Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Battle Royale

Battle Royale

Nimikin sen paljastaa: Battle Royale alkoi tästä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Vuonna 1999 julkaistiin Japanissa toimittaja Koushun Takamin romaani Battle Royale, ja vuotta myöhemmin tarina sovitettiin samannimiseksi elokuvaksi Kinji Fukasakun ohjaamana. Aika kului, ja sitten pelaavan kansan tietoisuuteen saapui Steamin Early Access -palveluun PalyerUnknown's Battlegrounds keväällä 2017. Näin oli syntynyt niin sanottu Battle Royale -lajityyppi videopeleihin. Alkuperäinen tarina toimii hyvin myös elokuvana, vaikka lähtökohta onkin erittäin epäuskottava.

HQ

2000-luvun alussa Japanin yhteiskunta on menettänyt otteensa nuorisoon. Kuri palautetaan suorastaan vallankumouksellisella keinolla. Säännöllisesti luokallinen noin 15-vuotiaita lähetetään autiolle saarelle, ja heistä jokaiselle annetaan satunnaisesti varusteita. Sitten teinit tappavat toisiaan kolmen vuorokauden ajan ja lopuksi katsotaan, kuka jäi viimeisenä henkiin. Tätä kisaa toki valvotaan erilaisin keinoin sotilaiden avustuksella.

Edellä kuvatuista lähtökohdista saa eläytymiskykyisen katsojan omaan henkiinjäämisviettiin vetoavan intensiivisen elokuvakokemuksen, mikä on tietysti ollut tarkoituskin. Tarina itsessään on silti harvinaisen epäuskottava: ei sellaista yhteiskuntaa olekaan, joka laittaisi oman tulevaisuutensa ja vanhuuden turvansa tappamaan toisiaan kuvatussa mitassa. Sitä paitsi aikaa myöten yhteiskuntaan alkaisi kertyä Battle Royale -turnauksesta selvinneiden alati kasvava joukko, joka varmasti olisi muun yhteisön vakauden kannalta tikittävä aikapommi. Jos kuitenkin pystyy tällaiset mietteet unohtamaan, on elokuva kelpo viihdettä ja ajatuksia herättävä.

Battle RoyaleBattle RoyaleBattle Royale

Battle Royale onnistuu ennen kaikkea kahdella tavalla. Sotilaskoulutusta saamattomat nuoret tekevät elokuvan aikana suunnilleen kaikki virheet, joita vain voi kuvitella moisessa tilanteessa tapahtuvaksi. Esille tulevat hyvin myös erilaiset tavat reagoida poikkeukselliseen tilanteeseen. Joku ryhtyy muitta mutkitta tappajaksi, toinen tekee itsemurhan, kolmas pyrkii tekemään liiton luokkakavereiden kanssa, neljäs pysyttelee yksinäisenä sutena erossa muista, ja viides organisoi kapinan kilpailun järjestäjiä vastaan. Kaikki teinit ovat hyviä näyttelijöitä: joukossa ei ole ainuttakaan huonoa suoritusta.

Tämä on mainos:

DVD-julkaisun kuva on hieman rakeinen, eikä edes valikoita ole. Mukana on siis ainoastaan itse elokuva ja sillä siisti. Lisämateriaalien puuttuessa en ole täysin varma asiasta, mutta sanoisin leffan tehdyn kokonaan ilman digitaalitehosteita. Tämä tuo kokonaisuuteen oman vanhan ajan tunnelmansa, joskin samalla se myös näkyy ajoittain epäuskottavina veriroiskeina ja muina vastaavina tehosteina.

Ohjaaja on osannut rakentaa elokuvansa onnistuneesti. Lyhyissä suvantokohdissa esitetään takautumina keskeisiä asioita, jotka auttavat ymmärtämään joidenkin yksilöiden keskinäisten välienselvittelyn syitä. Teinien kohtalo alkaa leffan edetessä kiinnostaa katsojaa juuri sen verran, että elokuvan haluaa katsella loppuun asti. Harmillisesti loppuratkaisu on sanalla sanoen löysä. Tarinaa ei ole onnistuttu lopettamaan oikealla hetkellä, ja lopputuloksena on huolella luodun tunnelman osittainen vesittyminen. Se mihin elokuva ei pysty - mutta joka on lajityypin videopeleissä keskeistä - on jännitteen jatkuva kohoaminen kamppailun alati tiivistyessä pienemmälle alueelle.

Huolimatta DVD-julkaisun puolivillaisuudesta ja tarinan epäuskottavasta lähtökohdasta, on Battle Royale ehdottomasti katsomisen arvoinen. Lisäksi videopeliharrastuksensa vakavasti ottaville joko kirjan lukeminen tai elokuvan katsominen on suorastaan yleissivistykseen kuuluva teko.

Battle RoyaleBattle Royale
Tämä on mainos:
Battle RoyaleBattle RoyaleBattle Royale
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä