Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Bleed for This

Bleed for This

Tosielämän Rocky kuvattuna hyvin samaan tyyliin kuin Rocky

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Heti lähtökuopissa Bleed for This ilmoittaa perustuvansa tositapahtumiin. Elokuva onnistuukin tavoittamaan todentuntuisuuden, sillä fantastisemmille leffoille tyypilliset epäuskottavat elementit loistavat poissaolollaan. Harmillisesti henkilöhahmojen luonteet ja rainan esitystapa noudattavat turhan paljon Rocky-elokuvien luomaa muottia.

HQ

1980-luvun lopulla Vinny Pazienza oli nouseva nyrkkeilijä, joka voittikin oma sarjansa mestaruuden. Kohtalokas liikenneonnettomuus aiheutti vakavan loukkaantumisen, jonka seurauksena uran piti olla ohi. Kuitenkin määrätietoisuudellaan ja luupäisyydellään mies onnistui kuntoutumaan ja nousemaan kehään uudestaan. Tästä varsin sankarillisesta paluusta kertoo elokuva Bleed for This.

Henkilöhahmoista jää useita mieleen, mikä ei ole erityisen tavallista paljon leffoja katsovalle kriitikolle. Nimiroolissa kunnostautuva Miles Teller on lähes maanisen yksioikoinen persoona, jonka elämässä ei tunnu olevan muuta sisältöä nyrkkeilyn ohella. Ehkä juuri siksi kuntoutuminen onnistui myös oikealta Vinny Pazienzalta. Valmentajana toimiva Aaron Eckhart on hieman liian stereotyyppinen suurisuinen entinen nyrkkeilijä. Samalla sanailu on erittäin nasevaa, ja hahmo onnistuu voittamaan puolelleen katsojan sympatiat. Vinny Pazienzan isän roolissa nähdään Ciarán Hinds, joka selvästi elää saavuttamatta jääneitä haaveitaan poikansa kautta. Leffan loppupuolella myös hän onneksi näkee, mikä oikeasti onkaan tärkeää elämässä nyrkkeilyn lisäksi. Näin ollen isukki ei päädy yksioikoiseksi poikaansa kurittavaksi orjapiiskuriksi.

Bleed for This kärsii eniten yllätyksellisyyden täydellisestä puuttumisesta. Alusta asti on jokseenkin selvää, miten tapahtumat etenevät ja mihin lopulta päädytään. Tämä syö katselunautintoa, mutta onnistuneet näyttelijäsuoritukset sujuvan käsikirjoituksen kera kantavat rainan loppuun asti. Ylitsevuotavaan paatokseen ei sorruta: elokuva säilyy alusta loppuun yhden itsepäisen nyrkkeilijän taisteluna oman kehonsa kuntoutumiseksi. Teknisesti leffa on pätevää jälkeä, joskin 1980-luvun henkeä olisi voinut tuoda enemmän esiin: nyt aikakauden huomaa lähinnä autoista ja naisten kampauksista.

Lisämateriaalina on vain kavalkadi poistettuja kohtauksia. Ne katsomalla ymmärtää sen, että ohjaaja on editointivaiheessa poistanut niin sanottuja lillukanvarsia keskittyen ennen kaikkea olennaiseen eli Vinny Pazienzan tahdonlujuuteen ja kuntoutumiseen. Historiallinen merkkiteos tämä ei ole, mutta innostava osoitus määrätietoisuuden voimasta kuitenkin.

Tämä on mainos:
Bleed for ThisBleed for ThisBleed for ThisBleed for This
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä