Suomi

Strategiapeleistä 3/3

Sarjani päätösosassa lupasin esitellä muutamia minulle tärkeitä pelejä, joten tässäpä nyt muutamia omia suosikkejani. Yritin kaivella esimerkkejä kaikista kokoluokista, mutta joitain pelejä on syystä tai toisesta saattanut silti jäädä listalta pois. Ja tietenkin otan vastaan suosituksia hyvistä strategiapeleistä! Tiedä vaikka sieltä löytyisi jopa sellainen tekele, jota en ole koskaan pelannut.

Europa Universalis 3

Mielestäni paras koskaan tehty valtiosimulaattori. Peli ei anna minkäänlaisia valmiita päämääriä, jos nyt selviytymistä ei lasketa sellaiseksi. Omaa maataan voi viedä täysin haluamaansa suuntaan, jolloin esimerkiksi Ruotsilla voi pyrkiä hallitsemaan Venäjän laajoja aroja tai ehkäpä Amerikka asutetaankin länsinaapurien toimesta? Hauska peli kaikinpuolin, jonka pelaaminen tosin vaatii kärsivällisyyttä. Pahimmillaan ruutua saa tuijottaa välillä todella pitkään mitään tekemättä, kun vuosien vierimistä on vain pakko odottaa.

Gary Grisby's War in the East

Operatiivisten pelien kuningas on mittasuhteiltaan aivan käsittämätön. Se mallintaa toisen maailmansodan itärintaman jokaista sotilasta ja laukausta myöten, joten peli on tämän mittaluokan yksityiskohtaisin koskaan tehty peli. Kääntöpuolena siitä löytyy todella korkea oppimiskäyrä ja tuhottomasti aikaa vaativat pelivuorot. Yhden kunnon kampanjan pelaamiseen saa varata aikaa kuukausikaupalla.

Battle Academy

Battle academy näyttää sen, miten taktisen tason sotapeli täytyy käytännössä toteuttaa. Se on äärimmäisen yksinkertainen oppia ja pelaaminen onnistuu helposti pelkästään hiiren avulla. Helposta pelistä ei ole kuitenkaan kyse, sillä menestyksekäs sotiminen vaatii kieroja koukkausliikkeitä ja etenemistä suojatulen alla.

S2: Silent Storm

Silent Storm on mielestäni taktisten pelien aatelistoa. Se sijoittuu toisen maailmansodan aikaan, tosin täysin historiallisesta pelistä ei kuitenkaan ole kyse. Vai miltä kuulostavat kävelevät mechatankit ja ninjat? Eräs SS2:n suurimmista valttikorteista on se lähes täysin tuhoutuvat ympäristöt. Vihollista ei kannata mennä piiloon pienen lauta-aidan taakse, sillä kunnon konekiväärisarja tekee siitä reikäjuustoa. Edes kivimuuri ei tarjoa täydellistä suojaa, sillä singolla saa siihenkin reikiä.

Jagged Alliance 2

JA2 on mielestäni paras taktisen tason strategiapeli. Arulcon valloittaminen itse kootulla palkkasoturiarmeijalla jaksaa viehättää edelleen. Miinuksena mainittakoon se, että peli on päivityksistään huolimatta buginen. Onneksi lääke löytyy epävirallisesta 1.13 -päivityksestä, joka korjaa pelin virheitä, säätää vihollisen ruuveja tiukemmalle ja lisää siihen tukun uusia ominaisuuksia.

Titans of Steel: Warring Suns

Ilmaiseksi ladattava Titans of Steel tarjoaa tiukkoja strategisia mittelöitä BattleTech -maailmassa. Käyttöliittymä on hieman kankea, mutta ei kannata kuitenkaan heittää heti hanskoja tiskiin. Missä muussa pelissä voit hypätä 20 tonnin painoisella robotilla toisen niskaan ja sahata kaatuneelta vastustajalta valtavalla moottorisahalla kädet irti?

HQ