Suomi
Gamereactor
arviot
Bioshock 2

Bioshock 2: Minerva's Den

Paikkansa klassikohyllystä lunastaneen Bioshockin saaga jatkuu tekoälyteemalla Minerva's Den -lisäosassa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Toisen maailmansodan jälkeistä maailmaa heijastava vedenalainen utopia alkaa olla jo pelaajille tuttu. Ihmisten ahneus ja turhamaisuus ovat kääntäneet tieteellisen edistyksen yhteiskunnalliseksi dystopiaksi, josta hengissä selviämiseen on käytetty jo useita pelitunteja. Omalaatuisen tiedefantasian maailmankuvaan sopii ehkä vähän turhankin helposti Alan Turing ja tekoäly. Minerva's Den on paikka, jossa majailee Thinker - Bioshockin vedenalaista kaupunkia ylläpitävä keskustietokone.

Turingin valitseminen lisäosan tarinalliseksi inspiraatioksi on riski. Tekoälyn inhimillisyyden problematiikkaa on käsitelty viimeisten vuosikymmenien aikana useiden miestyövuosien edestä. Populaarikulttuurimme suorastaan pursuaa tätä teemaa. Minerva's Denin idea pitää sisällään ainekset surkeiden pettymysten sarjaan. Vanhojen tarinoiden toistaminen, liioittelu tai latteat ratkaisut vesittäisivät lisäosan helposti. Pelin tarinavetoisuus ei tätä haavoittuvaisuutta suojele. Uudet kentät, audiotallenteet, aseet ja plasmidit eivät ongelmaa poistaisi. Lisäosa ei ole kallis ja pelattavaa riittää, mutta taustalla kytee pelko tarinallisesta antikliimaksista.

Onneksi tekijätiimillä on visio tiukasti hanskassa. Minerva's Den lunastaa paikkansa osana Rapturea, ja tarina ei aiheuta odotettua pettymystä. Peli pysyy tyylillisesti tasaisena ja lisätarina heijastaa kauniisti päätuotteen herkkää ja ilmeikästä kerrontaa. Tällä kertaa tarina ei muotoudu pelaajan valintojen perusteella, joka näin jälkeenpäin ajateltuna oli ainoastaan hyvä asia.

Aihevalinta aiheuttaa kuitenkin tietynlaista epämukavuutta pelin aikana ja mieluusti tekoälypohdinnan sijalla olisi nähnyt jotain muuta. Yhteiskunnallisesta utopiasta, tiedeuskosta ja eliitistä, ahneudesta ja turhamaisuudesta olisi toki löytynyt muitakin kuin nörttien rakastama herra Turing. Toisaalta tarina kuuluu eittämättä Bioshockin vedenalaiseen saagaan. Ilman isukki Sigman ja Turingin jalanjäljistä ponnistavan Charles Milton Porterin tarinaa ei sarja olisi valmis siirtymään syvyyksistä pilvenpäälliseen onneen ja uuteen jatko-osaan.

Tämä on mainos:
Bioshock 2
Bioshock 2
Bioshock 2
Bioshock 2
Tämä on mainos:
Bioshock 2
Bioshock 2
Bioshock 2
Bioshock 2
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
lisäosan tarina lunastaa paikkansa Rapturen historiassa ja jatkaa Bioshockin herkkää tarinankerrontaa
-
aiheenvalinta aiheuttaa karmivaa pelkoa antikliimaksista
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • iPot
    Raptureen on aina hauska palata. Jos kuitenkin totta puhutaan, Bioshock 2 ei ole oikea paikka, jos halutaan tunnelmoida ja kuunnella "Beyond... 8/10
  • sonkana
    Bioshock ensimmäinen oli yksi vuoden 2007 suosituimmista ja arvostetuimmista peleistä. Se oli First Person Shooter, joka sijoittui jonnekin... 9/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

5
Bioshock 2Score

Bioshock 2

ARVIO. Kirjoittaja Jori Virtanen

Jori sonnustautui Big Daddyn saappaisiin ja palasi Rapturen merenalaisiin maisemiin. Vaikka uutta on rajallisesti, vanha resepti vetää yhä.

2
Uutta keräilykamaa Bioshock 2:sta

Uutta keräilykamaa Bioshock 2:sta

UUTINEN. Kirjoittaja Mika Sorvari

Bioshock Infinite saattaa olla päivän sana, mutta se ei tarkoita, etteikö esimerkiksi Bioshock 2 vielä inspiroisi keräilytavaraa. Nyt tarjolle on tullut uusi figuuripari Rapturen mutanttiväestä.Ladataan seuraavaa sisältöä