Suomi
Gamereactor
arviot
The Great Ace Attorney Chronicles

The Great Ace Attorney Chronicles

Meiji-kauden oikeussalimätöt

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
The Great Ace Attorney ChroniclesThe Great Ace Attorney ChroniclesThe Great Ace Attorney Chronicles

Capcomin Ace Attorney -pelisarja on pitänyt tuimista oikeustaistoista ja vähintäänkin persoonallisista pelihahmoista tykkäävät pelaajat tyytyväisinä jo melkein kahden vuosikymmenen verran. Phoenix Wright -lakimiehen vaiheita ja tutkimuksia valottavien pääosien lisäksi sarja on eksynyt kiinnostavin lopputuloksin myös sivuraiteille, jotka ovat kuitenkin kulkeutuneet vaihtelevasti länsimaisten pelaajien pelikonsoleihin. Kesällä 2021 Capcom on kuitenkin ryhtymässä kulttitekoon tuodessaan aiemmin pelkästään Japanissa julkaistut The Great Ace Attorney -pelit länsimaihin Chronicles-yhteisjulkaisuna, johon on ängetty kummankin pelin episodit ja tukku lisämateriaaleja. Mukana on niin englannin- kuin japaninkielistä ääninäyttelyä, pelkästään tarinan kokemisesta kiinnostuneille pelaajille sorvattu helpompi Story Mode -pelitila runsaasta konseptitaiteesta puhumattakaan, eivätkä ne pelitkään ole yhtään hullumpia lisiä Ace Attorney -universumiin.

The Great Ace Attorney: Adventures (2015) ja The Great Ace Attorney 2: Resolve (2017) seuraavat Phoenix Wrightin esi-isän eli Ryunosuke Naruhodon edesottamuksia 1800-luvulla länsimaihin päin avautuneessa Japanissa, josta seikkailu siirtyy rivakasti myös viktoriaanisen ajan Englantiin. Historiallinen tarkkuus ja ajan hengen kuvaaminen saavat kyytiä sarjalle ominaiseen tapaan jo heti seikkailun alkumetreillä. Syyttäjän penkille raahattu Ryunosuke onnistuu tiukassa oikeussalitiimellyksessä turvautumaan ystävyyden voimaan yliampuvin elkein, ja hahmon muistinmenetyksen myötä pelaamisen peruskomennot saadaan siinä samaan syssyyn kerrattua nyrjähtäneen luontevasti. Historiallista realismia on kuitenkin eksynyt sekaan sikäli kiinnostavassa määrin, että pelin alussa selviteltävä murha on tapahtunut varsin tulenarkaan aikaan, kun Japani ja Britti-imperiumi ovat vasta lämmitelleet kaukosuhteitaan, ja oikeusjuttuun lorahtaa luonnollisesti mukaan poliittista painolastia. Viktoriaanisen ajan Englannissa piehtaroiva tarina ei myöskään malta pysytellä erossa intertekstuaalisesta ilottelusta, vaan seikkailussa tavataan taidokas mestarietsivä Herlock Sholmes. Holmes-hahmokaartista ammentaviin aisapareihin liittyy pari ovelaa ja onnistunutta dekkarillisempaa juonenkäännettä, joiden myötä Sir Arthur Conan Doyle tanssahtelisi haudassaan varsin innostuneena.

The Great Ace Attorney ChroniclesThe Great Ace Attorney ChroniclesThe Great Ace Attorney ChroniclesThe Great Ace Attorney Chronicles
Tämä on mainos:

The Great Ace Attorney Chronicles eroaa teknisessä edelläkävijyydessään jonkin verran aiemmista käsikonsolipohjaisista Ace Attorney -eepoksista, vaikka mekaniikallisesti ollaankin edelleen visuaalisille novelleille oleellisten tekstiruutujen ja staattisten miljöiden äärellä. Nuo ympäristöt ovat tosin varsin kauniita katseltavia piirrosanimaatiomaisessa yksityiskohtaisuudessaan, joka tuo mieleen aiemmin keväällä Switchille ilmestyneet Famicom Detective Club -pelien uusintajulkaisut näyttävine piirrosgrafiikoineen. Hahmot taas ovat varsin karkeita kolmiulotteisia malleja, joiden liioiteltu - mutta vähän jäykähkö - liikehdintä on tuttua aiemmista Ace Attorney -peleistä.

Itse pelaaminen sujuu tutuin ja ehkä siksi hivenen yllätyksettöminkin elkein. Tiukasti raiteilla kulkevan tarinan ohessa tietysti keräillään johtolankoja ja muita vihjeitä, jotka kertyvät tutkittaviksi ja oikeussalissa todistusaineistona esiteltäviksi Court Record -valikkoon. Pelaajan tulee raastuvan raastavia dialogeja seuratessaan osata iskeä oikea todistuskappale keskustelun oikeaan kohtaan - myös oikeassa kohdassa vaikeneminen voi olla kultaa, mutta moinen valinnanvapaus on kyllä täyttä illuusiota. Kokonaisuus etenee pelaajan dialogivaihtoehdoista huolimatta eteenpäin hersyvän viihdyttävän höyryjunan tavoin.

Phoenix Wright -sapluuna ei ole saanut historiallispoliittisia kytköksiä lukuun ottamatta pintaansa kauhean merkittäviä uudistuksia, mutta erinomaisten visual novel -lukupelien ystäville kyseessä on mainio jännitysnäytelmä dekkaripokkareiden lisäksi kesälaiturin nokkaan. The Great Ace Attorney Chroniclesin Switch-versio pelittää yhtä hienosti niin Handheld-taskuversiona kuin televisiossakin sukkeline latausaikoineen ja vapaine tallennusmahdollisuuksineen.

HQ
Tämä on mainos:
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Kiinnostavan monitasoinen tarina ja uudet tuttavuudet, pelaamisen hurja määrä, runsaat lisämateriaalit
-
Tekninen vaatimattomuus jäykästi animoituine hahmomalleineen
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä