Suomi
Gamereactor
laitearviot

Asus ROG Rapture GT-AXE16000, sitä suositella voi reitittimeksi

Asus onnistuu vuosien odotuksen jälkeen mahdottomassa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Asus ROG Rapture GT-AXE16000, sitä suositella voi reitittimeksi

Rapture on kuuden LAN-portin WiFi 6e-reititin, jossa on ensimmäistä kertaa tarjolla useampi yli 1 Gbit/s -portti. Kahdeksalla kookkaalla antennilla varustetussa 2,5 kilon painoisessa hämähäkkyrässä on kaksi erittäin nopeaa RJ45-liitännällä varustettua 10 Gbit/s LAN/WAN -porttia sekä yksi RJ45 2,5 Gbit/s WAN-portti. Selvänä erikoisuutena 10 gigan porttia voidaan käyttää samanaikaisesti 2,5 gigaisen kanssa kahta eri nettiliittymää varten.

RJ45-portit ovat täysin taaksepäin yhteensopivia, joten yhteensopivuusongelmia ei ole tiedossa laitteella kuin laitteella. Nyt markkinoille on saatu vihdoin reititin, joka tarjoaa mahdollisuuden yhdistää esimerkiksi verkkopalvelin (NAS) ja PC laitteiden verkkokorttien sanelemin nopeuksin, eikä välissä oleva WiFi-reititin toimi enää pullonkaulana hidastaen nopeuden 1 Gbit/s nopeuksiin. Aikaisemmin tämän välttäminen on vaatinut erillisen nopeamman kytkimen liittämistä verkkoon. Yhden laitteen ratkaisu on kiistatta miellyttävämpi ratkaisu olohuoneen nurkassa. Myös verkkokaapelien määrä vähenee. Niistä puhuttaessa on hyvä muistaa, että 10 Gbit/s on jo sellaista haipakkaa, että vanhemmat category 5e:n verkkokaapelit jäävät 2,5 Gbit/s kaistanleveyden kanssa verkkoa hidastaviksi pullonkauloiksi. Jos haussa on tätä nopeampia yhteyksiä päätelaitteiden sitä tukiessa, tulee ne kiinnittää reitittimeen category 6:n tai nopeampien verkkokaapelien avulla.

Ripeiden fyysisten RJ45-liitäntöjen lisäksi GT-AX16000 on maailman ensimmäinen neljää eri taajuusaluetta käyttävä langaton reititin tarjoten teoreettisen 16 Gbit/s nopeuden ja samalla myös uusimman WiFi 6e-standardin tuen. Teoreettisiin maksimeihin ei langattomilla verkoilla todellisuudessa päästä, mutta jo murto-osa tästä riittää nopeampaan tiedonsiirtoon kuin 1 Gbit/s LAN-verkossa.

Tämä on mainos:

Käyttöönotto on helppoa: reititin kiinni ulkoverkkoon WAN-liitännän läpi ja yhteys selaimella reitittimeen. Asuksen mobiilisovellus tarjoaa pykälän rajatummin pääsyä ominaisuuksiin, mutta se toimii muuten ripeästi ja on visuaalisesti selvästi eheämpi kuin ulkoisesti sekava selainversio. Mobiiliversio toimi hämmentävän hyvin aina porttiohjauksia myöten eikä siinä ole selkeitä puutteita. Ensiluokkaista.

Ominaisuuksia on reilusti, joista merkittävin on Trend Micron kanssa yhteistyössä toteutettu maksuton AiProtection. Tämä tuo laitteessa olevan palomuurin lisäksi tarjolle myös kaksisuuntaisen IPS:n eli Intrusion Prevention Systemin, jonka avulla verkon laitteet saavat tekoälykästä suojaa erilaisia haittaohjelmia ja esimerkiksi palvelinestohyökkäyksiä vastaan. AiProtection osaa myös estää pääsyn saastuneille verkkosivuille tai jos sisäverkko tunnistaa saastuneen laitteen, se saadaan automaattisesti suljettua pois.

Asus ROG Rapture GT-AXE16000, sitä suositella voi reitittimeksi

Muita mainitsemisen arvoisia sisäänrakennettuja ominaisuuksia ovat seuraavat.

Tämä on mainos:


  • AiMesh, jolla useamman Asuksen WiFi-laitteen saa luomaan yhtenäisen langattoman verkon isommalle alueelle kuin yksittäisen laitteen radiokantavuus riittäisi.


  • USB-ominaisuudet, joita varten laitteessa on yksi USB 3.0 ja yksi USB 2.0 -portti, joiden kautta voidaan jakaa verkkolevyä tai tulostinta sekä automatisoida varmuuskopiointi mukaan lukien Mac-käyttäjille Time Machine -tuki.


  • Pakettipriorisointi QoS, palomuuri, VPN, yhteensopivuus Amazon Alexan ja Google Assistantin kanssa sekä monien verkkotyökalujen tuki (kuten Ping, Netstat, Wake on LAN).

Langattoman verkon kantavuus paranee selvästi tähän asti käytössä olleeseen vuonna 2018 testattuun Asus RT-AC88U -reitittimeen verrattuna. Niin kantavuus kuin kuuluvuus ovat hyvin samalla tasolla äskettäin testatun Netgear Nighthawk RAXE500:n kanssa. Parempaa WiFiä ei erillisenä yhden laitteen reitittimenä rahalla tahdo enää saada.

Kuukauden testijakson aikana ei ilmaantunut kaatumisia, tökkimisiä tai muita ongelmia, vaikka enimmillään käytössä oli tusina eri päätelaitetta verkkoa kuormittamassa. 2,5 Gbit/s verkkokorttien takana olevat NAS ja PC juttelivat keskenään noin 275 MB/s (noin 2200 Mbit/s) nopeudella RJ45-yhteyden yli eli käytännössä koko teoreettinen kaista on laitteiden käytettävissä. Nopeus on laskettu "payloadista" eli datan sisältöosasta (siitä "oikeasta käyttökelpoisesta nopeudesta").

Paras on halvoin halpaa ja näin ei ole tälläkään kerralla. Rapturesta joutuu pulittamaan suomalaisissa verkkokaupoissa halvimmillaan noin 700 euroa. Hinnalle saa kuitenkin kiistatta vastinetta, sillä mikään muu markkinoilla oleva reititin ei kirjoitushetkellä tarjoa useampaa 10 Gbit/s porttia WiFi 6e:n kanssa. Vakautta, nopeutta, kattavia ominaisuuksia ja hyvää mobiilisovellusta ei iso koko, saati ulkoinen virtalähde pilaa muuten täydellisessä kokonaisuudessa.

Asus ROG Rapture GT-AXE16000, sitä suositella voi reitittimeksi
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
+
Kaksi 10 Gbit/s WAN/LAN -porttia, kuusi LAN porttia + 2,5Gbit/s WAN-portti, erittäin hyvä WiFi-verkon nopeus ja kuuluvuus, WiFi 6E -tuki, Dual WAN -tuki, helppo käyttää, erittäin kattavat ominaisuudet ja muokkausmahdollisuudet, mobiilisovellus
-
Muokkausvalikoiden visuaalinen sekavuus selainkäytössä, fyysinen koko, ulkoinen virtalähde
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä