Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Avengers: Endgame

Avengers: Endgame

Avengersien seikkailut viedään näyttävästi mutta varman päälle päätökseen

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Marvel on noussut populaarikulttuurin megatähdeksi supersankarielokuvillaan. Puljun Avengers-elokuvasarja on ollut massiivinen menestys eikä ihme, sillä se on kerännyt valkokankaiden suosituimmat supersankarit yhteen ja samaan seikkailuun. Neljäs Avengers-elokuva päättää viime vuonna yleisöä kohauttaneen Avengers: Infinity War (2018) -elokuvan tarinan, ja samalla useamman supersankarin yhteiset seikkailut ihan vain näyttelijöiden tekemien sopimusten takia. Odotukset, niin kuin panoksetkin, ovat siis varsin korkealla.

Thanos onnistui aikeissaan, ja puolet kaikista elävistä olennoista universumissa katoaa taivaan tuuliin. Häntä vastaan taistelleista sankareista jäljelle jääneet yrittävät jatkaa eloaan muiden eloonjääneiden parissa parhaansa mukaan. Katkeruus ja kaipuu kuitenkin kalvavat mieltä saaden jokaisen käsittelemään tilannetta omin päin. Kun tilanteen ennalleen korjaamiseen tarjoutuu epätoivoinen mahdollisuus, päättävät sankarit lyöttäytyä yhteen vielä kerran ja antaa kaikkensa toivonkipinälle.

Avengers: Endgamen tarinaan on pakattu niin huikea määrä hahmoja ja tapahtumia, että kaiken näytetyn sisäistäminen vaatii varmaankin useamman katselukerran. Hulppeasta kolmen tunnin pituudesta huolimatta tarinalla on hiukan kiire edetä tilanteesta toiseen, eikä tarvittaville kerronnallisille rauhoittumisille meinaa oikein löytyä sijaa. Elokuva osaa kyhäillä tarinan potentiaalista varsin tunteikkaita kohtauksia, mutta harmillisesti vesittää ne sitten lähes välittömästi siirtymällä liian nopeasti joko huumoriin tai rytinään. Tasapaino hahmojen välillä nojaa selkeästi muutaman niin sanotun isomman pääosan ympärillä, jonka ansiosta yllättävän moni taustalla oleva hahmo jää harmillisesti vaille huomiota oikeastaan kokonaan. Tämä on sinänsä outoa, sillä elokuva antaa ruutuaikaa usealle uudelle hahmolle. Endgame kuitenkin etenee todella sujuvasti eikä tylsää hetkeä ennätä näkemään, vaikka elokuva painottaakin varsinaisen fanien odottaman perinteisen toiminnan pääasiassa viimeiselle kolmannekselle. Keskusteluosuuksien ja tunteiden käsittelyn nostaminen tasapainoon rymistelyn kanssa saa elokuvan tuntumaan huippuunsa hiotulta viihdetuotteelta, joka pyrkii tyydyttämään jokaisen toiveet. Samalla tämä tosin tarkoittaa, että siitä paistaa läpi tietynlainen varman päälle pelaaminen ilman suurempaa riskien ottoa. Tätä oli edellisessä osassa osattu oivasti hyödyntää.

Avengers: EndgameAvengers: Endgame

Näyttelijät ovat nyt jo vakiinnuttaneet itsensä fanien silmissä supersankareina, ja roolit tuntuvat tulevan heiltä kuin itsestään. Jokainen pistää kuitenkin itsensä täysillä peliin ja osaa kantaa hahmonsa tuskat yhtä uskottavasti kuin pahiksien pieksemisen. Tieto viimeisestä yhteisestä elokuvasta on varmasti auttanut näyttelijöitä luomaan entistä uskottavammat tunnesidokset hahmojen välillä, sillä elokuvasta välittyy vahvoja tunteita surusta iloon. Josh Brolin teki suuren vaikutuksen Thanoksena jo edellisessä Avengers-elokuvassa, eikä mies petä tälläkään kertaa. Harmillisesti kuitenkin hänen hahmonsa on kirjoitettu nyt huomattavasti yksiselitteisemmäksi, jolloin hänen vahva olemuksensa ei pääse loistamaan odotetulla tavalla stereotyyppisen pahishahmon alta.

Tämä on mainos:

Tekniseltä puolelta Avengers: Endgame edustaa efektielokuvien kärkikastia. Imax-kameroilla kuvattu elokuva pääsee täyteen loistoonsa juurikin Imax-teatterissa, jossa massiivisella kankaalla kuva efekteineen on veitsenterävää. Tarinan avulla hieman maltillisemmat efektit on toteutettu todella mallikkaasti eikä tyypillistä suttuisuutta tule vastaan kuin hetkellisesti loppukärhämissä, jossa tietokoneella luotua efektiä on kuvattua kuvaa enemmän. Kautta elokuvan toimiva miellyttävä ja rauhallinen sekä selkeä leikkausrytmitys karkaa hiukan käsistä myös loppumyllytyksessä. Liian nopeat leikkaukset efektiä täynnä olevista kuvista toisiin aiheuttavat pientä sekavuutta hetkellisesti.

Äänipuoli elokuvassa on toki laadukasta, mutta siitä ei jää oikein mitään mieleen. Muutamaa yllättävää säikytysefektiä lukuun ottamatta kokonaisuus kuulostaa varsin geneeriseltä ja unohdettavalta. Odotin avaruusalusten lentelyn saavan lahkeet lepattamaan matalalla bassolla tai robottien pitävän mielenkiintoista mekaanista surinaa. Äänipuoli tuntuukin elokuvassa pelaavan samalla tavalla varman päälle laadukkaasti kuin tarinankerrontakin. Alan Silvestrin Avengers-teema on täydellinen luomaan mahtipontista sankaritunnelmaa, mutta sen ulkopuolella musiikki elokuvassa ei juuri jää mieleen. Tämä on sinänsä harmi, sillä elokuvan mainoksissa koettu vahva menetyksen tunne jää musiikillisesti uupumaan itse elokuvasta.

Hienosti onnistunut Avengers: Infinity War nosti odotukset korkealle jatko-osaan, johon kohdistui muutenkin suuret paineet sen ollessa suositun sarjan päätös. Avengers: Endgame onnistuu pitkälti tavoitteissaan jättää kunnioittavasti jäähyväiset monien rakastamille hahmoille. Elokuvassa on kaikki palaset laadukkaan viihteen tekemiseen ja muutama yllätyskin on saatu mukaan puhumattakaan Marvel maailman viittauksista. Silti kokonaisuudesta on aistittavissa pakottava tarve onnistumiselle ja sen myötä tullut kompromissin maku tehdä kaikkia tyydyttävä laskelmoitu hittituote. Näin kalliin tuotoksen edessä on ymmärrettävää, että asiat eivät saa mennä pieleen ja tehdyt rahat pitää saada monin kerroin takaisin. Silti pieni riskinoton tuoma rosoisuus olisi nostanut elokuvan tasoa ja antanut vahvemman päätöksen sarjalle.

Avengers: EndgameAvengers: Endgame
Tämä on mainos:
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Avengers: Endgame

Avengers: Endgame

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Avengersien seikkailut viedään näyttävästi mutta varman päälle päätökseenLadataan seuraavaa sisältöä