Suomi

Aku Ankan jatkosarjojen tasosta

Kirjoittaja JHR 30. toukokuuta 2020 kello 17:41

Olen lukenut Aku Ankkaa niin kauan kuin jaksan muistaa - jo ennen kouluun menoa luultavasti. Lapsuudenkotiin lehti tuli ainakin siihen asti kun pääsin 9.luokalta. Sen jälkeen olen lukenut lehteä paljolti kirjastossa - kunnes koronaepidemian suljettua kirjastot siirryin tilaajaksi. Tilauksen myötä sain käyttööni myös Aku Ankan digipalvelun, jossa on kaikki ikinä ilmestyneet Akut vuodesta 1951 sekä Taskarit vielä päälle.

Siitä päästäänkin varsinaiseen asiaan.Aku Ankkaa lukiessani olen aina nauttinut jatkosarjoista; useampiosaiset tarinat, jotka loppuvat jännään kohtaan, ja joihin kuuluu viikon odotus seuraavasta numerosta, ovat Aku Ankan suola. Valitettavasti nykyisistä jatkosarjoista vain ani harva koukuttaa samalla tavalla kuin ne joita sain lukea lapsena. Digipalvelun myötä olen saanut lukea uudelleen varhaislapsuuteni 90-luvun ja vuosituhannen vaihteen jatkosarjoja - ja tullut vahvasti siihen tulokseen, että suuri osa niistä on parempia kuin nykyiset.

Tuntuu, että ennen jatkosarjoissakin uskallettiin oikeasti enemmän: cliffhangerit olivat parempia, jännityselementtien määrä ja laatu olivat hyvin kohdallaan ja esimerkiksi monien tuon ajan Mikki Hiiri-jatkisten kuvittajana toimineen espanjalaisen Cèsar Ferioli Pelaezin piirrosjälki näyttää edelleen hyvältä. Digipalvelun perusteella jatkosarjoja myös julkaistiin ennen enemmän; esimerkiksi vuosivälillä 1992-1997 jatkosarjoja julkaistiin jokaisessa tai lähes jokaisessa Aku Ankan numerossa.


Mikki ratkaisee

Monet parhaina pitämistäni jatkosarjoista ovatkin peräisin juuri tuolta aikaväliltä. Erityisesti Feriolin piirtämät Mikki Hiiri-jatkikset, joissa Mikki ratkoo rikoksia Hessun tai joskus Minnin kanssa milloin Ankkalinnassa, milloin kaukomailla, ovat näiden jatkosarjojen parhaimmistoa. Lukemisen arvoisia ovat esimerkiksi Kaukoitään sijoittuva Kielletty linnake (AA 18-19/1992), tohtori Staattiselta varastetun keksinnön ympärille rakentuva Elastisoija (AA 37-38/1995) tai loppuvuodesta 1994 julkaistu Mustakaapu-jatkis Kaappaus alitajunnassa (AA 51-52/1994).


Matkalla dinosaurusten kanssa

Lokakuussa 1994 julkaistiin Pat McGrealin käsikirjoittama ja Feriolin kuvittama Kivettymien kintereillä (AA 43-44/1994). Professori Pölypään avuksi fossiilijahtiin Hautijatin autiomaahan lähtevä Mikki ryhtyy selvittämään Pölypään kilpailijan professori Luikkulan toimia - ja pian metsästäjästä tuleekin saalis. Seikkailutarinoiden henki yhdistyy mysteerinratkontaan tavalla, jota Aku Ankan jatkosarjoissa ei enää nykyään, harmittavaa kyllä, näe. Lopputulos on kuitenkin yksi kyseisen vuosikymmenen, ellei koko lehden historian parhaista jatkosarjoista. Dinosaurus-saaga jatkui lehden sivuilla läpi 90-luvun puolivälin tasaisesti heiketen jatkosarjoilla Kalmankurun kummajaiset (AA 9-10/1995) ja Saurusralli (AA 45-46/1996).


