Suomi
Gamereactor
arviot
Assassin's Creed II

Assassin's Creed II

Ubisoftin parin vuoden takainen Assassin's Creed oli hitti, tylsästä tehtävärakenteestaan saadusta kritiikistä huolimatta. Kakkososa jatkaa salamurhaajien tarinaa renessanssin ajan Italiassa ja paikkaa alkuperäisen pelin puutteita isolla kädellä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Peliä voisi kärjistäen kuvailla historialliseksi GTA:ksi. Pelaaja suorittaa tehtäviä avoimessa maailmassa ympäri Italiaa, ja pelin varrella tutuksi tulee niin Venetsia kuin Firenzekin. Tarinassa käsitellään salaliittoja ja valtataistelua, joihin päähenkilö Ezio Auditore sotkeutuu todistettuaan isänsä ja veljiensä kuoleman vihollisperheen käsissä. Ezio ei pelin alussa tiedä olevansa assassiinien sukua, mutta kostonaikeita hautova poika kuulee pian verenperimän kutsun.

Pelin juoni mukailee historiallisia tapahtumia, joten mukana on jälleen liuta oikeita tunnettuja henkilöitä. Näistä selvästi tunnetuin on Ezion läheisimpiin tukijoihin kuuluva, tarinan alussa vielä tuntematon taitelija Leonardo da Vinci, jonka suhteen otetaan historiallisia vapauksia hieman reilummallakin kädellä. Historiallisten tapahtumien tueksi pelaajalle tarjotaan napinpainalluksella mahdollisuus lukea faktatietoja pelissä kohdatuista merkkihenkilöistä ja ajalta säilyneistä monumenteista. Tyylikkäästi toteutettua italialaista maisemaa murtaa hieman pelin ääninäytteleminen, sillä hahmot puhuvat pääosin englantia italialaisittain murtaen, joka saa dialogin kuulostamaan lähinnä tahattoman huvittavalta. Ratkaisu tuntuu pöljältä, ja kuuntelisin paljon mieluummin laadukkaasti jommalla kummalla kielellä puhuttuja keskusteluja nykyisen sekasikiön sijaan.

Tehtävärakenne on parantunut selkeästi ensimmäisestä pelistä, ja tehtävätyyppien laskeminen vaatii yhden käden sormien sijaan jo jokusen varpaankin. Toimeksiannot saadaan tutkimisen sijaan pelaajan kohtaamilta henkilöiltä, ja juonitehtävien lisäksi kaupunkien kaduilta löytyy myös reilusti erilaisia pikkupuuhia suoritettavaksi. Salamurhaajien peruskuviot ovat kuitenkin tuttua kamaa, joten kiipeily, väkijoukkoon sulatuminen ja kamppailu sujuu Eziolta kuin luonnostaan. Vapaa liikkuminen on toteutettu vanhaan malliin, eli käytännössä koko kaupunki seinineen ja kattoineen on pelaajan leikkikenttää. Parin napin avulla tapahtuva kiipeily on helppoa ja vain hetken totuttelun jälkeen korkeinkaan rakennus ei ole este, jos edes hidastekaan. Aika ei käy tehtävienkään välissä pitkäksi, sillä katoilta ja katujen kätköistä löytyviin salaisuuksiin käsiksi pääseminen vaatii paikoin luovaa ajattelua.

Assassin's Creed II:n kaupunkimaisemat ovat eloisia mukavasti animoituine väkijoukkoineen. Kansa on muutakin kuin este pelaajan liikkumisen tiellä, ja matalaa profiilia pitävä salamurhaaja liikkuu mieluummin hitaasti huomaamattomana väen keskellä kuin huomiota herättäen talojen katolla. Kaduilla liikkuvia kurtisaaneja voi halutessaan palkata hämäämään vartijoita. Ezio pystyy myös nappaamaan ohikulkijoiden floriinit taskuista tärkeämpiin käyttötarkoituksiin, kuten lääkintäkuluihin tai parempaan aseistukseen. Kaduilla joutuu kuitenkin olemaan varuillaan, sillä pelaajan maine kasvaa tehtävien suorittamisen myötä. Tuntomerkkien tullessa virkavallalle tutuksi kiinnostuvat vartijat helpommin Ezion tekemisistä ja kaikki epäilyttävä johtaa vääjäämättä perässä juoksevaan vartijalaumaan. Näiltä pakeneminen onnistuu kuitenkin suhteellisen helposti nokkeluutta käyttäen.

