PC-valmistajat pyrkivät koko ajan tekemään kannettavista tuotteistaan pienempiä, kevyempiä ja paremmin jäähdytettyjä. Samalla kuitenkin hintalappu kipuaa korkeammalle. Kun alati tehokkaampaa rautaa laitetaan alati pienempään tilaan, lämmöt nousevat nopeasti korkeiksi. Lisäksi virrankulutus kasvaa vauhdilla.
Testattu Asus ROG Zephyrus S GX502 on sisällään i7-9750H -prosessori, 32GB RAM, 76Wh akku, G-Sync ja RTX2070. Läppäri on saatavilla myös 144Hz versiona, ja myöhemmin tänä vuonna saataville tulevat myös Pantonen 240Hz näytöt.
Testatussa versiossa on 1TB NVMe, ja 2300 euron hinnalla mukana on 512GB. Hinta kannattaa pitää mielessä, sillä se on todella alhainen verrattuna muihin vastaaviin peliläppäreihin. Olisin silti toivonut Asusin säästelleen RAMissa lisäten enemmän levytilaa. Kovalevy on huomattavan nopea. Tavallisessa käytössä eroa ei huomaa, mutta nopea se on silti.
GX502 on mahdollista ladata USB-C:n kautta, mutta valitettavasti Thunderbolt 3:a ei tueta. Mukana on kuitenkin HDMI 2.0b ja Ethernet. Display-portti puuttuu, mikä on peliläppäriltä suorastaan pyhäinhäväistys. Onneksi HDMI 2.0b tukee myös 144Hz toistoa. Itse laite on varsin kompakti ja kevyt. Paksuutta on 18,9 mm ja painoa alle kaksi kiloa. Kuori on metallia ja sisukset vahvistettua muovia. Mukana olevaa webcamia ei ole.
Hiirialustan ympärillä on pehmeä vuoraus sille alueelle, jossa käyttäjä lepuuttaa ranteitaan. Käyttömukavuuden ohella se vähentää kuumenemista. Tuuletus on loistava, sillä kovallakin käytöllä läppäri ainoastaan hieman lämpenee.
Jäähdytyksen osalta Asus käyttää "active aerodynamic systemia", jossa koko läppärin alaosa on mukana lisäämässä ilmanottoa. Kyseessä on yksinkertainen ja ehdottomasti markkinoiden paras jäähdytysjärjestelmä. Pohja avautuu enimmillään 7 mm luoden 22% lisää ilmavirtausta. Asus Armory Crate -ohjelmistossa on peräti kolme teho- ja asetusasetusta: Silent, Balanced ja Turbo. Omatkin asetuksensa saa tehdä, ja ohjelmisto on itse asiassa informatiivinen ja hyvä. Asus ei suosittele Silent-tilan käyttöä pelaamiseen.
Turbo-tilassa CPU-lämmöt kohoavat 45 asteesta 98 asteeseen. Tämä on liikaa pitkässä käytössä, joten ehdottomasti vain lyhyisiin sessioihin sopii tämä. GPU-lämmöt nousevat 55 asteesta 86 asteeseen. Melutaso ei sen sijaan nouse ongelmaksi missään vaiheessa. Silent-tilassa se oli 37dB, Balanced-tilassa 44dB ja Turbolla 47dB. Äänen taajuus on hyvin alhainen, joten sitä ei juurikaan kuule senkään vuoksi.
Asusin mukaan asetuksista riippuen akulla on kestoa kahdeksan tuntia. Testin aikana en koskaan päässyt yli neljän tunnin. Sekin on tuplasti verrattuna lähimpiin kilpailijoihin.
FPS
Assassin's Creed Odessey
Ultra: 43
High: 62
Medium: 68
Far Cry 5
Ultra: 95
High: 99
Medium: 102
Middle-earth: Shadow of War
Ultra: 102
High: 125
Medium: 148
Total War: Warhammer II
Ultra: 75,5
High: 96,8
Medium: 126,7
The Division 2
Ultra: 85
High: 108
Medium: 132
Synteettiset testit
3D Benchmark
Time Spy: 7675
Time Spy Extreme: 3578
Port Royale: 4372
Fire Strike Ultra: 4731
Fire Extreme: 9031
Fire Strike: 17491
Cinebench
2752
Blender
BMW total render time: 366.298s
Benchmark-tulokset ovat eittämättä vaikuttavia. Lisäksi kuulokkeilla saatava äänenlaatu on ilahduttavan hyvä. Näyttö on sekin laadukas, ja värit tuntuvat luonnollisilta. Hieman lisää kirkkautta olisi ollut se optimaalinen tilanne. Kyseessä on TN-paneelinen 3ms / 144Hz ja 100% sRGB. Näppäimistössä on toki täysi RGB-valaistus, ja napit ovat jokseenkin lähellä toisiaan. Näppäimet ottavat käskyt vastaan nopeasti ja palautuvat yhtä vikkelästi takaisin alkuasentoon.
Läppärillä on siis mukava muotoilu eikä se paina paljoa. Display-portti puuttuu, mutta akku on loistava ja tehoja riittää. Se painii samassa sarjassa kuin kilpailijoiden 30-40% kalliimmat koneet.