Taikaviitan varjossa

2000-luvun kuluessa jatkosarjojen viehätys on ollut vähitellen hiipumaan päin. Positiivisimmat yllätykset on ehkä tarjoillut Taskukirjojen vakiokasvon, Akun alter ego Taikaviitan satunnaiset vierailut lehden sivuilla. Tosin niistäkään kaikki eivät ole tarjonneet syytä riemunkiljahduksiin. Ääni ja vimma (AA 46-47/2006) kuuluu vaikeasti suositeltavien Taikaviitta-tarinoiden joukkoon; Byron Ericksonin käsikirjoituksessa on tunnelman puolesta potentiaalia, mutta Mårdon Smetin piirrostyyli ei erityisemmin vakuuta - saati tee tarinan muuten hienolle tunnelmalle oikeutta. Onneksi syyskuussa 2012 julkaistu, Jens Hansegårdin käsikirjoittama ja Andrea Ferrarisin piirtämä Valheiden verkko (AA 37-38/2012) toimii selvästi paremmin.

HQ

Uudistettu kieltolain ajan resepti

Kirjoittaja JHR 1. helmikuuta 2019 kello 21:01

Veli tuli tuossa käymään. Istuttiin iltaa ja kokattiin. Mä tein meille "alkumaljat" kieltolain ajan hengessä - löysin reseptin yhdestä aikoinaan ostetusta Ilta-Sanomien historialehdestä jonka aiheena oli kieltolaki. Reseptiä olen kuitenkin hieman muokannut "nykyaikaisemmaksi" - alkuperäisissä kieltolain ajan drinkeissä alkoholi oli yleensä 96-prosenttista pirtua, mutta itse käytän tässä versiossa Finlandia Vodkaa (40%). Mulla ei myöskään ole varsinaisia baarimittoja käytössäni joten olen muuntanut mittayksiköt tavallisille keittiön mittalusikoille (1 cl = 10 ml). Mut tässäpä tämä resepti nyt olis. Kokeiltiin veljen kaa ja hyvä tuli:

"Nykyaikainen" kova Pommac

1 rkl (1,5 cl) vodkaa tai muuta viinaa (alkuperäisreseptissä 1 cl pirtua)
Pommacia

Annostele viina lasin pohjalle ja kaada päälle Pommacia. Halutessasi voit lisätä jäitäkin. Nautitaan kylmänä.

Rendel arvio

Kirjoittaja JHR 5. lokakuuta 2017 kello 06:02

Rendel **** K-16

Suomi 2017 (105 min.)

Pääosissa: Kris Gummerus, Matti Onnismaa, Rami Rusinen, Aake Kalliala, Alina Tomnikov, Renne Korppila, Tero Salenius, Bianca Bradey , Johnny Vivash, Michael Majalahti, Sheila Shah, Michael Hall ja Reino Nordin.

Musiikki: Tuomas Kantelinen

Käsikirjoitus Jesse Haajan luomien hahmojen pohjalta: Jesse Haaja, Miika J. Norvanto, Pekka Lehtosaari ja Timo Puustinen

Ohjaus: Jesse Haaja

Katsottu: teatterissa

Suomalainen supersankarielokuva. Siinäpä kaksi sanaa joita en olisi koskaan uskonut näkeväni samassa lauseessa. Kuitenkin, maamme 100-vuotisjuhlavuonna sellainen saapuu teattereihin: Rendel. Mikkeliläisen mainostoimistoyrittäjä Jesse Haajan koulupoika-aikojen unelma vihdoin valkokankaalla. Luotu lähes tyhjästä, kokonaan ilman Elokuvasäätiön tukea. Sekin on mielestäni jo itsessään saavutus, mutta sen lisäksi Rendel on kotimaisten elokuvien saralla kokonaan omaa luokkaansa.

Maamme ensimmäisen (oikean) supersankarin syntytarina on oikeastaan sankaritarinoiden joukossa melko tyypillinen, mm. Batmanin ja Punisherin maailmasta tuttu synkkäsävyinen kostotarina: mikkeliläinen perheenisä Rämö (Kris Gummerus) astuu työssään väärien ihmisten varpaille ja saa lähtöpassit. Sitten, kuin kohtalon ironian johdattamana samat ihmiset jotka järjestivät Rämölle potkut, ottavatkin hänet leipiinsä.

Nopeasti Rämölle kuitenkin valkenee, ettei monikansallisella lääkeyhtiö Valalla, jossa komentoa pitää rautaisella otteella Pekka Erola (Matti Onnismaa) yhdessä poikansa Jarno "Rotikka" Erolan (Rami Rusinen) ja Marsalkan (Aake Kalliala) kanssa, olekaan aivan puhtaat jauhot pussissa. Yhden salaisuuden paljastuminen johtaa toiseen, ja kohta ovella koputtavat Rotikka ja hänen järkälemäinen henkivartijansa Lahtaaja (Renne Korppila). Konnat nirhaavat Rämön perheen ja jättävät miehen kuolemaan vaimon ja tyttären ruumiiden seuraksi. Koston voimalla elämä kuitenkin tarraa Rämöön kiinni kuin tauti, ja pian peilistä katsoo hiilenmusta naamio, jota ei saa enää koskaan pois: Rendel on syntynyt.

Elokuvan ehdoton ydinosaaminen loistaa sen visuaalisessa kerronnassa. Tero Saikkosen kuvauksen luomassa tunnelmassa on mukavasti ripaus Hollywoodin action-filmien tuntua, ja kamerakulmia sekä varsinkin hidastuksia käytetään tavalla, jota en muista kotimaisissa elokuvissa juuri nähneeni, tukeutumatta niihin kuitenkaan liikaa. Saikkosen kameratyöskentely sekä Tuomas Kantelisen musiikki nousevat ehdottomasti elokuvan kantaviksi voimiksi.

Sen sijaan hahmot jäävät harmittavasti hieman ohuiksi, vaikka tällaista elokuvaa ajatellen pieni syventyminen olisi ollut paikallaan. Silloinkin kun hahmojen välisiä kemioita kuvataan, keskitytään enimmäkseen roistoihin, sankarin jäädessä ikävästi varjoon. Konnahahmojen kemioiden kuvaus on tosin senkin edestä onnistunut: Rotikka on suurimman osan aikaa varsinainen nyhverö ja pilalle lellitty kauhukakara, jonka toilailut kirvoittavat hymynpoikasia katsojalta - ja isältä tuntuvia kurinpalautuksia. Onnismaa tulkitsee roolihahmoaan hienolla antaumuksella ja Rusinen on selvästi kuin tehty epäonnisen, rallienglannilla palkkamurhaajille tehtäviä selostavan nössöpojan rooliin.

Aiemmin muun muassa radiojuontajan hommia tehnyt, ja nyt ensimmäisessä elokuvaroolissaan näyttelevä Renne Korppila istuu vähäpuheisen korston osaan kuin nakutettu. Maininnan arvoista on sekin, kuinka Rotikan ja Lahtaajan kohdalla pomon ja henkivartijan osat tuntuvat välillä olevan päälaellaan: väkivahva, mutta yllättävän fiksu ja harkitsevasti toimiva Lahtaaja on bilettämisestä ja naisista töitä enemmän kiinnostuneen, hermoheikon pomonsa tosiasiallinen paimen. Asetelma toki huvittaa pikkuisen, mutta sekin vähä haihtuu yleensä seuraavassa hetkessä. Rotikka väläyttelee väliin väkivaltaisempaa puoltaan, jolta eivät säästy sen paremmin naiset, lapset, kuin oma isäkään.

Väkivaltaa Rendelissä onkin paljon, eikä se valitse kohteitaan: miesten rinnalla naisetkin saavat oman osansa lyönneistä ja luodeista. Jos leikkaus olisi ollut toisenlainen, filmille olisi varmaan lätkäisty K18-tarra - sen verran kovaa nyrkit, saappaat ja puukonterät kohteisiinsa osuvat.

Vaikka Rendelin tarina onkin oikeastaan jo aiemmin nähty, tapa, jolla se katsojille kerrotaan onkin sitten onneksi hieman erilainen: siinä missä tällaiset tarinat tavallisesti kerrotaan niin että ensin näytetään kuinka sankari viettää leppoisaa elämää perheensä kanssa, sitten seuraa mullistus, jonka jälkeen sankari lähtee kostoreissulle, Rendelissä käydään melkein heti suoraan asiaan, ja taustatarinan vaiheet kerrotaan ohessa takautumien keinoin. Tällainen hyppivä kerrontatapa ei ehkä ole kaikkien mieleen, mutta itse myönnän kyllä pitäväni siitä ja koen että se sopii hyvin ensimmäiseen kotimaiseen supersankarifilmatisointiin. Kokonaisuuden kruunaa sopivan hyytävä loppu, joka jättää toivomaan Mikkelin naamiokostajan seikkailuille jatkoa. Saa nähdä, tuleeko sellaista mutta tämän nähtyäni odotan kyllä kovasti lisää.

Vinkkejä piirtämiseen: keskilinjasta, keskipisteestä ja muustakin

Kirjoittaja JHR 4. lokakuuta 2017 kello 07:17

Tässä merkinnässä pyrin antamaan vinkkejä piirustuksen keskilinjan ja keskipisteen määrittämiseen ja vähän muustakin. Lähteinä on käytetty Bert Dodsonin kirjaa Piirustustaidon avaimet (Gummerus, 2004) sekä José M. Parramónin kirjaa Piirustustaidon kirja (WSOY 1989).

Mittaamisen vaiheet
- Pitele kynää pystysuorassa käsivarren mitan päässä itsestäsi peukalolla, etusormella ja keskisormella, käsivarsi täysin ojennettuna.
- Sulje toinen silmä ja mittaile aihetta kynän vartta myöten. Älä liikuta päätäsi.
Kun keskilinja on määritetty, pystyt varmistamaan että minkä tahansa keskilinjan kohdalta kahtia jaetun osan puoliskot pysyvät oikeassa suhteessa toisiinsa nähden (ylemmän puoliskon on mahduttava paperin yläosaan, ja alemman vastaavasti paperin alaosaan).

Kun ryhdyt etsimään keskipistettä, luonnostele ensin haluamasi aihe kevyesti (riittää kunhan ylä- ja alakohta on selvästi merkitty, muuten tämä luonnos voi vielä jäädä lähinnä viitteelliseksi). Arvioi sitten ylä- ja alakohdan puolivälin kohta (jos piirrät ihmis-/anthrohahmoa arvioi päälaen ja jalkapohjien puoliväli). Tämän jälkeen aseta kynänkärki (päälaen) kohdalle ja peukalo kynän varrelle siihen kohtaan, jonka arvelit olevan keskipiste. Älä liikuta peukaloa. Lopuksi liu'uta kynänkärkeä keskipisteeseen päin, jotta näet osuuko peukalonkynsi nyt (jalkojen) alareunaan. Jos osuu, olet löytänyt keskipisteen. Jos ei, tee mittaus uudelleen, kunnes löydät keskipisteen.

Mittaamisen jälkeen siirrä keskipiste piirustuspaperin keskelle. Itse selvitän paperin keskikohdan suunnilleen näin: aluksi jaan paperiarkin korkeuden (pitkän sivun pituuden) kahdella, ja tarkistan tuloksen viivoittimen asteikolta ( A3:n ja sitä isompien arkkien kanssa kannattanee kuitenkin käyttää mittanauhaa.). Sen jälkeen teen kyseiseen kohtaan merkin ja asetan viivoittimen vaakasuoraan merkin kohdalle. Tämän jälkeen jaan arkin leveyden (lyhyen sivun pituuden) kahdella, tarkistan luvun asteikolta ja teen merkin. Tämä merkki on nyt täsmälleen keskellä paperia.

Kun sitten ryhdyt piirtämään muista nämä ohjeet:
- Piirrosjäljen suunnan täytyy myötäillä tai seurata ja ilmentää muotoa mahdollisuuksien mukaan.
- Tavallisin kynänjäljen suunta on kalteva

Ajatuksiani Nuoresta MacGyverista

Kirjoittaja JHR 19. tammikuuta 2017 kello 13:20

HUOM! SPOILERIVAROITUS! Jos et ole katsonut 18.1.2017. esitettyä aloitusjaksoa, älä lue seuraavaa kappaletta pidemmälle! Palaa tekstin pariin vasta, kun olet esim. MTV Katsomosta katsonut avausjakson "Yläilmoihin"

Viime aikoina television puolella menneiden vuosikymmenien - usein jonkinasteista klassikkomainetta nauttivien sarjojen rebootit, remaket, päivitykset sun muunlaiset uusintaversiot tuntuvat tulleen muotiin. Ja nyt tähän, ei välttämättä niin kunniakkaaseen joukkoon liittyy legendaarisen Ihmemiehen pohjalta tehty Nuori MacGyver. Asetelmiltaan kokonaisuus tosin muistuttaa enemmänkin Mission: Impossible-elokuvia.

Vanhan sarjan ne keskeisimmät henkilöt ovat kyllä mukana, mutta näyttelijät ovat kyllä allekirjoittaneelle entuudestaan tuntemattomia nimiä. Enkä kyllä heidän työtään niin hirveästi menisi kehumaankaan; nimiroolissa esiintyvä Lucas Till menettelee, mutta esimerkiksi Patricia (?!) Thorntonia näyttelevä Sandrine Holt jätti lähinnä kylmäksi. Jack Daltoniksi palkattu George Eads ei hänkään erityistä vaikutusta tehnyt. Yksi mahdollinen syy tähän on se, että Richard Dean Anderson, Bruce McGill sekä nyt jo edesmennyt Dana Elcar vain tekivät alkuperäisessä sarjassa niin vahvat roolit, että vastaavaan ei kukaan muu vain voi yltää.

Vaikka ne alkuperäisen sarjan kantavat tukipilarit - kekseliäisyys, ilmastointiteippi ja Sveitsin armeijan linkkari ovat nekin päässeet mukaan, nekään eivät silti tunnu samalta kuin alkuperäisessä sarjassa. Nyt niiden oheen on ympätty tonnikaupalla digiajan ihmeitä, jotka tuntuvat enemmänkin kikkailulta - joltain sellaiselta, jonka nykyään melkein kuka vain voisi tehdä. Jään suomeksi sanottuna kaipaamaan alkuperäisen sarjan aidosti nokkelia viritelmiä, jotka sentään vain MacGyver saattoi keksiä.

Myös yksi alkuperäissarjan vahvimmista osa-alueista eli musiikki loistaa uutuudessa lähinnä sieluttomuudellaan. Vaikka pieni pala alkuperäisestä tunnusmusiikista (paras tv-sarjan tunnari ikinä, by the way) onkin sisällytetty myös uuteen sävelmään, ei se kokonaisuutta juuri pelasta.Ihmemiehessä oli sentään tunnuskappaleen lisäksi myös monenlaista muuta tilanteeseen sopivaa taustamusiikkia, joka parhaimmillaan ylsi jopa lähelle tunnarin tasoa, mutta Nuori MacGyver ei onnistu oikein tässäkään. Musiikki unohtuu oikeastaan heti sen jälkeen kun telkkari on suljettu. Vähän enemmän yritystä, kiitos.

Kaikesta tästä huolimatta olen silti valmis antamaan Nuorelle MacGyverille vielä mahdollisuuden, osaksi armollisuudesta, osaksi uteliaisuudesta näkemään mitä tästäkin vielä tulee - ja varsinkin siitä syystä ettei telkkarista nykyään tule mitään.

Cookie

Gamereactor käyttää cookieseja taatakseen parhaan mahdollisen selailukokemuksen sivustollamme. Jos jatkat eteenpäin niin oletamme, että hyväksyt cookies-käytäntömme.