Suomi
Gamereactor
arviot
Bayonetta

Bayonetta

Jos pelivuosi 2009 päättyy komeasti laadukkaiden pelien merkeissä, jatkuu sama meininki uuden vuosikymmenen alussa Bayonettan vauhdittamana. Kyseessä on hyvällä tavalla erikoinen ja tyylikäs kokonaisuus, jonka voi rehellisesti sanoa lähentelevän taidetta. Japanin markkinat jo valloittanut Bayonetta herättää varmasti huomiota myös länsimaissa, sillä vähäpukeisen nimisankarittaren tähdittämä peli on erinomainen toimintapaketti.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Ensisilmäyksellä Bayonetta vaikuttaa melko tavanomaiselta kolmiulotteiselta toimintaseikkailulta. Pelaaja ohjaa Bayonettaa, keskiaikaisen eurooppalaisen noitaklaanin jäsentä, joka on virunut järven pohjassa nykypäivään saakka. Yllättävän eloisana vuosisatojen levosta selvinnyt neito keräilee muistiaan ja listii siinä sivussa laumoittain enkeleitä.

Devil May Cry -sarjaa pelanneet tunnistavat ohjaaja Hideki Kamiyan kädenjäljen helposti. Bayonetta jatkaa pitkälti samalla kaavalla, mutta tuo mukanaan hienoja uudistuksia lajityyppiin. Toiminta on helposti omaksuttavissa yksinkertaisen ohjaustavan vuoksi, ja alkuun pääsee pelkästään nappeja rämpyttämällä. Voimakkaammat hyökkäyssarjat vaativat harjoittelua, ja treenata voikin näppärästi pelin lataustauoilla.

Bayonettan aseena on iskujen ja potkujen lisäksi tukku tuliluikkuja ja lähitaisteluaseita, joita pelaaja voi sijoittaa valintansa mukaan neidin käsiin ja jalkoihin. Tärkein ase on kuitenkin Bayonettan hiuspehko, joka toimii sankarittaren asusteena ja taikavoimien välineenä. Maagisia kikkoja käytetään iskusarjojen yhteydessä, ja koska taikatukka ei yllä sekä peittämään neidon kroppaa että loihtimaan voimallista magiaa, prioriteetti on jälkimmäisellä - ja näin Bayonettan vaatetus niukentuu entisestään.

Yksi olennaisista taistelutempuista on hyvin ajoitetut väistöliikkeet, jotka hidastavat tapahtumien kulkua, tarjoten pelaajalle arvokasta aikaa vihollislaumojen kurittamiseen. Pienen harjoittelun jälkeen taisteluista tulee tyylikkäitä ja nautinnollisia kohtauksia hidastuksineen ja tehosteineen. Pelattavuus pysyy kasassa erinomaisesti isompienkin vihollislaumojen kanssa, ja nopeatempoinen toiminta on sujuvaa ja komeaa.

Tämä on mainos:

Normaalin taistelun lisäksi Bayonetta sisältää tasoloikkatyyliin toteutettuja kohtia, joihin tarvitaan nokkeluutta ja tarkkoja refleksejä. Hirvittävään napinpainallusrumbaan peli ei kuitenkaan sorru, vaikka osa pomotaisteluista ratkeaakin vain oikein ajoitetuilla näppäinsarjoilla. Yli kymmentuntisessa tarinassa on myös muutamia yllättäviä kohtia, joissa perinteinen toiminta väistyy lentoräiskinnän ja moottoripyöräilyn tieltä.

Bayonettan omaperäisyys näkyy myös tyylillisissä ratkaisuissa. Peli on täynnä tyyliteltyä huumoria, jota tukee hämmästyttävän sopivasti taustalla soiva J-pop -henkinen tunnusmusiikki. Peliä on vaikea kuvailla sanoin, mutta tarina on päättömyydestään huolimatta, tai juuri sen takia, mainiota viihdettä. Sen pariin palaa mielellään uudestaan, sillä osioista jaetaan pelaajan suoritusten mukaan palkintoja. Virheettömät suoritukset vaativat reilusti harjoittelua, ja kova työ palkitaan uusilla aseilla, asusteilla ja tarvikkeilla.

Tyylikäs Bayonetta on omaperäisyytensä ja huippulaadukkaan toimintansa ansiosta varmasti yksi tulevan vuoden parhaista peleistä.

Bayonetta
Tämä on mainos:
Bayonetta
Bayonetta
Bayonetta
Bayonetta
Bayonetta
Bayonetta
Bayonetta
Bayonetta
Bayonetta
Bayonetta
Bayonetta
HQ
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
+
Pelattavuus loistaa kaikissa kohdissa, tyylikkäät hidastukset ja väistöliikkeet, mahtavat pomotappelut, täynnä yllätyksiä
-
Häh? No, ehkä se J-pop...
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

8
BayonettaScore

Bayonetta

ARVIO. Kirjoittaja Jukka Moilanen

Tyylikäs Bayonetta on omaperäisyytensä, huippulaadukkaan toteutuksensa ja todella upean toimintansa ansiosta varmasti yksi tulevan vuoden parhaista peleistä.

0
Lady Gaga fanittaa Bayonettaa

Lady Gaga fanittaa Bayonettaa

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Hieman hitaalla sytytyksellä pelimedia on asian huomannut, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Laulaja Lady Gaga on ilmoittanut Twitterissä diggailevansa kovasti...Ladataan seuraavaa sisältöä