Suomi
Blog
GTA IV: osa 6/8 - TBoGT

GTA IV: osa 6/8 - TBoGT

Kirjoittaja GTAfreaknr1 29. toukokuuta 2010 kello 19:43

GTA: The Ballad of Gay Tony

Mihis jäimmekään.. ai niin, GTA nelosen toinen lisäri.

Kuten mainittiin, Vapaudenkaupunkiin mahtuu pari tsiljoonaa tarinaa kiinnittäessään huomion elävään ympäristöön, ja tässä on taas lisää apettaa. Olemme seuranneet epäonnisen jugoslavialaisgangsterin sekä pahamaineisen prätkäjengiläisjärjestön jäsenen päivittäistä agendaa, mitäpä vielä? Maailmassa on erilaisia työpaikkoja vaikka kuinka, kaikki kosmonautista siivoojaan ja siivoojasta matikanopettajaan.
Entäs yökerhoelämän paavin oikea käsi? Eipä juuri mitään tuosta eroavaa, tuumi Luis Lopez, maatessaan pankin kylmällä lattialla panttivankina irkkuryöstäjille.
Yhtäkkiä tilanne kiristyy kun siviili ampuu yhden rosvon kuoliaaksi (ja sekunnin murto-osassa itse joutuu muiden maalitauluksi) ja poliisi saapuu paikalle.

Ryöstäjät pääsivät pakoon.

Heidän ongelmansa, hän mietti ja niin Luis poisti jutun murheistaan ja jatkoi matkaansa. Päivittäistä tämäkin.

Ei sittenkään niin hohdokasta elämää

Luis Fernando Lopez on noin parikymppinen amerikkalaisdominikaani ja kova muskelikimppu. Hän on yöklubiomistaja Anthony "Gay Tony" Princen hyvä ystävä ja tämän monitoimimies Tonyn klubien ylläpitäjänä ja henkilökohtaisena assistenttina.
Gay Tony omistaa Liberty Cityssä kaksi tunnettua mestaa, Maisonette 9:n ja Herculeksen, mutta kaikki ei suinkaan mene kuin pitäisi. Tony on pahoissa veloissa monelle gangsterille ja kokonaiselle mafioillekin, Ancelottien perheelle ja Ray Bulgarinin venäläisgangstereille. Lisäksi asioita on mutkistamassa rankka yksityiselämä ja suhdesekoilut.
On Luisen aika vetää hanskat käteen ja ryhtyä hommiin.

Perhe ja ystävät ovat aina apuna, mutta Tonyn velkalistan läpikäynti on kuin reissu Manalaan ja sieltä elävänä pois.

Turboahdettuja superautoja ja kullattuja armeejahelikoptereita

Kuten GTA:n tehtävät yleensä, The Ballad of Gay Tony keskittyy avonnaiseen ja yksityiskohtaiseen maailmaan jossa veri ja väkivalta tulee tutuksi. Sisältöäkään ei säästelty.

Tehtävät ovat pääasiallisesti Tonyn velkakirjan ohentamista, mutta Lopez joutuu tekemään töitä myös ärsyyntyneiden lainaajien kanssa. En ole vielä huomannut yhtäkään laillisesti käytyä tehtävää, mutta niitä en kaivannutkaan.
TBoGT yllätti positiivisesti monipuolisilla tehtävillä kuten GTA: San Andreas konsanaan, hahmotkin ovat eläviä ja entistä mielipuolisempia. Pelaaja joutuu operoimaan tankkia poliisia vastaan ja roikottamaan bloginpitäjää helikopterista parin kilsan maanpinnan yläpuolella.. Mahtavaa!
Lisärin tehtävissä on mukana enemmän eksoottisia ajoneuvoja ja monin paikoin lennetään kopterilla. Uusista ajoneuvoista mainittakoon Super Diamond-auto, Akuma-moottoripyörä ja Skylift-heli.

Ei oikeastaan tarvitsisi enää mainita että GTA IV:n päivitetyt grafiikat ovat hävyttömään kauniit ja ettei Rockstar tuhlannut aikaa. Välivideot ja hahmojen väliset dialogit ovat värikkäitä ja humoristisia, hahmolistan ehdoton ykkönen on Yusuf Amir. Kyseinen herra on Dubaista kotoisin oleva superrikas pelle; eräässä tehtävässä Luisen täytyy varastaa Yusufille juna. Toisessa tämä tahtoo ihkaoman SWAT-panssariajoneuvon. Hänen tavaramerkkinsä ovat kultainen Mini-Uzi ja ettei hän yleensä viitsi käyttää housuja.
Juttu menee varmasti hieman ylitse, mutta mikä ei? Peleissä (melkein) kaikki on sallittua.

Tavallisen storylinen sysätessä syrjään jäljelle jää vielä rutkaasti ominaisuuksia, joitakin vanhoja että uusia kujeita.
"Vapaa-ajalla" pelaaja voi käydä keilailemassa tai heittämässä tikkaa, kuten alkuperäispelissäkin, ja nyt on golffaus tullut takaisin VCS-ajoilta. Suurempi lisä on silti Tonyn klubibisnes, Luis voi ylläpitää järjestystä Herculeksessa/Maisonettessa, mutta mikä unohtui? Tanssia!
En tällä tarkoita että pelittäjä joutuu hankkimaan erillisen tanssimaton ja piinata itseään ruudun edessä vaan kyse on QTE-tapaisesta minipelistä, samankaltaista kuin GTA: San Andreaksen low rider- ja tanssitapahtumat.
Uudistunut IV-moninpeli ei tuo suuria muutoksia TBoGT:n myötä vaan enemmän vaatteita ja hahmon ulkonäköjä sekä pelattavia kenttiä.

Miinuksena mainittakoon vielä Drug Wars-sivutehtävät, joka on selvästi TBoGT:n itseään toistavin kohta. Luisen täytyy sotia yhdessä ystäviensä Henriquen ja Armandon kanssa huumeista muita jengiläisiä vastaan, mutta jokainen tehtävä on aina toistaan selkeästi muistuttava. 25 huumesotaa jaksaa ainoastaan vetää läpi achievementin takia.

Loppukaneetti, Maestro!

On äimistyttävää kuinka Rockstar onnistui jälleen kerran Grand Theft Auton kanssa. Miksi? Ensiksi A) Liberty City, joka on nähty ties kuinka monessa GTA:ssa ensimmäisistä alkaen, ja 8) Sama konsepti. Historiansa aikana pelisarja ei ole pohjimmiltaan muuttunut pätkääkään alkuperäisideasta.
Syynä lienee niin paljon uudistunut LC (huomattavasti NYC:n näköinen), pelien idea vaan on aina ollut mielestäni koukuttava.
Vaikka The Ballad of Gay Tony tuo kansalle rutkaasti tehtäviä, avointa pelimaailmaa ja hyviä grafiikoita niin väkivalta ei varmasti ole kaikkien lempikategoria. Omasta mielestäni GTA IV:n toinen DLC on kuitenkin nerokas lisäosa, erittäin suositeltava.

Plussaa

+ Tuttu GTA
+ Dialogit ja välivideot
+ Uudistukset
+ Äksöntäytteinen storyline

Miinusta

- Hahmojen hölmöys mennyt hieman överiksi
- Drug Wars
- Ei olisi saanut loppua

Arvosana: 95 p = 10/10

Loppulausahdus: Kehittäjä kiipesi taas pelaajien odotusten vuoren yli sutjakkaasti mainiolla teoksella jo niin puhtaaseen hiekkalaatikko-sarjaan.

HQ