Olen saanut palautetta, joissa toivotaan päästä kommentoimaan ja keskustelemaan pääkirjoituksiini kirjoittamista asioista. Alan tästä lähtien siis julkaisemaan lehtikirjoitukseni myös täällä netissä blogissani. Innolla ja kauhulla jään odottamaan lukijoiden risuja ja ruusuja, pääosin niitä jälkimmäisiä, eiks je? ;)
Gamereactor numero 42 / maaliskuu 2012
Yhteisössä on voimaa
Muutoksen tuulet puhaltavat pelimaailmassa paljon voimakkaammin kuin monella muulla viihteen alalla. Digitaalinen jakelu, piratismin pelko ja kasvavat kustannukset ovat vain muutamia haasteita, joihin pelinkehittäjät joutuvat tänään ja huomenna vastaamaan. Pienimmille peliyhtiöille haasteet ovat tietysti jopa suuremmat, mutta toisaalta juuri niiden suunnasta syntyvät ne mielenkiintoisimmat ratkaisut selviytyä myrskytuulten pyörteistä.
Viime aikojen kuumin puheenaihe on ollut peliprojektien yhteisörahoitus. Sen nousi mediatietoisuuden pinnalle hetkessä, kun itsenäinen pelistudio Double Fine julkisti aikeensa hakea rahoitusta uudelle peliprojektilleen yhdysvaltalaisen Kickstarter-sivuston kautta. Studion perustajan Tim Schaferin pelit, kuten Grim Fandango ja Psychonauts, ovat pelaamisen kulttiklassikoita, joten kun Schafer paljasti, että projektin tarkoituksena oli luoda klassisen mallin mukainen PC-seikkailupeli, pääsi hullunmylly valloilleen.
Fanien vastaus löi ällikällä niin Double Finen kuin pelilehdistönkin. Työnimeltään Double Fine Adventuren tavoitteena oli kerätä kuukaudessa kehitystä varten 400 000 dollaria, mutta summa tuli täyteen jo ensimmäisen 24 tunnin aikana! Muutamassa viikossa tuen määrä oli ylittänyt jo kolme miljoonaa dollaria. Ja kaikki tämä ilman mitään tarkempia tietoja pelistä. Viesti oli aika harvinaisen selvä: fanit halusivat Tim Schaferin tiimiltä kliksutteluseikkailun ja luottoa riittää.
Yhteisörahoitus ja tuen kerääminen faneilta ennakkoon ei toki ole mikään uusi idea. Yksi parhaimmista esimerkeistä löytyykin todella läheltä. Pääosin kotimaisin voimin tehdyn tieteis-elokuvan Iron Skyn rahoitus kerättiin laaja-alaisesti, mutta ilman fanien rahallista tukea ja vapaaehtoistyötä elokuva ei olisi koskaan nähnyt ensi-iltaansa Berliinin elokuvajuhlilla helmikuussa. Suomalaista elokuvahistoriaa kalleimpana kotimaisena tekevä Iron Sky nähdään valkokankailla 4. huhtikuuta ja arvio elokuvasta löytyy myös Gamereactorista kuun vaihteessa.
Yhteisörahoitus on mainio idea. Se ei tietysti ole mikään automaattinen oikotie onneen. Doublen Finen tapainen menestys edellyttää ennakolta vankkaa fanipohjaa, eikä sellaista todennäköisesti ole tulokkailla. Menestystarinan keräämä julkisuus voi silti avata kallisarvoisia mahdollisuuksia pienille yrittäjille.
Ja uudet ideat ja tempaukset jos mitkään ovat aina tervetulleita. Ne ovat tekijöitä, jotka ajavat pelialaa eteenpäin yhtä lailla kuin suuret innovaatiotkin. Mikään ei ole esimerkiksi viime aikoina nostanut mielialaani samalla tavalla kuin Humble Bundle -tyyliset "maksa mitä haluat" -tempaukset. Siinä missä suuret peliyhtiöt eivät uskalla kokeilla uutta, on upeaa nähdä ruohonjuuritasolta nousevan oikeasti mielenkiintoisia ja luovia ideoita.