Tämä on mainos:

Käsikähmään joutuminen on kuitenkin vain ajan kysymys. Alun hieman töksähtävästi esitetyn opetusvaiheen anti jää hieman vaisuksi, sillä todelliset taistelutaidot opitaan vasta myöhemmin aseistettujen vartijoiden kanssa. Verenvuodatus on onneksi toteutettu helposti omaksuttavalla tavalla. Kamppailu vaatii pääsääntöisesti vain oikeaa ajoitusta ja parin napin painamista. Vihollisten tekoäly tuntuu kuitenkin hieman turhan simppeliltä, ja varsinkin vartijoiden heittely käy usein liiankin helposti. Haastavuus perustuukin usein lähinnä vihollisten ylivoimaan, jolloin vastustajien liikkeisiin reagointi hankaloituu huomattavasti ja pakenemisesta tulee houkuttelevampi vaihtoehto.

Assassin's Creed II näyttää paikoin hieman vanhentuneelta nykypäivän standardeilla, muttei kuitenkaan rumalta. Animointi on normaalitilanteissa sujuvaa, mutta varsinkin joukkotaisteluissa liikehdintä tahtoo väkisinkin mennä väkinäisen tönköksi. Peli on selkeästi parhaimmillaan kauempaa katsottuna, sillä kaupungin katoilta tiirailtuna maisemat ja maamerkit näyttävät mainiolta. Hahmomallien tarkastelu lähempää paljastaa kuitenkin selviä puutteita pelimoottorissa.

Assassin's Creed II on monella tapaa se peli, joka sarjan ykkösosan piti olla. Se paikkaa ison osan edellisessä pelissä tehdyistä virheistä, mutta onnistuu säilyttämään hyvät ominaisuudet aikakauden vaihdoksenkin myötä. Ihan kaikki ei kuitenkaan osu nappiin uutukaisessakaan, sillä osin vanhentuneen näköinen peli tuntuu ajoittain hieman tökeröltä, varsinkin pelihahmojen pizza-italiaa kuunnellessa. Pelissä on kuitenkin paljon hyvää ja viihdyttävää sisältöä, vaikka se jääkin viimeaikojen ehdottomien kärkijulkaisujen varjoon.

Assassin's Creed II
Tämä on mainos:
Assassin's Creed II
Assassin's Creed II
Assassin's Creed II
Assassin's Creed II
Assassin's Creed II
Assassin's Creed II
Assassin's Creed II
Assassin's Creed II
Assassin's Creed II
Assassin's Creed II
Assassin's Creed II
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Italialainen tunnelma, vapaasti liikkumisen ilot, renessanssin ajan tyyli
-
Pizzaitaliaa vääntävät ääninäyttelijät, läheltä katsottuna hieman vanhentunut
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Samaa hyvää, mutta enemmän - siinä tiivistettynä menneisyyden salamurhaajan toinen tuleminen. Assassiinien suvun vesa Ezio Auditore saa kakkososassa käyttöönsä enemmän leluja, liikkeitä ja, tärkeimpänä kaikesta, enemmän tekemistä kuin teknisesti vaikuttavassa mutta sisältönsä puolesta puolitiehen jääneessä ykkösosassa. Juonikin kutoutuu nyt paremmin osaksi kokonaisuutta. Ykkösen wow-efektiä jatko-osa ei kuitenkaan pysty luomaan uudelleen. Eri konsolien versiot ovat lähes identtisiä, joten valintaan vaikuttaa lähinnä oma ohjainpreferenssi.

Matti Isotalo

8/10

Käyttäjäarviot

 • modernipoika
  Assassin's Creed II Ubisoftin vuosittainen sarja Assassin's Creed alkaa jo vaikuttaa aika kuolleelta. Mutta toisen pelin aikaan peli oli todella... 9/10
 • Izrael
  Assassin's Creed-sarja lienee olevan Ubisoftin suurin ja merkittävin pelisarja, joka 2007 tribuutin jälkeen on poikinut lähes vuosittain uuden... 8/10
 • Lord of the rings
  Assassin's Creed II alkaa vuodessa 2012, jolloin Desmond Miles astuu ystävänsä Lucyn avustuksella jälleen Animus-koneeseen ja alkaa seuraamaan... 9/10
 • hippidippi
  Assassin's creed II Pari vuotta sitten ilmestynyt assassin's creed vei pelaajat Desmond Miles -nimisen baarimikon muistoihin. Tällä näet on... 9/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Assassin's Creed IIScore

Assassin's Creed II

ARVIO. Kirjoittaja Jukka Moilanen

Renessanssiajan Italiassa salamurhaajasuvun nuorin vesa hautoo verikostoa ja saa itseltään Leonardo da Vinciltä runsaasti apua. Viihdyttävää, vaikka kaikki ei nappiin osukaan.

Assassin's Creed Embers -haastekisa

Assassin's Creed Embers -haastekisa

UUTINEN. Kirjoittaja Gamereactor

Ubisoftin julkaisemissa animoiduissa lyhytelokuvissa luodaan lyhyt katsaus suositun salamurhaajan Ezio Auditoren elämään. Katso alta molemmat noin kymmenen minuuttia...Ladataan seuraavaa sisältöä