Kahdeksanantenninen Rapture muistuttaa ulkoisesti selälleen kepsahtanutta hämähäkkiä. Koristeledein varustettu, lähes kahden kilon mustanpunainen järkäle on teknisesti kuuminta hottia kotireitittimien saralla.
Nimihirviö Rapture GT-AX11000 ei verkkoliikennettä säikähdä. Raskas kuormitus ei kaada reititintä, mistä pitää huolen 1,8GHz neliydinprosessori. WAN eli tavallisesti Internetin suuntaan olevan RJ45-portin nopeus on 2,5Gbit/s ja neljän sisäverkon päätelaitteen 1Gbit/s. Reititin tukee uunituoretta 802.11ax eli "WiFi 6" -tekniikkaa, jolla langattoman verkon nopeudet nousevat entisestään. Toistaiseksi yhteensopivia laitteita ei markkinoilta juuri löydy muutamia huippu-uutuuksia lukuun ottamatta, kuten Samsung S10, mutta kuluva vuosi lupaa tähän muutosta.
Markkinointipuheiden mukaan WiFi 6 tiputtaa latensseja jopa 75 prosenttia ja teoreettisen kaistanleveyden nousevan reilun kolmanneksen. Todellisuudessa yksittäisen langattoman päätelaitteen sisäverkossa latenssit ovat niin pieniä, että muutoksella ei ole enää mitään merkitystä. Onko viive sisäverkossa kaksi vai yksi millisekuntia on kotikäytössä merkityksetöntä. Heikoimpana lenkkinä dataa liikuttaessa on käytännössä aina oman kodin ulkopuolinen maailma - Internet. Viiveet muodostuvat silloin Rapturen kantamattomissa ja ovat näin riippuvaisia haetun palvelimen etäisyydestä, käytettävissä olevasta kaistassa sekä operaattoreiden verkkolaitteista ja näiden kuormituksesta.
Laitteen konfigurointi ja käyttöönotto on täysin identtistä viime vuonna testatun Asus RT-AC88U:n kanssa, joten lainaan ensimmäistä kertaa historiassa itseäni:
Hämähäkkiherra kytketään kiinni operaatorin reititinmodeemiin, josta reititinominaisuudet on pitänyt ensin ottaa pois käytöstä kytkemällä siihen siltaava tila käyttöön. Tämän jälkeen Asuksen konfiguraatiosivulle päästään käsiksi selaimella.
Ensimmäisenä toimenpiteenä valitaan laitteen käyttötila. Perinteisen reititinominaisuuden lisäksi tarjolla ovat:
• WiFi-vahvistin - olemassa olevan langattoman verkon signaalin vahvistaminen ilman muuta verkkotoiminnallisuutta
• Yhdysportti - langattoman verkon signaalin vahvistaminen ja niiden langattomien laitteiden reititys sisäverkossa, jotka ottavat AC88U:n kuuluvuusalueelta yhteyden
• AiMesh - useamman Asuksen verkkopäätelaitteen liittäminen samaan langattomaan verkkoon ja samalla yhdysporttina toimimisen
Yllä olevia käyttötiloja ei tavallinen kuolevainen normaalisti tarvitse, mutta yrityskäytössä niistä alkaa jo olemaan iloa, jos rakennus on suuri tai niitä on useampia. Tavallisin valinta operaatiotilaksi on ehdottomasti reititin.
Kahdeksan viikon testijakson aikana ei ilmentynyt ainuttakaan vikatilannetta, missä verkko olisi kadonnut tai takkuillut. Taloudessa katsotaan parhaimmillaan kolmesta laitteesta yhtäaikaisesti Netflixiä/Amazon Primeä/Netti-TV:tä, jotka kaikki toimivat virheettömästi 100/10Mbit VDSL2+ -yhteydellä. Hurmiosta löytyvät myös antivirus-, palvelunestohyökkäys- ja saastuneiden laitteiden karanteenisuojaukset, jotka ovat oletuksena käytössä eivätkä aiheuttaneet minkäänlaisia ongelmia. Ainoa todellinen ongelma on Asuksellakin tiedossa, mistä kielii laitteen mukana tuleva erillinen ohje päivittää Intelin langattomien verkkopiirien ajureita läppäreihin, sillä osa näistä ei löydä Rapturen luomia WiFi-verkkoja ollenkaan vanhemmilla ajuriversioilla. Pieni ongelma kotikäyttäjän omalle läppärille, mutta julkiverkkoa luodessa tästä voi tulla valituksia vaivaksi asti.
WiFin nopeusmittaukset on tehty asunnon toisessa kerroksessa, suljetun välioven takana, noin kymmenen metrin päästä reitittimestä. iPhone 8:lla Elisan 100/10Mbit -yhteyden päässä tulokseksi Speedtest.nettiin saatiin 76/9.9Mbit/s (ping 14ms). Kiinteällä yhteydellä samasta huoneesta tulos oli 85/9.5Mbit/s (ping 12ms). Tällä WiFi-yhteydellä pelaa siis loistavasti eikä eroa kiinteään yhteyteen ole kuin noin 10% kiinteän yhteyden eduksi.
On hienoa nähdä, että langattomat laitteet kehittyvät vuosi vuodelta. Vakuuttavinta toiminnassa on kuitenkin se, että myös nopeustestien aikana käynnistetyt 4K Netflix-streamit toimivat yhtä hyvin kuin ilman nopeustestien aiheuttamaa kuormaa. Streamatessa nopeustestien tulokset yksinkertaisesti pienenevät, mutta käyttökokemus pysyy ensiluokkaisena.
Tuettuja VPN-tekniikoita ovat PPTP, OpenVPN ja IPSec VPN. Erikoisempana ominaisuutena tarjolla on VPN Fusion, millä reitittimeen liitetyt päätelaitteet saa ottamaan yhteyden eri VPN-palvelimille samanaikaisesti. Kokonaisuudessaan toiminnallisuuksia on todella kattavasti perinteisistä verkkopakettien priorisoinneista (QoS/Game Boost), palomuuriin, sisäänrakennettuun Amazon Alexa -tukeen sekä IFTTT eli "if this then that"-ominaisuuteen, jonka avulla reitittimen saa käskyttämään erilaisia kodin verkkolaitteita ehtolausein. Esimerkiksi "jos on yö, sammuta WiFi" tai "kun vaimo saapuu kotiin, toista nettiradiosta hänen lempikappaleensa". IFTTT:n käyttöön löytyy verkosta useita selkeitä videoita, joista tässä yksi.
Rapturen suurin heikkous löytyy hintalapusta. Yli 500 euron hinta neliporttisesta reitittimestä on epäuskoa herättävä. Niille onnekkaille, joille operaattori tuo yli gigaisen verkon kotiovelle, on 2,5Gbit/s WAN-portista selkeää hyötyä, kun kotireitittimille tyypillisen gigabitin pullonkaulan pääsee katkaisemaan. Valtaosalla kotikäyttäjistä nettiyhteys jää varmasti alle gigan, joten jollei halua olla ensimmäisten joukossa tarjoamassa WiFi 6 -verkkoja, tuntuu hintalappu todella tyyriiltä. Hyvänä vaihtoehtona Rapturelle voi tällöin katsoa alkuvuodesta arvosteltua, noin puolet edullisempaa, kahdeksan porttista 1Gb/s -vaihtoehtoa Asus RT-AC88U:ta.
Jos hintaa ei pelästy, on tätä reitittimien teknistä taidonnäytettä vaikea olla rakastamatta. Fyysinen koko voi aiheuttaa sijoituksen kanssa pieniä haasteita, mutta vastapainoksi saa uskomattoman nopeat langattomat verkot, helpon käyttöönotoon, valtaisasti ominaisuuksia ja tuen pitkälle tulevaisuuteen WiFi 6:n myötä. Pelaaminen sujuu langattomasti ilman itsensägimppausta ja streamaukset toimivat fantastisen hyvin. Gamereactor suosittelee!