Suomi
Gamereactor
arviot
Banjo-Tooie

Banjo-Tooie

Juuri kun Banjo-karhu kavereineen luuli Grunty-noidan ilkeyksien olevan lopullisesti ohi, ilmaantuu noidan siskokaksikko vanhimman sisarensa avuksi. Kiukusta kihisten Grunty romuttaa Banjon kotitalon, tappaa Bottles-myyrän ja muuttaa Jinjo-kuninkaan eläväksi kuolleeksi. Vastahakoisesti sankarikaksikko käy kohti uutta seikkailua.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Siinä missä ensimmäinen Banjo-peli oli suoraviivainen Mario 64-pastissi, ottaa sarja toisessa osassa uuden suunnan kohti seikkailullisempaa menoa. Enemmän ja Suuremmin ovat ilmeisesti olleet kehityspalavereissa taikasanoina, sillä kakkos-Banjo on todellakin valtava peli. Banjo ja Kazooie osaavat ensimmäisessä osassa oppimansa temput heti alusta alkaen, mutta ei syytä huoleen: uusia temppuja on varalla enemmän kuin pussillinen.

Edellisen osan malliin peli etenee suorittamalla tehtäviä pelin yhdeksässä maailmassa. Seikkailuista jaetaan palkkioksi kultaisia palapelin palasia, joiden avulla avataan uusien maailmojen ovia. Muutakin kerättävää piisaa: Jinjo-otusten lisäksi myös Cheato-kirjan sivut ovat kateissa. Valuuttana toimivilla nuoteilla ostetaan tällä kertaa uusia erikoisliikkeitä, joita on niin ikään pakko haalia mikäli mielii eteenpäin edetä. Tämä kaikki takaa, että pelin jokaisessa maailmassa on hirmuisesti tekemistä. Itse asiassa vähän liikaakin, sillä yleensä uuteen maailmaan astuttaessa ei aluksi ole aavistustakaan siitä mitä palkintojen eteen pitäisi tehdä, eikä asiaa auta lainkaan se, että jokainen pelin maailmoista on hengästyttävän suuri. Vaikka kenttien sisäisillä teleporteilla pääseekin näppärästi liikkumaan paikasta toiseen, menee turhaan haahuiluun aikaa paikoitellen jopa käsittämättömän paljon. Esimerkiksi pelin neljättä maailmaa, Jolly Roger`s Lagoonia tuli valehtelematta tutkittua yli tunti ennen kuin ensimmäinen kymmenestä palapelin palasesta oli hyppysissä.

Laajan mittakaavan hyvänä puolena peli on reippaasti nykyhyppelyitä pidempi ja rahalleen saa Banjo-Tooien kohdalla huimasti vastinetta. Suuren skaalan vastapainoksi peli ei myöskään sorru yksipuolisuuteen. Tehtävät ovat aiempaa selvästi seikkailullisempia ja ongelmanratkontaakin pääsee harrastamaan. Palasia ei kerätä pelkästään loikkimalla paikasta toiseen, vaan mukana on myös ensimmäisen persoonan ammuskelua, jalkapallovarianttia, törmäysautoilua ja paljon muuta. Jokainen tehtävä on mukavan erilainen ja vaihteleva, joten ajoittaisesta ähkystä huolimatta peliin ei pääse kyllästymään kovin helposti.

Pelin ulkoasua on viilattu hieman sitten N64-aikojen ja lopputulos onkin varsin nätti, mitä nyt sumeat tekstuurit pistävät ikävästi silmään. Siitä huolimatta peli onnistuu loksauttamaan leuan parikin kertaa lattiaan valtavien kenttiensä ansiosta. Grunty Industries lienee kooltaan edelleenkin yksi vaikuttavimmista tämän lajityypin kentistä. Visuaalisesti peli on muutenkin varsin persoonallinen, osittain kiitos vinksahtaneen hahmokavalkadin. Sarjan omituinen huumori on Tooiessa huipussaan, vaikka yleiseltä tunnelmaltaan peli onkin sarjan tummanpuhuvin osa. Banjo-Kazooie -käännöksessä hyväksi havaittu ohjaus on ennallaan, eikä kontrolleissa olekaan satunnaisia kameramurheita lukuun ottamatta moittimista.

Tämä on mainos:

Vaikka pelin alkuperäisestä julkaisusta on jo liki 10 vuotta, onnistuu Banjo-Tooie edelleen nappaamaan mukaansa. Pidin henkilökohtaisesti enemmän ensimmäisen osan napakkuudesta ja suoraviivaisuudesta, mutta sisällön puolesta jatko-osa vie voiton. Aika on ollut Banjolle yllättävänkin helläkätinen, joten jos linnun ja karhun seikkailut eivät ole vielä tutuiksi tulleet, kannattaa viimeistään nyt sivistää itseään.

Banjo-TooieBanjo-TooieBanjo-TooieBanjo-Tooie
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Valtavan suuret kentät, paljon tekemistä, vaihtelevat tehtävät
-
Paikoin turhankin suuri ja sekava
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Banjo-TooieScore

Banjo-Tooie

ARVIO. Kirjoittaja Tero Kerttula

Vanhasta iästään huolimatta Banjo-Tooie on edelleen tasoloikintojen aatelia, kiitos valtavien kenttien, runsaan tekemisen ja vinksahtaneen huumorin.

2
Ei perillistä Banjo-Tooielle

Ei perillistä Banjo-Tooielle

UUTINEN. Kirjoittaja Mika Sorvari

Vuonna 2012 vaikutti vielä siltä, että Banjo-Tooie ja sitä kautta Banjo-Kazooie saisivat henkisen perillisen Mingy Jongon nimellä kulkevasta pelistä.



Ladataan seuraavaa sisältöä