Suomi
Gamereactor
arviot
Nobody Saves the World

Nobody Saves the World

Drinkbox Studiosin viimeisin julkaisu on samanaikaisesti niin miellyttävä kuin eriskummallinenkin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Jos mainitaan yksi asia, missä Drinkbox Studios loistaa, niin se osaa tehdä loistavia pelejä, jotka ovat hyvin eriskummallisia, suorastaan outoja - mutta erittäin viihdyttäviä. Tähän päivään mennessä koetuista julkaisuista Guacamelee on yksi suosikkitasohyppelypeleistäni, jonka kirkkaimpaan sisältöön kuuluvat hupaisa tarinankerronta ja viihdyttävä taistelumekaniikka. Kun kuulin tämän helmen luojien työstävän uunituoretta toimintaroolipeliä, olin vähintäänkin kiihottuneessa tilassa. Siirrytään tähän päivään ja juuri tuohon peliin, Nobody Saves the Worldiin.

HQ

Nobody Saves the World on idealtaan yhtäläinen Guacameleen kanssa, sillä se pyytää sinua pelastamaan... maailman. Tällä kertaa seikkailun protagonisti on käytännössä tuntematon, arvoton ja merkityksetön otus, kuin kuori tyhjän päällä. Tilanne kääntyy päälaelleen, kun olento yhyttää haltuunsa sauvan, jolla se voi muuntautua monien erilaisten hahmojen muotoon. Sauvan suomat kyvyt ovat tarpeen, jotta sankari pystyy haastamaan siellä täällä maata kansoittavia vaarallisia otuksia. Lähtökohtaisesti ideana on hankkia lisää kokemusta suorittamalla hahmon eri muodoissa haasteita, jotka puolestaan kerryttävät tähtisaldoa. Tähtien tarkoituksena puolestaan on haastavampien luolastojen avaaminen ja salaisen, mutta tarpeellisen, jalokiven hankkiminen. Tämän myötä päästään kohtaamaan maailman tuhoa kaavaileva Calamity-pääpahis.

Pelin kuvakulma on suoraan hahmon yläpuolelta ja se sijoittuu maailmaan, jota voi tutkia varsin vapaasti - edellyttäen tietysti, että pelaajalla on liikkumisen mahdollistavia muotoja. Ideana on vaellella ympäriinsä suorittaen pelin luomia luolastoja sekä erilaisia haasteita tähtiä kerryttäen. Eri hahmoluokkien käyttö avaa uusia kykyjä ja tuovat jatkuvasti lähemmäs ainoaa tavoitetta - Calamityn kohtaamista. Sekä taustakertojan sanat että tarinan juoni sopivat seikkailun konseptiin. Tähän kun lisätään Drinkbox Studiosin tarjoama erikoinen tyyli, niin seikkailun voi sanoa olevan juuri niin hauska kuin se on kummallinenkin.

Tämä on mainos:
Nobody Saves the World

Pelimekaniikka pohjautuu toimintaroolipeliin, jossa on myös lyömäasetaisteluiden mekaniikkaa. Pääsääntöisesti pelaajalta odotetaan aktiivista hahmonkäytön vaihtelua yhdistettynä monipuolisten kykyjen kanssa operointiin, etenkin kamppailtaessa isoja vihollislaumoja vastaan. Nobody Saves the World on kuitenkin paljon enemmän kuin perinteistä mättämistä, sillä se tarjoaa huomattavasti vapaamman kokemuksen. Monipuolisen kykykavalkadin käyttö ja taitojen hallitseminen palkitsee kelpo tavalla, kun oppii käyttämään uniikkeja ja ympäristöön sopivia hahmoluokkia. Tämä herättääkin kysymyksen: miksi näin pitäisi toimia? Esteenä voi esimerkiksi olla vihollisen suojakilpi, joka suojelee useimmilta iskuilta, jolloin on pelaajan vastuulla löytää oikeantyyppinen lähestymistapa. Näitä ovat esimerkiksi terävyyteen (Sharp), pimeyteen (Dark), tylppään (Blunt) tai valoon (Light) pohjautuva isku.

Esimerkkinä voi edetä luolastoon, jossa viholliset ovat varustautuneet pimeyden, valon ja terävyyden sauvoilla. Päästäksesi tilanteen herraksi tarvitaan eri hahmomuotojen aktiivista vuorottelua ja kohteiden vaihtamista. Esimerkiksi näin: rottamaisia hyökkäyksiä pimeydelle, maagisia iskuja valoon ja jousiampujan tarkkuutta terävyyttä vastaan. Vaihtoehtoisesti erilaiset asut ja niiden sisältämät kyvyt voivat olla ominaisuuksiltaan sopivia tilanteeseen. Yksi protagonistin muodoista on kehonrakentaja, joka on loistava tylpässä vahingossa, mutta häntä voi esimerkiksi vahvistaa esineellä, joka mahdollistaa Slug's Blob Lobin käytön valon sauvoja vastaan, Necromancerin Summon Demonin käytön pimeitä hyökkäyksiä vastaan tai Roguen Caltropit Sharp-vahingoksi. Kaikkiaan eri hahmomuotoja on 15 kappaletta sekä aktiivisesti että passiivisesti käytettäväksi, joten vaihtoehtojen määrä on todella laaja.

Innokkaimmille arkeologihenkisille seikkailijoille maailma sisältää runsaasti salaisuuksia ja tervehenkistä tavaroiden keräämistä. Aarrearkkuja löytyy kattavasti ympäri maan sisältäen jalokiviä ja muita arvokkaita esineitä. Myös viholliset voivat pudottaa taskuun kelpaavaa tavaraa kaatuessaan. Ylimääräiset arvotavarat voi myydä vaeltelevalle kauppiaalle esimerkiksi uusien kykyjen ostamiseksi. Puotipuksun valikoimissa on myös uudelleentoistettavia tehtäviä, joiden suurin hyöty piilee kokemuspisteiden kerryttämisessä. Parhaat loottaajat onkivat luonnollisesti esiin myös jokaisen purnukan ja kivenkolon manakeijujen löytämiseksi ja loitsumittarin kasvattamiseksi. Maailmaan on mahdutettu myös niin sanottuja jättiläispesiä, jotka ovat erityisen tärkeitä tehokkaan hahmovariantin löytämiseksi: yksi kuolettavimmista hahmoista on nimeltään lohikäärme.

Tämä on mainos:
Nobody Saves the World

Totean, että siinä missä eteneminen on toteutettu oikein hyvin, ja se antaa pelaajalle aidon onnistumisen tunteen, niin toisinaan tulee jaksoja, jolloin puhdas ahneuskaan ei palkitse riittävästi. Esimerkiksi haasteen suorittaminen täsmällisesti ja vaaditulla tavalla voi toisinaan olla uuvuttavaa. Tämä ärsyttää etenkin silloin, kun peli vaatii käyttämään juuri tiettyä hahmoluokkaa, jota on hankala käyttää mihinkään hyödylliseen. Onneksi tämä on melko harvoin tapahtuva asia, sillä useimmat hahmovariantit ovat todella hauskoja ja jokainen on omalla tavallaan erittäin voimakas.

Tekemistä Nobody Saves the Worldissa riittää yllin kyllin ja eri hahmomuotojen hankkiminen piristää kelpo lailla. Luolastojen läpäiseminen ja tutkiminen on innostavaa. Saatavilla on jopa uusintakierros pelin läpäisyn jälkeen ja sama koukutus on olemassa: kiehtovan maailman tutkimista on yksinkertaisesti pakko jatkaa. Maailma on yksinkertaisesti niin monipuolinen ja mukaansatempaava, ettei halua lopettaa. Tämä kuuluu niihin julkaisuihin, jotka ovat läpikotaisin hauskoja lähes joka käänteessä. Huumori, luovuus, eriskummalliset hahmot, animaatiot ja ulkoasu ovat kauttaaltaan nerokkaita, ja pelimekaniikoissa on runsaasti syvyyttä - mutta ne ovat silti todella helposti ymmärrettäviä. Olitpa sitten Drinkbox Studiosin fani, tai et tunne heidän julkaisujaan ennestään, suosittelen antamaan Nobody Saves The Worldille mahdollisuuden. Tämä on takuuvarmasti tammikuun 2022 parhaita julkaisuja.

Nobody Saves the World
Nobody Saves the WorldNobody Saves the World
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä