Suomi
Gamereactor
arviot
Asura's Wrath

Asura's Wrath

Miltä tuntuisi jos lähimmät ystäväsi ja työtoverisi pettäisivät, lavastaisivat valtakunnan päämiehen murhaajaksi, tappaisivat vaimosi, kidnappaisivat tyttäresi sekä nakkaisivat kaupan päälle tuonpuoleiseen uinumaan 12 tuhanneksi vuodeksi? Jos olisi vielä maanantai, niin saattaisipa siinä herätä hieman ärtyneellä tuulella.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Moisen kaltoin kohtelun jälkeen Asuran raivo ei tunne rajoja. Sen saavat tuta niin oman puolijumalien Shinkoku-rodun edustajat kuin maailmaa riivaavat epäpuhtaat Gohma-hirviöt. Kun jumalaiset voimat kohtaavat taistelussa, on se huono uutinen tavallisille tallaajille. Taisteluiden hurmeessa remonttiin menee parhaimmillaan puoli planeettaa.

Asura's Wrath on peliksi erikoinen tapaus, mutta olisi virheellistä luonnehtia sitä pelkäksi peliksi. Se on silkkaa japanilaista anime-hulluutta videopelimuodossa. Sen tarina, taistelut ja tapahtumat ovat täysin ylilyötyjä ja samalla hulvattoman absurdeja. Sen kehystarina avaruudessa ja maapallolla sotivista puolijumalista ja hirviöistä on uskomattomin sekoitus länsimaisia ja itämaisia mytologioita sekä science fictionia. Termejä kuten mantra, sielut, pyhyys ja epäpuhtaus heitellään ympäriinsä, eikä monellakaan ole lopulta juuri mitään tekemistä alkuperäisten merkitysten kanssa.

Japanilaisen anime-sarjan rakennetta seurataan uskollisimmin kuin missään aikaisemmin kohtaamassani pelissä. Peli koostuu 18 episodista, jotka päättyvät kaikki dramaattisiin cliffhanger-kohtauksiin, ja niiden puoliväliin ujutettu jopa paikka mainoskatkolle. Episodit päättyvät tekstiepilogeihin, jotka valottavat hieman tapahtumien taustoja ja motivaatioita toiminnan ulkopuolelta. "Tapahtuu seuraavassa jaksossa" -pätkät sekä alku- ja lopputekstit tekevät viimeistään selväksi, että tv-sarjamaisuuteen on todella omistauduttu.

Rakenne on vähintäänkin mielenkiintoinen. Se on uskalias ja epäilemättä saa ristiriitaisen vastaanoton erityisesti Japanin ulkopuolella. Itse nostan hattua kokeilulle, vaikka se pelimuodossa se aiheuttaakin auttamatta melkoista töksähtelyä tarinan soljuvuuteen.

Tämä on mainos:
Asura's Wrath
Asura's WrathAsura's Wrath

Pelillisesti Asuran kostoretki on yhdistelmä montaa erilaista lajityyppiä. Suuri osa toiminnasta koostuu Devil May Cry -tyylisestä mätkinnästä, jolloin Asura pieksee punaisia Gohma-pahalaisista ja robottimaisia enkelisotilaista nyrkeillään tarkasti rajatuilla areenoilla. Välillä peli hyppää raiteilla kulkevaksi räiskinnäksi, jossa on tarkoitus väistellä ja ampua kaikkea tuhannen päreiksi. Vihollisjoukoilla ei ole näkyvää elinvoimamittaria, vaan tarkoituksena on kerätä Asuran Burst-mittari täyteen, jolloin tarina nytkähtää eteenpäin yleensä valtaisan räjähdyksen tai mojovan nyrkiniskun seurauksena.

Toimintakohtausten välillä ei pääse hengähtämään. Välivideot ovat täynnä niin kutsuttuja Quick Time Event -painalluksia. QTE:n mainitseminen saattaa saada jotkin pelaajat näkemään punaista, mutta Asura's Wrathissa interaktiivisuus on hoidettu varsin hyvin. Näpyttelyt ovat sopivan monipuolisia, eikä eteneminen ei missään vaiheessa edellytä mikrosekunnin reaktioita. Ne eivät myöskään keskeytä pelaamista, vaan vaikuttavat lähinnä episodin lopussa näkyvään arvosanaan.

