Suomi
Gamereactor
laitearviot

Asus ROG Ally on käteen sopiva peli-PC, jonka akunkesto on kehno

Asusin käsiin sopiva peli-PC on täällä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Arvioin Steam Deckin vähän yli vuosi sitten, ja itse laitteesta ei ollut kuin hyvää sanottavaa. Samaan aikaan perässä seurasi joukko erilaisia yhteensopivuusongelmia, joita testatessa tuli vastaan runsaasti. Linuxin vuoksi Steam Deckissa oli joitakin kriittisiä rajoituksia, ja kuluttajalta vaadittiin kärsivällisyyttä, kun laite optimoidaan kyseistä peliä varten. Eivätkä kaikki pelit toimineet välttämättä lainkaan.

Asus näyttää seuranneen tilannetta sivusta, ja ryhtyi sitten kehittämään omaa käteen sopivaa peli-PC-laitettaan. ROG Ally on eräänlainen vastaus kaikkiin Steam Deckin rajoituksiin.

ASUS ROG Ally
Tämä on mainos:

Laite on astetta näyttävämpi. Se on ensinnäkin valkoinen, ja mukana on kaksi stereokaiutinta Dolby Atmos -tuella, WI-FI 6E, Bluetooth 5.1 ja tuki Asusin omalle XG Mobile GPU -alustalle. Näyttö on 1080p LCD lukemalla 120 Hz, ja analogitattien ympärillä on RGB-valaistus. Ally tuntuu korkealaatuisemmalta kuin Deck, eikä Ally tunnu keinotekoiselta, ontolta tai halvalta. Ulkoisesti Ally ei ole vaatimaton, mutta 608 g painolla se tasapainossa.

Konepellin alla on erityinen SoC, yhdistetty siru CPU ja GPU kehitettynä erikseen yhteistyössä AMD:n kanssa uudella 4 nm prosessilla, joka on osa Zen 4 -arkkitehtuuria. Nimenä on "Z1", ja tarjolla on kuusi ydintä ja 12 "threadia", tai kahdeksan ydintä ja 16 "threadia" riippuen valitusta mallista. Testissä oli Z1 Extreme eli kalliimpi versio kahdeksalla ytimellä, 16 "threadilla", 12 RDNA 3 GPU -ytimellä, 24 MB välimuistilla ja arvioitu suosituskyky on vähän yli 8,6 teraflopsia, mikä ei ole kattava kuvaus todellisesta suoriutumisesta. AMD:n oman arvion mukaan Switchin lukema on 0,4 teraflopsia, mutta kysymys on toki lopulta optimoinnista.

Ero vaikuttaa olevan suuri testatun Z1 Extremen ja tavallisen Z1-mallin kesken. Asusin itsensä mukaan ero on kelpo 6,2 teraflopsia, joten kuluttajan on heti aluksi tehtävä merkittävä päätös. On hankala sanoa, onko kyseessä suunnitteluvirhe vai tarkoitus tarjota kuluttajalle kaksi hyvin erilaista käyttökokemusta.

Ally rullaa Windows 11 -käyttöjärjestelmällä. Allyssa on kosketuspinta, joten sitä voi käyttää tablettina. Lisäksi sen kanssa voi käyttää oikeastaan kaikkea, sillä yhteensopivuusongelmia ei käytännössä ole. Jos peli on julkaistu Windows 11 -järjestelmälle, ja kaikkihan ovat, sen pitäisi ainakin teoriassa toimia Allylla. Vaatimuksena on tietenkin tuki peliohjaimelle, mitä ei olekaan esimerkiksi V Risingissa ja Darkest Dungeon II:ssa, jotka siis ovat PC:n yksinoikeuksia.

Tämä on mainos:
ASUS ROG Ally

Kattava yhteensopivuus on toki iso asia Allylle, ja Asus on ajatellut asiaa käyttäjän näkökulmasta, ja näytön molemmin puolin on neljä ylimääräistä nappia. Kaksi ovat Start ja Select Xboxin malliin, ja ne kaksi muuta päästävät nopeasti käsiksi useisiin klassisiin Armory Crate -asetuksiin, kuten ruudunpäivityksen katto, suoritustila ja niin edelleen. Toisella napilla pääsee erikoiseen Armory Crate SE -päävalikkoon, johon Ally kokoaa pelit eri alustoilta. Näin pelaamaan pääsee helposti ilman ylimääräistä vaivaa.

Ajatus on hyvää, ja se toimii pääasiassa hyvin. Toisaalta sen minkä saavuttaa yhteensopivuudessa Windows 11 -järjestelmän kanssa, sen menettää käyttöliittymän toimivuudessa. Aina välillä päätyy vahingossa Windows 11 pariin, Steamiin Big Picture Moden kautta tai kirjautuu sisään Epic Games Storeen. Tai sitten ohjelmiston näppäimistö ei ilmaannu, tai pelit eivät menekään koko näytön tilaan. Aloitin Vampire Survivorsilla, Outer Wildsilla ja Darkest Dungeon II:lla. Ensimmäinen ei mennyt lainkaan koko näytön tilaan, toinen jäi odottelemaan ohjelmiston näppäimistöä (jota ei ilmaantunut), ja kolmas ei käynnistynyt kunnolla lainkaan. Windows 11 mahdollistaa pääsyn monenlaisten pelien pariin, mutta samaan aikaan pelikokoelmaa ei ole optimoitu Allylle. Kuten PC:llä pelaaminen yleensäkin, Ally vaatii kikkailua ja tuunailua käyttäjäkokemuksen hyväksi saamiseksi.

Toisaalta Armory Crate SE on hyvä ohjelmisto, ja päävalikko oli loistava käynnistellessäni pelejä Xboxilta, Epic Games Storesta, GOGista ja Steamista. Asus on yrittänyt saada kaiken toimimaan yhdessä, ja suurimman osan ajasta niin tapahtuukin.

ASUS ROG AllyASUS ROG Ally

Suurimman osan ajasta pelaaminen tuntuu mahtavalta. Ensinnäkin näyttö on hyvä, ja Steam Deckin 800p / 60 Hz näyttää auttamatta vanhentuneelta. Paneeli on kirkas, selvästi sujuvampi ja värit ovat tarkemmat. Taso on 1080p, suurin osa testeistä tehtiin tällä resoluutiolla, joskin käyttäjällä on keinoja saavuttaa korkeampikin taso ruudunpäivityksessä. Lisäksi laitteen muoto on hyvin ergonominen, ja paino jakautuu tasaisesti. Napit ja analogitatit ottavat käskyt hyvin vastaan. Testailin laitetta 10 päivän ajan, enkä löytänyt yhtään vikaa fyysisestä laitteesta itsestään.

Geekbench 5:ssä näin muun muassa OpenCL-tuloksen yli 35 000, joskin arviota päivitetään myöhemmin oikeilla benchmarkeilla, kunhan Ally julkaistaan ja kaikki oikeat ajurit on asennettu. Noin yleisesti ottaen 60 fps on mahdollista saavuttaa useimmissa peleissä, kuten Cyberpunk 2077, Death Stranding, Outer Wilds ja Darkest Dungeon II ja ilman tarvetta säätää resoluutiota 1080p. Windows 11 pyörittäminen taustalla ei näyttänyt tekevän hallaa pelikokemukselle. Kyseessä on kuitenkin laite, joka ei pyöritä 60 fps tasolla High tai Ultra -malliin peliä, eikä tietenkään mukana ole säteenseurantaa. Jos pitää odotuksensa realistisella tasolla, on Z1 Extreme jotain aivan erityistä. Suoriutumisen pitäisi olla noin 15 % parempi kuin Ryzen 6800U -sukupolven käteen mahtuvissa peli-PC-vehkeissä, kuten OnePlayerX ja Ayaneo.

ASUS ROG Ally

Z1 Extreme ei ole täydellinen, sillä vastaan tulee akunkesto. Julkaisussa hankitut Steam Deck ja Nintendo Switch OLED ovat minulla edelleen, joten olen tottunut kehnoon akunkestoon. Kovan paineen alla Allyn akunkesto on kuitenkin vain noin tunti. Tämä aiheuttaa melkoisia rajoituksia. Aikaa voi pidentää asettamalla asetukseksi "Quiet", ottaa RGB-valaistuksen pois analogitattien ympärillä ja ehkä ruudunpäivityksen katon voi kytkeä päälle Quick Settingsista. Siitä huolimatta akunkesto on ehdottomasti huonolla tolalla.

ROG Ally on silti kaikkiaan mahtava. Se yhdistää XG Mobilen (joka on saatavilla eri versioina ja monissa eri hinnoissa), ja sitten on Z1 Extreme kera RTX 3080 Ti tai vaikka 4090. Sitten vielä voi kytkeä vehkeeseen peliohjaimen, hiiren, näppäimistön ja vaikka näytön. Ally saattaa olla se television PC ja käsissä kulkeva peli-PC, sillä vääntöä riittää. Akunkesto on surkea, mutta muuten Asusilla on hyvät mahdollisuudet olla se ykkönen.

09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä