Suomi
Päättötyö.

Päättötyö.

Kirjoittaja goljat 9. helmikuuta 2012 kello 16:52

Tossa siivosin konetta, niin katoppa kummaa mitä foldereista löytyi. Löysin lukion päättötyön päiväkirjan ja kuvat projektista vaihe vaiheelta.

Minulla oli joskus lapsena haaveena valmistaa ihka aito rautapaita, kun näin sellaisen museon seinällä. Kerroin tästä ideasta ala-asteella muille tovereille ja ideahan lytättiin täysin seinään. En kuulemma tulisi ikimaailmassa valmistamaan rengaspanssaria, koska erään luokkalaisen isoveljen projektikin oli tyssännyt 2,5kk jälkeen kuin seinään.

Vuodet vierivät ja valmistuminen lukiosta häämötti edessä. Olin jo ihan täysin valmistautunut tekemään päättötyöksi uuden sisustan ensiautooni. Ei minua edes varsinaisesti kiinnostanut koko sisustus homma, mutta ajattelin tehdä sen kun pakko jotain on tehdä. Sitten kävin eräs vkl kattomassa erästä metallibändiä livenä ja laulajallahan oli rautapaita päällä. En tajunnut heti, mutta myöhemmin kelasin että "entä jos ?".

Tuumasta toimeen ja deadline häämötti jo päättötyön aiheiden suhteen. Nyt se oli pakko valita, sillä muuten valmistuminen jäisi pelkäksi haaveeksi. Tuumasta toimeen, löysin netin syövereistä jonkun vanhan keskiaikaisen kaavan, jonka mukaan teen homman.

Hommaan kävin hakemassa varusteet K-Raudasta, sivuleikkurit, pihdit, 5 kg rautalankaa, rautaputki. Kaikki panssarin renkaat valmistin itse, kierittämällä sitä putken ympärille. Näin rautalangasta syntyi jousi, jonka leikkasin aina keskeltä kahtia. Näin syntyi renkaat. Tota kiirellisellä tahdilla väsäsin tämän

3,5kk, 3000rengasta, jännetupintulehduksia, rakkoja käsissä ja rankkaa motivaatiota. Näistä syntyy rengaspaita.

Panssari oli upea. Se kattoi koot S-L, eli juuri minun kokoani. Työ istuu itseasiassa lähes kenen tahansa päälle, sillä panssari mukailee käyttäjän mittoja. Panssarille kertyi huimat 4,5 kg painoa. Täydellistä käsityötä.

Mitä minulle jäi käteen ? Minulle jäi aivan upeat muistot tästä projektista, sillä en ole elämässäni tehnyt yhtään näin isoa projektia. Työn teko oli todella kurinalaista ja rankkaa touhua, mutta palkitsevaa. Työssä kaikista hienointa on se, että siinä näkyy minun käden jälki. Työhön kyllästyy todella nopeasti, jos ei ole motivaatiota tehdä sitä. Kun työn aloittaa, ei kannata ajatella milloin se valmistuu. Panssarin valmistuminen kestää todella kauan, joten työhön pitää olla todella motivoitunut että sen jaksaa valmistaa alusta loppuun.

Paitahan on ollut aina valmistumisesta lähtien koristeena täällä kämpällä. Nyt keksin, että luovutan sen vastapäätä sijaitsevaan olutraflaan. Siellä on muutenkin keskiaikainen miljöö, niin tämä sopii kuin naulattu sinne sisutukseksi.

Laitoin tohon kuvan tästä rautapaidasta keskeneräisenä. Valmiinahan tämä näyttää 99% paremmalle. :]

HQ