Tämä on mainos:

Asura's Wrathin pelimekaniikkaa ei voi kehua kovinkaan syvälliseksi, ja jopa normaalillakin vaikeustasolla peli on aika helppo. Silmittömällä nappien hakkaamisella pääsee jo pitkälle. Jos siis etsii tarinan seuraksi haastetta, peli kannattaa aloittaa ehdottomasti vaikeimmalla kolmesta vaikeustasosta. Normaalilla hujahti kolme neljäsosaa pelistä ennen kuin kuolema korjasi ensikertaa. Helpoimmalla pelin voi vetää läpi vaikka silmät sidottuna.

Asuran paha päivä ei myöskään ole kovinkaan pitkällinen seikkailu. Matka alusta loppuun kesti omalla kohdallani seitsemisen tuntia, johon mahtui vielä viiden S-arvosanan kerääminen, jolla sai avattua "täydellisen" loppuratkaisun viimeiseen episodiin. Saavutukset ja pokaalit tarjoavat toki hieman lisää motivaatiota, mutta tarinavetoisuuden ja videopainotteisuuden takia jälleenpeluuarvo on alhainen.

Asura's WrathAsura's Wrath

Asura's Wrathin audiovisuaalista toteutusta kelpaisi kuitenkin katsella toistamiseenkin. Peli on komeaa katseltavaa ja hahmojen muotoilu sekä tyyli ovat hyvin linjassa fantastisen tarinan kanssa. Myös äänipuolella musiikit osuvat paikoitellen maaliinsa täydellisesti. Erityisesti pidin Asuran entisen parhaan ystävän ja kilpailijan Yashan neo-länkkäriteemasta. Harmi vain, että erinomaisia sointuja toistetaan hieman liikaa pelin aikana, joten niihin ehtii kyllästyä loppua kohden. Dialogi on puolestaan niin läpikotaisin kornia ja machoa älämölöä, ettei sille voi muuta kuin nauraa. Sama on tarjolla toki myös alkuperäisellä japanin kielellä.

Asura's Wrath osoittautui minulla henkilökohtaisesti erinomaisen interaktiivisen viihteen kokemukseksi. Se on sellaista ilahduttavaa hulluutta, jota pelialalla kaivataan, ja virkistävää vaihtelua ensimmäisen persoonan räiskintöjen saturoimaan valtavirtaan. On kuitenkin painotettava, että Asura's Wrath on todella mielipiteitä jakava peli. On selvää, että jos jokin sen kantavista elementeistä, kuten QTE-tapahtumat tai animesta ammentava kerronta eivät miellytä, menettää peli suuren osan pisteistään. Kannattaa siis kokeilla ennen ostoa vaikka demon muodossa.

Asura's Wrath
Asura's Wrath
Asura's Wrath
Asura's Wrath
Asura's Wrath
Asura's Wrath
Asura's Wrath
Asura's Wrath
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Viihdyttävän ylilyövää menoa, miellyttävä audiovisuaalinen toteutus, mielenkiintoinen animesarjamainen rakenne...
-
...joka kuitenkin tekee tarinankuljetuksesta töksähtelevää, alhainen uudelleenpeluuarvo, QTE:t jakavat mielipiteitä.
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Asura's WrathScore

Asura's Wrath

ARVIO. Kirjoittaja Arttu Rajala

Kun mies on vihainen, kannattaa pysyä poissa tieltä. Rohkaisimme kuitenkin mielemme ja testasimme Capcomin hulvattoman anime-tyylisen toimintapelin.

Asura's Wrath

Asura's Wrath

ENNAKKO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Jos God of Warista tehtäisiin animesarja, se näyttäisi varmasti kovasti tältä. Kovin kummalliselta siis.Ladataan seuraavaa sisältöä