Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore

Tarina ei onnistu herättämään tunteita missään vaiheessa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
Fantastic Beasts: The Secrets of DumbledoreFantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore

Kirjailija J.K. Rowlingin luomat Harry Potter -tarinat sijoittuvat Britanniaan 1990-luvulle, ja tämä saaga saatiin elokuvamuodossakin päätökseen jo kauan sitten. Syntyi esiosana toimiva elokuvasarja Fantastic Beasts, joka sijoittuu suurimmaksi osaksi 1920-luvun Yhdysvaltoihin, ja tarkemmin sanoen New Yorkiin. Fantastic Beasts and Where to Find Them saapui 2016 perässään Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald 2018. Koronaviruksen jylläys teki ison kuprun aikatauluun, mutta kolmas osa Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore on viimeinkin katsottavissa. Melkein kaksi ja puoli tuntia kestävä eepos jatkaa samalla linjalla edeltäjiensä kanssa niin hyvässä kuin pahassa. Teknisesti toteutus on huippuluokkaa, mutta samaan aikaan tarina ei onnistu säväyttämään millään tavalla.

Jo kahden aiemman elokuvan ajan on pedattu eeppistä kaksintaistelua, joiden keskiössä ovat kaksi oman aikansa suurinta velhoa. Hogwartsin velhokoulun opettaja Albus Dumbledore (Jude Law) on täysin eri mieltä lapsuudenystävänsä ja samalla suuren rakkautensa Gellert Grindelwaldin (Mads Mikkelsen) kanssa velhojen tulevaisuudesta. Grindelwaldin mielestä velhojen tulisi suoraviivaisesti tuhota kaikki tavalliset ihmiset eli "jästit" (muggle), kun taas Dumbledorelle moinen ei käy laatuun. Harmillista tässä lopullisessa eeppisessä yhteenotossa on se, ettei se ole lainkaan eeppinen. Koko kaksintaistelua ei oikeastaan edes käydä, mikä tuntuu katsojasta suorastaan huijaukselta.

Fantastic Beasts: The Secrets of DumbledoreFantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore
Tämä on mainos:

Kahden aiemman elokuvan Grindelwald Johnny Depp työnnettiin sivuun, ja tilalle otettiin Mads Mikkelsen. Ulkoisesti Mikkelseniä ei ole edes yritetty tehdä Johnny Deppin luoman roolihahmon näköiseksi. Ratkaisu häiritsee kuitenkin yllättävän vähän, ja Mikkelsen on selvästi maanläheisempi ja uskottavampi kuin Johnny Depp aikanaan. Tämän kolmannen elokuvan Grindelwald tuntuu näin aidolta henkilöhahmolta pelkän yksioikoisen karikatyyrin sijaan.

Se toinen kolmannessa elokuvassa selvästi esiin nouseva juttu on Albus Dumbledoren seksuaalinen suuntautuneisuus. Muistini mukaan kirjailija Rowling on itse todennut Dumbledoren olevan homoseksuaali, ja tätä alleviivataan myös elokuvassa Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore. Tällä tavalla suureen kaksinkamppailuun pyritään tuomaan astetta henkilökohtaisempi sävy, kun keskiössä ovat kaiken muun ohella entiset rakastavaiset Dumbledore ja Grindelwald. Tällainen kuvio ei häiritse tarinaa, mutta ei toisaalta tuo mukaan mitään lisäarvoa. Dumbledore ja Grindelwald keskustelevat loppuun saakka kuin valtionpäämiehet neuvottelupöydässä konsanaan. Näin ollen katsojalle ei millään tavalla onnistuta välittämään ajatusta rakastavaisten riidasta.

Teknisesti Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore on kaikin puolin huippuluokkaa. Tehosteet ovat kautta linjan mahtavat, ja tarina etenee rytmissä, jossa verkkaisemmat dialogiosuudet vuorottelevat räväkän toiminnan kanssa. Musiikki on hyvinkin pauhaavaa, ja ajoittaiset tutut Potter-lurautukset virittävät entistä enemmän katsojaa taikaiseen tunnelmaan. Näyttelijät ovat kaikki rautaisia ammattilaisia. Puvustuksessa ja lavasteissa ei niissäkään ole varaa valittaa. Harmillista vain, että kaikki edellä kuvattu on sitä kuorrutusta, jonka pitäisi tukea vahvaa ja hyvää tarinaa. Ja juuri tämä ydin puuttuu lähes kokonaan puhumattakaan jo aiemmin mainitsemastani loppurytinästä (jota ei ole).

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore on teknisesti mahtava elokuva, jolla ei ole merkityksellistä ja säväyttävää tarinaa kerrottavanaan.

Tämä on mainos:
Fantastic Beasts: The Secrets of DumbledoreFantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore
HQ
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä