riitä hetken aikaa suojan takana huohottaminen, vaan itseensä on tuikattava piikki. Tämä tietysti maksaa kalliita sekunteja, ja voi olla kohtalokasta väärässä paikassa tehtynä. Muutos on ehkä parasta, mitä Call of Dutylle on tapahtunut sitten Modern Warfaren hahmonkehityksen. Itsensä pistäminen kestää suunnilleen saman verran kuin raskaan aseen lataaminen, joten parantuminen ei riko ottelun rytmiä. Black Ops 4 saattaakin tarjota sarjan parhaan moninpelikokemuksen.

Tämä on mainos:
Call of Duty: Black Ops 4Call of Duty: Black Ops 4Call of Duty: Black Ops 4

Zombeja pääsee lahtaamaan heti aluksi kolmessa eri paikassa (neljässä jos ostaa kausipassin). Yksi sijoittuu Titanicille, toinen on remasteroitu versio Mob of the Deadista ja kolmas on gladiaattoriareena. Odotetusti samalla tarjolla on kolme hyvin erilaista pelikokemusta. Tarina on odotetusti suorastaan hölmö, mystinen ja mukana on toinen toistaan hauskempia henkilöhahmoja. Zombimuodon vetovoima on silti edelleen epäkuolleiden lahtaamisessa erilaisilla aseilla, ja kentän salaisuuksien löytämisessä.

Jokainen zombiareena sekä tuntuu että näyttää erilaiselta, ja tämä pätee niin kenttäsuunnitteluun kuin zombeihinkin. Pelin edetessä aseitaan voi odotetusti muokata, ja tällä kertaa tuunausmahdollisuuksia on enemmän kuin koskaan aiemmin. Treyarch on onnistunut yhdistämään niin määrän kuin laadunkin.

Ennakkoon eniten huomiota Black Ops 4:ssä on kerännyt Battle Royale -pelimuoto Blackout. Lyhyesti luvassa on sitä, mitä Call of Dutyn Battle Royalelta halutaan. Ohjaus ja aseet tuntuvat juuri niin hyviltä kuin pitääkin. Ainoastaan taistojen mittakaava on muuttunut, ja suureen kenttään on uhrattu runsaasti ajatusta. Mukana on myös paljon viittauksia aiempiin Black Ops -peleihin. Eri alueiden omintakeisen ulkonäön ansiosta on helppo hahmottaa, missä päin karttaa on heti maastoon pudottuaan. Eri aseiden niin sanottu ballistiikka on asia, joka vaatii eniten tottumista. Call of Duty -peleissä ei ole tavattu ampua kovinkaan kauaksi, joten aluksi pitkän etäisyyden ampuminen saattaa tuntua kummalliselta. Melko nopeasti siihen kuitenkin tottuu.

Call of Duty: Black Ops 4 on tuulahdus sitä raitista ilmaa, jota sarja on tarvinnut jo usean vuoden ajan. Moninpeli esittelee uutena ominaisuutena itsensä parantamisen ja monipuoliset hahmoluokat. Zombit tarjoavat lisää sitä samaa, mutta aiempaa enemmän, monipuolisemmin ja paremmin. Blackout puolestaan yhdistää parhaita paloja niin perinteisestä moninpelistä kuin zombeistakin luoden keitoksen, joka todella pystyy kilpailemaan muiden Battle Royale -nimikkeiden kanssa. Black Ops 4 asettaa riman korkealle niin määrän kuin laadunkin suhteen. Jaa niin joo: yksinpeliä ei ole lainkaan, mutta eipä sitä kauheasti osaa kaivatakaan.

Call of Duty: Black Ops 4
HQ
HQ
HQ
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Loistava ohjaus, uusi itsensä parantaminen, paljon hupia ja löydettävää zombi-pelimuodossa, Blackout on mahtava heti alusta alkaen
-
Muutama epätasapainossa oleva ase, osa specialisteista tuntuu tarpeettomilta joissakin pelimuodoissa
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Joel Huttunen

Activision on viime vuodet pyrkinyt kirkastamaan Call of Duty -pelisarjan himmenevää loistoa usean kehitystiiminsä kanssa niin sci-fi-oopperan kuin toisen maailmansodankin kautta. Nyt on tullut Treyarch-studion vuoro kokeilla onneaan reseptin päivittämisen kanssa ja sitä onkin lähdetty säätämään isommalla kädellä.

Paljon polemiikkia ennakkoon aiheuttanut yksinpelikampanjan pois pudottaminen harmittaa edelleen. Vaikka nämä vahvasti Michael Bayta kanavoivat toimintavuoristoradat menevät joskus täysin metsään (Black Ops 3), välillä ne tarjoilevat sangen erinomaisia seikkailuja (Black Ops ja Modern Warfare -trilogia). Black Ops 4:n Specialist HQ -tutoriaaliin ripotellut tarinaelementit ovat melkoisen laiha lohtu.

Tarjottimelta sen sijaan löytyy Blackout, eli Black Opsin näkemys Battle Royale -pelityypistä, kolme zombie-seikkailua sekä perinteinen moninpeli. Tämä kaikki on iso annos verkkopelattavaa.

Mainituista perinteinen moninpeli nojaa nyt vahvasti eri spesialisteihin sekä heidän henkilökohtaisiin erikoiskykyihinsä. Tämä tuo mieleen Overwatchin sekä Rainbow Six: Siegen. Vastaavaa nähtiin kyllä jo edellisen Black Opsin kanssa, mutta nyt homma toimii monipuolisemmin ja kyvyille on aitoa käyttöä. Uudistuksilla kannustetaan myös vahvemmin yhteistyöhön ja tiimipelaamiseen.

Uudet kartat, joista suosikikseni nousi arktinen Icebreaker, tukevat omalta osaltaan pelattavuuden uudistuksia mainiosti. Klassikot kuten Summit ja Jungle ovat kelpo lisä valikoimaan, sillä ne yksinkertaisesti toimivat edelleen todella hyvin. En uskonut sanovani tätä, mutta BO4:n klassinen moninpeli muutoksineen miellyttää kokonaisuutena enemmän kuin yksikään Call of Duty aikoihin!

Elefantti huoneessa on kuitenkin uusi Blackout-moodi, joka lainaa sumeilematta PUBG:n ja Fortniten esittelemät mekaniikat, ja mikäs siinä lainatessa, kun kaava toimii mallikkaasti. Call of Dutyn sovittaminen isohkolle avoimelle kartalle ei ole ollut yksinkertainen homma, mutta lopputulos on viihdyttävä ja sujuva kokemus, joka on välittömästi melkoinen haastaja lajityypin muille peleille. Etenkin hyvässä porukassa Blackout-erät monipuolisella kartalla viihdyttävät tunnista toiseen.

Zombies saa Black Ops 4:n tuntumaan jälleen kerran täysin eri peliltä, ja tarjolla olevat kolme pitkin historiaa ripoteltua episodia tarjoilevat tutun hurmeista yhteistyöräiskettä. Itse en ole oikein jaksanut pelimuodosta innostua sitten ensimmäisen Black Opsin, mutta kyllähän tämän parissa kavereiden kesken viihtyy etenkin satunnaisempi räiskintäfani.

Kokonaisuutena Black Ops 4 on enemmän kuin osiensa summa. Peli tuntuu aluksi hyvin sirpaleiselta, mutta kunhan jokaiselle osa-alueelle antaa mahdollisuuden, löytyy konepellin alta valikoima parasta Call of Duty:n verkkopeliä vuosikausiin.

8/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Faccento perustaa Bad Moon Talentin

Faccento perustaa Bad Moon Talentin

ESPORTS. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Entinen Call of Duty -pelaaja ja valmentaja Brice 'Faccento' Faccento on paljastanut Twitterissä perustaneensa kykyjenetsintätoimiston nimeltä Bad Moon Talent, jonka...

0
Eunited voitti 2019 CWL-finaalit

Eunited voitti 2019 CWL-finaalit

ESPORTS. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Ensimmäiset CWL-finaalit on saatu päätökseen Miamissa. Paikan päällä 16 joukkuetta ottivat mittaa toisistaan, ja palkintopotti oli 1,25 miljoonaa dollaria. Sunnuntaina...Ladataan seuraavaa sisältöä