Suomi
Gamereactor
arviot
Assassin's Creed Origins

Assassin's Creed Origins

Ei Edenin omena kauas puusta pudonnut.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Ubisoftin menestyneimpiin pelisarjoihin lukeutuvan Assassin's Creedin matkan varrelle on ennättänyt mahtumaan liki kymmenen vuoden ajan eri aikakausille sijoittuvia ikimuistoisia hetkiä. Osaltaan nämä ovat myös jättäneet pysyvän jäljen toimintaroolipelien historiaan, ja määritelleet suuntia uusiksi lajityypin saralla.

Viimeisen parin vuoden ajan laatu on kuitenkin ollut melkoisessa laskusuhdanteessa. Vaikka täydellisestä flopista ei olekaan jouduttu missään vaiheessa puhumaan, koki Ubisoft silti tarpeelliseksi laittaa sarja vuodeksi tauolle. Siinä missä uuden osan oli tavallisesti määrä ilmestyä jo reilun vuoden kuluttua edellisestä, saatiinkin Assassin's Creed Originsia odotella tavallista pidempään. Onko odotusaika sitten onnistunut kantamaan hedelmää?

Tarinan keskiössä salamurhaajan huppuun sonnustautuu muinaisen Egpytin faaraota suojeleva Medjay-soturi Bayek, jonka elämä kokee merkittävän käänteen tämän pojan saadessaan surmansa. Sekä taustatarinan että luonteenpiirteidenkin osalta Bayek eroaa merkittävästi niin Assassin's Creed II:n Ezio Auditoresta kuin Assassin's Creed Unityn Arno Dorianistakin. Tämä tuo osaltaan kaivattua vaihtelua tarinaan ja sen alkuasetelmaan. Määränpään puolesta juonikuviot ovat kuitenkin tuttua tavaraa, kun kostoretkelle lähtevä Bayek ottaa tavoitteekseen päästää päiviltä sarjasta tuttujen temppeliritareiden edelläkävijät eli muinaista Egyptiä hallinnoivan Order of the Ancientsin jäsenet.

Pelialueena muinainen Egypti tarjoaa koluttavaksi monenlaista puuhasteltavaa. Juonta eteenpäin kuljettavien päätehtävien lisäksi sivilisaatio kattaa purtavaksi vapaavalintaisia, toisistaan sopivasti eroavia sivutehtäviä. Ne tarjoavat niin vanhojen pyramidien tutkimista kuin rivikansalaisten arkipäivän askareissa auttamistakin käsittäviä haasteita. Tehtäviä suorittaessa pelaaja saa kerrytettyä Bayekille kokemuspisteitä sekä niillä saavutettavia hahmotasoja. Nämä puolestaan tuovat avattavaksi muun muassa uusia kykyjä ja muita hahmon taitoja entisestään parantavia ominaisuuksia. Tehtävistä sekä alueista saatavilla kolikoilla pelaajan on mahdollista lunastaa itselleen uusia asuja, aseita ja muita varusteita.

Tämä on mainos:
Assassin's Creed OriginsAssassin's Creed OriginsAssassin's Creed OriginsAssassin's Creed Origins

Kokonaisuutena Egypti ja sen lukuisat, monimuotoisuutta huokuvat alueet pikkukylineen ja autiomaineen vetävät pelaajan helposti pois päätehtävien raiteilta löytämään ja tutkimaan uusia paikkoja. Halutessaan voi myös asettaa Bayekin ohjastaman haukan lentämään ja kartoittamaan Egyptin alueita jo vaikkapa seikkailun alkutaipaleilla. Kaukaisemmilla alueilla on kuitenkin syytä olla Bayekilla haahuillessa varuillaan, sillä kartoittamattomalla läänillä vastaantulevat rosvojoukot sekä muut vaarat osoittautuvat varsinkin vain pari ensimmäistä tehtävää suorittaneelle erittäin vaikeaksi palaksi. Egyptistä kiinnostuneet voivat myös syventyä tarkemmin sen muinaiseen historiaan ensi vuonna ilmaiseksi julkaistavan Discovery Tour -tilan avulla.

Graafiselta anniltaan peli noudattelee pääsarjan aiemmista osista tuttua, realistisuutta hakevaa tyyliä, jossa lähestulkoon jokainen pelialueen yksityiskohta on pyritty tuomaan näkyville aina pienintäkin kiveä ja temppelipylvään halkeamaa myöten. Siinä missä pelimaailman ulkoasussa ei ole juurikaan moittimista, jäävät hahmojen jokseenkin elottomat kasvoanimaatiot kalpenemaan monen viime aikoina julkaistun nimikkeen rinnalla.

Ongelmat eivät lopu suinkaan naaman vääntelyihin, sillä peli kärsii paikoitellen myös nihkeistä kontrolleista. Erityisesti pelin kehnoa, For Honoria löyhästi jäljittelevää taistelujärjestelmää olisi voinut muovata vielä ruotuun, sillä näillä eväillä viholliset ajautuvat enemmän kuin useasti ampumaan nuolilla kuvaruudun ulkopuolelta. Myös vastustajiin lukittautuminen osoittautuu sekin paikoitellen vaivalloiseksi.

Tämä on mainos:

Kokonaisuus antaa kuitenkin ylimääräisen lisäpisteen edestä anteeksi, sillä Assassin's Creed Origins kattaa sisältörikkaan miljöön puolesta roimasti tehtävää ja nähtävää. Runsaasti lääniä tutkittavaksi tarjoava Egypti ja sen toisistaan eroavat alueet vetävät pelaajan hetkessä mukaansa useiksi tunneiksi. Ajoittain kankeasta taistelujärjestelmästä sekä muista pienistä riivaavista ongelmistaan huolimatta kyseessä on tyydyttävästi sarjan juurille kumartava tekele, joka saa takuulla myös monet salamurhaajan hommat aikoja sitten taakse jättäneet palaamaan uudestaan sarjan pariin.

Assassin's Creed OriginsAssassin's Creed Origins
Assassin's Creed Origins
HQ
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Lääniä piisaa ja tekemistä riittää, muinainen Egypti lumoaa, pelimaailmaa voi kartoittaa ja tutkia jo ensimetreillä täysin vapaasti
-
Taistelujärjestelmä olisi kaivannut hiomista, kehnot kasvoanimaatiot, Discovery Touria ei mukana heti julkaisussa
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

PS Storen kesäale alkoi nyt!

PS Storen kesäale alkoi nyt!

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Sony on ilmoittanut, että Playstation Storen kesäale on alkanut. Mukavasti alennettuun hintaan digitaalisina latauksina irtoaa muun muassa Horizon Zero Dawn, Star Wars...

PS Storen pääsiäismyynnit käynnissä

PS Storen pääsiäismyynnit käynnissä

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Pääsiäiseen liittyy kaikenlaisia perinteitä, joista yhdeksi voidaan lukea videopelien alennuskampanjat. Playstation Blog ilmoitti jo jokunen päivä sitten, että PS Storen...Ladataan seuraavaa sisältöä