Suomi
Kuvakaappauksen kirous

Kuvakaappauksen kirous

Kirjoittaja metal8585 7. elokuuta 2012 kello 22:43

Siitä on jo pieni ikuisuus kun olen kirjoittanut blogin, mutta nyt päätin taas ottaa virtuaalisen kynän käteeni ja raapustaa eräästä aiheesta, nimittäin kuvankaappauksesta.

Maailmalla on hurjan paljon pelaajia jotka kuvaavat omaa pelaamistaan ja julkaisevat ne netin eri kolkkiin, myös minä kuulun nyt siihen porukkaan. En itse kuvaa niinkään uudempia pelejä kuten moni muu koska laitteeni ei pysty siihen, kuvaan itse vähän vanhempia pc- pelejä, ja osittain kuvaan vanhempia siitäkin syystä että pidän niistä jopa enemmän kuin uusista. En tiedä sitten olenko jo vain vanha höppänä pelimaailman mukaan?

Käytän ohjelmistoa nimeltä FRAPS, sen tuoma kuvanlaatu on ihan välttävää minulle, pääasia että pystyn kuvaamaan pelaamistani. Mutta sitten itse asiaan miksi minä tämän blogin kirjoittamisen aloitin.

Ennen kun minulla ei vielä ollut kuvankaappaamiseen mahdollisuutta, kärvistelin usein, että miksi en saanut tuota ja tuota tallennettua mihinkään? Monia hienoja hetkiä ja sattumuksia meni ja tuli mutta kukaan muu kuin minä ei niitä saanut nähdä, harmitti silloin kovasti. No, nyt kun minulla on siihen vihdoinkin mahdollisuus, olen erittäin onnellinen mutta samalla siitä on tullut myös hieman taakka niin sanoakseni sillä en enää pysty pelaamaan pelejä etten kaappaisi kuvaa. Naurettavaa vai mitä! Mutta niin se vain on.

Kun tiedät, että jokaisella pelihetkellä voi tapahtua ihan mitä vaan, jotain minkä voit haluta nauhalle ja muun maailman näkevän, jäät koukkuun eikä siitä ole ulospääsyä niin vain. Kuvankaappaus siis kirjaimellisesti kaappasi minut. En nyt sano että tämä olisi paha asia, mutta se samalla hieman latistaa pelaamisen tehokkuutta kuin myös lisää sitä. Silloin kun oikeasti tapahtuu jotain kaappaamisen arvoista, niin voi pojat sitä tunnetta! Tiedät, että olet saanut nauhalle jotain esiteltävän arvoista, ja ihminenhän on tunnettu siitä että se haluaa esitellä aikaansaannoksiaan antaumuksella.

Kröhöm, on siis todella vaikea aloittaa pelaamista aivan normaalisti... (melkein taas innostuin :)

Itse en yleensä tyydy kuvaamaan vain tavallista pelaamista koska se voi olla välillä tylsää katsottavaa, joten teen kuten moni muu, käytän omaa puhekykyäni pelaamisen ohessa jotta katsojalla ei tulisi niin yksinäistä. En sano että olisin mikään moottoriturpa, mutta jotain sentään saan sanottua. On suht vaikeaa kuitenkin keksiä sanomista kun olet tottunut pelaamaan turpaummessa. Oma puhekyky määräytyy täysin olotilasta ja energisyydestä kyseisenä hetkenä.

Kuvankaappaus aiheuttaa myös sellaisen ilmiön kuin "hamstraamisen". Pelejä tulee hankittua hyllyyn ja digitaalisesti monia kun mielessä vaan pyörii, että tuosta voisi tehdä läpipeluun ja tuosta ja tuosta...Mutta lopulta käteen jää kauhea kasa pelejä jotka saattavat lojua kauankin että niihin kosken. Pelaamista ainakin riittää pitkäksi aikaa, eihän ne vanhaksi mene.

Joskus kun aloitan jonkun pelin, niin itse oikeiden kuvankaappaus-asetusten löytämiseen voi mennä aikaa erittäin paljon, varsinkin jos kyseessä on erittäin vanha peli, silti sitä vain lähes tiedostamatta örveltää niitä asetuksia eikä huomaa ajankulua mielessä vain saada video tehtyä. Tähän samaan kategoriaan kuuluu myös itse videon kompresoiminen kun se on nauhoitettu, siinä nauhoitettu video muutetaan sopivan kokoiseksi ja muokataan ja editoidaan. Kompressoiminen on pakko tehdä frapsin videoille koska fraps työstää ulos raakadataa joka on monia gigoja.

Ennen koko ohjelmiston omistamista minulla ei ollut mitään hajua miten kaikkea työstetään, mutta nopeasti sitä oppii. Kiitoksia myös neuvoista Undead10000 käyttäjälle.

Toivon itse että videoitani jaksetaan katsella, vaikka teen niitä lähinnä huvin vuoksi omaksi ilokseni on silti kiva jos aina silloin tällöin saa peukkujakin ylös ja kommentteja youtuubissa. :)

PS: (Ennen frapsia kuvasin full hd kameralla konsolipelien kuvaa tv-ruudulta, ja kuvaan niitäkin yhä jos vain on hyvä tv, edellinen kun hajosi. TV:stä kuvattaessa pitää vain tietää hyvät asetukset kameralle, vaikka eihän se kuva ole ollenkaan niin hyvä kuin kuvankaappausohjelman kautta ajettuna)

Tässä vielä yksi näyte omasta fraps videostani: http://www.youtube.com/watch?v=GPMqdKFXutk&feature=plcp

Ja tässä näyte tv:stä kameralla kuvattuna:
http://www.youtube.com/watch?v=3hs7f5yXPc8&feature=plcp

Molemmat HD videoita.

HQ