Suomi
Gamereactor
arviot
Return to Monkey Island

Return to Monkey Island

Komea ja nostalginen paluu apinasaarelle.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Return to Monkey IslandReturn to Monkey Island

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä.

Alkuperäiset The Secret of Monkey Island -pelit ovat etenkin ysärillä pelejä harrastaneiden keskuudessa melkoisen korkeassa arvossa ja aivan syystä. Hervottoman hauskat, mutta silti upeaa seikkailun tunnelmaa tihkuneet pelit ovat edelleen erinomaista pelattavaa, tai siis ainakin kolme ensimmäistä osaa. Neljäs osa ja Telltalen Tales of Monkey Island -pelit eivät kuitenkaan enää tavoittaneet alkuperäistä magiaa ja jäivät pahasti esi-isiensä varjoon.

Return to Monkey Islandin tapauksessa odotukset nousivat kuitenkin välittömästi korkealle, kun puikkoihin astui jälleen maestro Gilbert itse, mukanaan niin ikään kahden ensimmäisen apinasaaren kanssa työskennellyt Dave Grossman. Kun mukaan saatiin vielä Dominic Armato esittämään sarjan päähahmon Guybrush Threepwoodin rooli, jotain hyvää oli lupa odottaa.

Tämä on mainos:
Return to Monkey IslandReturn to Monkey IslandReturn to Monkey Island

Ja hyvää tuli. Return to Monkey Island on itse asiassa suorastaan hämmentävän hyvä seikkailu. Apinasaarten kulta-ajasta on kuitenkin jo kolmisenkymmentä vuotta aikaa ja kun Return vieläpä sijoittuu pelien aikajanalla suoraan toisen osan jatkoksi, ensitunnelmat Melee-saarella ovat niin tutun lämpöiset, että peliä tekisi mieli suorastaan halata. Vanha ystävä, hauska nähdä pitkästä aikaa!

Koska aikaa on välissä kulunut paljon, on oletettavaa, että seikkailu ratsastaisi paljon nostalgialla ja yleisesti ottaen laiturin nokassa vanhoja muistellen. Nostalgiaa on luvassa kyllä, mutta on ilo huomata, miten hienotunteisesti menneitä muistellaan ja kuinka sen sijaan käsikirjoitus ottaa uusia askeleita pitkin apinasaarten polkuja. Vanhoja tuttuja tavataan, joista erityisesti demoninen kallo Murray on hauska jälleennäkeminen, mutta yksikään hahmoista ei ole mukana vain nostalgiapartoja varten. Sen sijaan jokaisella hahmolla on oma selkeä roolinsa tarinassa, pois lukien ehkä pari vähän kummallisesti sijoitettua hahmoa.

Return to Monkey IslandReturn to Monkey IslandReturn to Monkey Island
Tämä on mainos:

On tietenkin selvää, että Monkey Island -veteraanit saavat tarinasta irti enemmän kuin ummikot, mutta tarina antaa varmasti paljon myös ensi kertaa saarilla matkaaville. Ron Gilbertin kynä on edelleen pirullisen terävä ja jo edellä mainittu huumorin ja fantasiaseikkailun tunnelman yhdistäminen tuntuu sujuvan Gilbertiltä kuin luonnostaan. Vaikka en naurultani missään vaiheessa lattialle pudonnutkaan, huvittunut virne kulkee koko ajan naamalla samalla, kun pelatessaan tuntee olevansa osa henkeäsalpaavaa seikkailua. Ai että.

Käyttöliittymä on edellisiin osiin verrattuna hyvin yksinkertainen kahden napin ihme, eikä komentovalikkoa, saati -kolikkoa käytetä hyväksi. Pulmasuunnittelu on siitä huolimatta suurimmaksi osaksi onnistunutta. Välillä lajityypille ominaisesti toki jumahdetaan kuskaamaan tavaraa paikasta toiseen, mutta mukana on useita oivallisia ja laatikon ulkopuolista ajattelemista vaativaa ongelmaa. Esimerkiksi sen enempää tarinaa paljastamatta neljännessä jaksossa vastaan tullut kyselypulma on erinomainen esimerkki pelin huumorintajusta yhdistettynä mainioon ongelmien suunnitteluun.

Positiiviset yllätykset jatkuvat myös pelin ulkoasussa. Ennakkomateriaalin perusteella graafinen ulkoasu vaikutti, noh, totuttelua vaativalta. Vaan kun pelin käynnistää, totuttelut voi jättää sikseen, sillä visuaalinen suunnittelu on vakuuttavaa jälkeä, minkä lisäksi ulkoasun tunnistaa välittömästi Monkey Islandiksi, enkä oikein osaa edes selittää miksi. Musiikkipuolella säveltäjänä kuullaan jälleen Michael Landia, ja jälki on ehtaa tavaraa alusta loppuun.

Return to Monkey IslandReturn to Monkey Island

Seikkailuun on muutenkin helppo tarttua. Normaalin (tai pelin mukaan vaikean) vaikeustason lisäksi valittavana on helpompi vaikeustaso, jossa pulmat eivät vaivaa päätä liiaksi. Toisaalta myös normaalilla vaikeustasolla tavaroiden joukossa on ongelmiin vinkkejä antava kirja. Kirja on itse asiassa loistava lisä, sillä se ei selitä pulmia auki kuin sen verran, mitä vinkkejä kyselevä pelaaja haluaa, minkä lisäksi kirjan käyttö on täysin vapaaehtoista. Peliin pystyy tarttumaan ja siitä nauttimaan aivan jokainen englantia osaava.

Muitakin vinkeitä lisiä pelissä on. Sinne tänne piilotetut arvoituskortit, joissa kysellään sitä ja tätä pelistä ja sen kehittäjistä, sekä edellisten Monkey Islandien tarinaa kertova muisteluosuus alkuvalikossa ovat vain kirsikoita kakun päällä. Jo pelkästään arvoituskortit saavat hinkuamaan uudelle läpipeluukierrokselle.

Tässä kohden täytyy ehkä tunnustaa olevansa hieman Ron Gilbert -fani, mutta minkäs sille mahtaa, Return to Monkey Island on laatutuote ja ehdottomasti arvokas lisä pelisarjaan. Näin hauskaa apinasaarella ei ole ollut sitten kolmannen osan.

HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Erinomainen käsikirjoitus, käyttää nostalgiaa juuri oikealla tavalla, pääsääntöisesti hyvät pulmat, tunnelma vertaansa vailla
-
Pulmat typistyvät toisinaan vain kaman juoksuttamiseksi
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä