Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

MCU:n rinkulareissu Aasiaan

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä.

Marvel-sarjakuvien seikkailuista ammentava MCU-elokuvauniversumi saavutti yhden kulminaatiopisteensä keväällä 2019, kun Kostajat-kuviot pantiin pakettiin Avengers: Endgame -eepoksen myötä. Tuolloin päättyneen Phase 3 -aikakauden jälkeen MCU sai koronapandemian takia alkuperäisiä suunnitelmia pidemmän hengähdystauon, kun valmiiden tai tekeillä olevien uutuusleffojen ensi-iltoja on siirrelty urakalla vuodelle 2021. Kuluneen vuoden aikana vilkastuneen valkokangasmeiningin myötä MCU on onneksi päässyt vihdoin lyömään nelosvaihetta silmään, ja on tullut aika tehdä tuttavuutta uusiin sankareihin. Chloé Zhaon Eternals-leffa läväytti ikonisen Ikuiset-sakin mukaan MCU-maailmaan, ja Destin Daniel Crettonin ohjaama Shang-Chi and The Legend of the Ten Rings tuo scifipainotteiseen MCU-meininkiin mukaan itämaista fantasiaa tuttuakin tutumman sankaritarinan muodossa.

Shang-Chi eli kavereiden kesken Shaun (Simu Liu) hengailee San Fransiscossa epävarman aikuisuuden aallokossa Katy-kaverinsa kanssa (Awkwafina). Epävarmassa elämässä on vaikea mennä eteenpäin, mutta paikallisen hienostohotellin parkkipaikkavastaavana työskentelykään ei oikein meinaa napata. Isällinen interventio kuitenkin pistää kaksikon pätkätyöpainotteisen elämän sekaisin, kun Shang-Chin Wenwu-isä (Tony Leung) usuttaa hallinnoimansa Ten Rings -järjestön roistot hakemaan Shang-Chitä ja tämän Xialing-siskoa (Meng'er Zhang) sukukokoukseen. Toisensa uudelleen löytäneen perheen tarkoituksena on tehdä uhkarohkea matka rinnakkaisulottuvuuteen, josta Shang-Chin ja Xialingin äiti on ollut kotoisin, mutta ulottuvuuteen uskaltautuminen ja siellä olevien vaarojen kohtaaminen ovat kumpikin omia haasteitaan.

Tämä on mainos:

Shang-Chi and The Legend of the Ten Rings on herättänyt etukäteen huomiota tuodessaan MCU-toimintaa ja itämaista mytologiaa samaan elokuvaan. Leffassa myös kuullaan useammassa kohtauksessa pelkästään mandariinikiinaksi puhuttua dialogia, ja päätähdetkin ovat aasialaistaustaisia näyttelijöitä. Elokuvan alussa Shang-Chi ja Katy pohtivat kieltämättä ovelan dialogin muodossa epävarmaa elämäntilannettaan ja sitä, miten Thanosin surullisenkuuluisa napsautus on tehnyt tulevaisuudesta vielä vähemmän ennakoitavissa olevan ahdistavan möykyn. Arkipäivän rasismiakin sivutaan varsin ympäripyöreästi, mutta vähänkin kantaaottavat teemat sysätään vauhdikkaasti sivuun toiminnan käynnistyttyä.

Shang-Chin ensiesiintyminen MCU-kuvioissa on lopulta varsin tyypillinen alkuperätarina, jonka päätteeksi supervoimiaan käyttänyt supersankari kiipeää mukaan Kostajien kelkkaan. Shang-Chi ja kumppanit kohtaavat matkan varrella vanhoja tuttuja, joiden myötä leffa rakentaa yllättävän mutta kokonaisuuden kannalta vähän epäoleellisen aasinsillan Iron Man 3 -leffan (2013) tapahtumiin. Itse asiassa pidin ehdottomasti eniten leffan alkupuolen vauhdikkaista lähitaistelukohtauksista, joiden raju fyysisyys tai wuxiamainen ilmava lentely tuovat kiinnostavia uusvanhoja elementtejä MCU-meininkiin mukaan.

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Vauhdikkaat ja kuvatyöskentelyltään nopeat lähitaistelut arkisissa ympäristöissä tuovat ohimennen mieleen Marvelin ja Netflixin yhteistyönä aikoinaan syntyneet Daredevil- ja Jessica Jones -sarjat, vaikka Shang-Chin tarinassa ja sen puitteissa onkin elokuvamaista eeppisyyttä viimeistään taistelukohtauksessa, jossa Shang-Chi ja Xialing potkivat Ten Rings -roikaleita katuun korkean pilvenpiirtäjän kyljessä olevilla rakennustelineillä. Edellä mainitut wuxia-tyylittelyt tekevät pitkien kamera-ajojensa avulla kauppansa todella hienolla tavalla. Aiemmissa Marvel-leffoissa lähitaistelukohtaukset ovat olleet varsin nopeita mittelöitä, mutta Cretton ei epäröi jäädä heruttelemaan komeahkolla kuvakerronnallaan.

Tämä on mainos:

Elokuvalla olisi Awkwafinan esittämän Katyn ja alussa väläytettyjen kiinnostavien teemojen myötä potentiaalia paljon muuhunkin. Suorapuheinen ja räävitön Katy on mainio aisapari jäyhälle Shang-Chille. Vaikka tarinan edetessä selviääkin, miksi Shang-Chi on sellainen kuin on, Liun esittämässä hahmossa ei ole lainkaan samaa samaistuttavuutta ja viihdyttävyyttä kuin Katyssa, jonka koomisen karisman myötä omat hetkensä leffan aikana keräävä sankaritar kohoaa helposti MCU-naishahmojen kiinnostavimpaan kärkeen. Shang-Chin ja Wunwenin jännitteinen isä-poika-suhde ruoditaan elokuvan loppupuolella auki räjähtävin lopputuloksin muutenkin varsin täyteen ahdetussa viimeisessä näytöksessä. Leffan lopputaistelu on melkoisen pitkäksi venytetty taistelukaaos, jonka tehosteet ja muinaista Kiinaa mukailevan rinnakkaisulottuvuuden digitaaliset puitteet ovat tutun laadukasta mutta hivenen yllätyksetöntä MCU-tasoa. Kahden Kaiju-henkisen supermörön painimatsi on joka tapauksessa komeaa katsottavaa ja kieltämättä jotain uutta MCU-maailmassa.

Shang-Chin ensiesiintyminen Marvel-faneille etenee satunnaisista uusista toiminta- ja juonielementeistä huolimatta tutuilla laduilla, eikä katsoja ylläty muttei myöskään tylsisty parituntisen toimintapaukun äärellä. Lisämateriaalit koostuvat Shang-Chin sarjakuvahistoriaa avaavista dokumenteista sekä poistettujen kohtausten kaltaisista ekstroista.

HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä