Suomi
Blog
Fire TV - se oikea Android-konsoli?

Fire TV - se oikea Android-konsoli?

Android-konsolien puhku ja puhina on hiljentynyt vuodentakaisesta, jolloin Ouya oli vielä tuore tapaus. Hyökyaalto jäi pieneksi lainehdinnaksi. Ouyan nopea putoaminen pinnalta todistaa, ettei hinta yksin määrää, miten innokkaasti pelaajat konsoliin tarttuvat.

Kickstarterissa alkunsa saaneeseen Ouyaan liittyy kaunis idea täysin avoimesta, "hakkeroitavasta" pikkukonsolista, jolle saa tehdä pelejä, sovelluksia ja emulaattoreita aivan vapaasti ilman korporaation väliintuloa. Käytännön toteutus pelikoneena jätti kuitenkin monet - minut mukaan lukien - kylmäksi. Konsoli oli aikaisekseen turhan tehoton, ja ennen kaikkea ohjaimen halpa laatu vei pelihalut nopeasti. Towerfallia lukuun ottamatta merkittävät hittipelitkin ovat harvassa.

Ouyan vanassa seurasi lisälaitevalmistajana tunnetun Mad Catzin Mojo, mutta 200 dollariin hinnoiteltuna se on jo tuplasti kalliimpi kuin Ouya. Toki se tarjoaa myös laadukkaamman näköisen ohjaimen (en ole testannut) ja selvästi enemmän ruutia, onhan Mojon alustana Nvidian nykyaikainen Tegra 4 eikä Ouyasta löytyvä Tegra 3. Mojolla pääsee käsiksi Nvidia Tegrazoneen ja Google Play -kauppaan toisin kuin Ouyalla. Google Playn kohdalla ongelmana on kuitenkin se, että kosketusnäytön puuttuessa valtaosa kaupan tuotteista ei laitteella toimi.

Ouya on halpa mutta vähän turhan hontelo. Mojo taas on Android-konsoliksi kallis ja silti rajoittunut. PS3:n tai Xbox 360:n saa samaan hintaan tai jopa halvemmalla, ja ne tekevät niin paljon enemmän. Mutta miten on Amazonin vasta julkistaman Fire TV:n laita?

Ainakin speksien valossa Amazon on löytänyt tasapainon: ei liian kallis, ei liian tehoton. Fire TV maksaa 99 dollaria, jos sen ostaa pelkästään mediapurkiksi, peliohjain lisää hintaa 39 dollaria. 140 taalalla kädessä on minikonsoli, joka on selvästi jytkympi kuin Ouya ja lähes yhtä tehokas kuin Mojo. Ei ihan huono lähtökohta.

Fire TV:llä on myös pari ässää hihassaan. Toisin kuin muilla Android-konsolivalmistajilla, Amazonilla on kasvava pelistudio kehittämässä laitteelle omia yksinoikeuksiaan. Yhtiö on pestannut kohtuullisen nimekkäitä tekijöitä, muun muassa Kim Swiftin (Portal), ja ostanut Double Helixin (Killer Instinct). Halua tehdä pelejä siis löytyy.

Toinen etu on Amazonin verkko-osaaminen puolella. Amazon on Googlen ja Microsoftin ohella maailman suurimpia pilvipalveluiden tarjoajia, ja Fire TV käyttää tätä kapasiteettia esimerkiksi puheohjauksella hoituvissa hauissa ja käytössä oppivassa striimausteknologiassa, joka puskuroi leffoja ennakkoon vähentäen turhaa odottelua.

Onko Amazonin ensimmäinen konsoli sitten juuri se oikea välimalli mobiilin ja "ison konsolin" väliltä, sitä on vaikea kokeilematta sanoa, mutta Fire TV vaikuttaa vähintään kohtuulliselta kandidaatilta. Striimauslaitemarkkinat ovat jenkkilässä tiukat, mutta kun samaan syssyyn ympätään mahdollisuus perustason pelaamiseen, on laitteella teoriassa kyky hoidella kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Ei se tietenkään mitään Unchartedia tarjoa, mutta monia indie-tuotoksia ja klassikoita kylläkin. Kohdeyleisö on satunnaispelaajan ja leffafanin risteyksessä. Kai Fire TV voisi sopia tarkan markan vartijoille... tai kakkos-tv:n kaveriksi?

Paljon riippuu tietenkin peliohjaimesta. Jos ohjain on tuntumaltaan kehno, ei Fire TV:stä tule pelikonetta, vaikka siihen ympättäisiin tuplasti enemmän tehoa. Ja jos sillä ei kelpaa pelata, silloin jää laitteen paras tehokin hyödyntämättä.

Fire TV on toistaiseksi myynnissä vain Yhdysvalloissa.

HQ