Suomi
Blog
Jo riittää "ilmaisuus"

Jo riittää "ilmaisuus"

Pelien bisnespuolta tutkiva Nicholas Lovell heitti viikolla mielenkiintoisen ajatuksen Steamin uudesta hinnoittelutavasta, joka antaa pelinkehittäjien asettaa peliensä tarjoukset ilman kontaktia palvelua ylläpitävään Valveen.

Lovell uskoo, että vapauttamalla hinnat vapaalle kilpailulle Valve on antanut luvan hintasodalle, joka ennen pitkää painaa hinnat lähelle nollarajaa. Näin on käynyt jo mobiililaitteilla. Esimerkiksi App Storessa suuri osa peleistä on free to play -pelejä, joiden bisnesmalli perustuu lisäsisällön myyntiin pelien kautta. Valve on myös itse onnistunut tällä saralla, Team Fortress 2:n muodossa.

Pelaajana ajatus "ilmaisista" peleistä puistattaa. En halua pelejä, johon on etenemisen nimissä pakko ostaa useaan otteeseen pikkukilkettä, vaan haluan ostaa yhdellä kertaa kokonaisen tuotteen, jossa säännöt ja sisältö ovat samat kaikille pelaajille.

Mobiililaitteiden pikkupeleissä free to play vielä jotenkin hyväksyttävää. Niitä tulee ja menee, ja ne ovat enemmänkin vain välipaloja. Mutta PC:llä pelaan vakavissani, joitain pelejä jopa vuosia. Vaikka toki free to play voidaan saada toimimaan, useimmiten se vain myrkyttää pelin ilmapiirin.

Kuvittele esimerkiksi Battlefield, jossa kilpailukykyisestä aseesta on maksettava ekstraa. Vaikka hinta olisi pienikin, silti se tarkoittaa sitä, ettei kaikilla ole pääsyä samoihin varusteisiin, eikä kaikilla siten ole samanlaisia mahdollisuuksia menestyä. Sellainen ei tuota lopulta kenellekään hyvää pelikokemusta.

En myöskään halua ripotella rahaa pikkuhiljaa. En mikromaksuina, en tilausmaksuina, koska se voi tulla huomaamatta kertasummaa kalliimmaksi, kun pelejä pelaa pitemmän aikaa.

Vähän samasta syystä suhtaudun epäluuloisesti Playstation Plussan ja Xbox Liven tarjoamiin ilmaispeleihin. Vaikka ne voivat lyhyellä aikavälillä lämmittää konsolin käyttäjiä, pitemmällä jänteellä ne sitovat tiettyyn laitteeseen. Pahinta on se, jos pelaajat jäävät odottamaan ilmaistarjousta pelin ostamisen sijaan.

Ottaisin ennemmin ilmaisen nettipelipalvelun ja maksaisin minua kiinnostavista peleistä erikseen.

Maailma ei ole onneksi niin mustavalkoinen, etteikö sinne mahtuisi monia harmaan sävyjä; täysin ilmaisia, semi-ilmaisia, budjettihintaisia ja täysihintaisia pelejä. Kehityssuuntia kannattaa kuitenkin miettiä. Jokainen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan siihen, mihin suuntaan pelit tulevaisuudessa kallistuvat.

HQ