Suomi
Gamereactor
arviot
Necromunda: Hired Gun

Necromunda: Hired Gun

Modernin retroräiskinnän tykit jumittavat osittain teknisiin ongelmiin

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Id Software toi retroräiskinnät takaisin ison kansan suosioon onnistuneesti uudistetulla Doom-pelillään (id Software, 2016) muutama vuosi sitten. Vaikka Streum on Studion Necromunda: Hired Gun pohjautuukin Warhammer 40,000 -maailmaan, ovat sen pelimekaniikat ja yleinen fiilis saaneet selviä vaikutteita id Softwaren klassikkoräiskinnöistä. Kahden laadukkaan ja mielenkiintoisen sisällön yhdistäminen ei vaikuta ollenkaan huonolta idealta.

Synkässä tulevaisuudessa avaruuden kaukaisessa kolkassa rikollisuus rehottaa valtoimenaan. Tämä luo loistavan pohjan palkkasotilaalle tehdä kovaa bisnestä alueella. Pelaajan ohjaamalla hahmolla on kuitenkin varsinaisessa tähtäimessä alamaailman salaliittoteorian paljastaminen.

Necromunda: Hired Gun on todellinen tuulahdus klassista FPS-toimintaa aina tuplahyppyä ja heittokoukkua myöten. Pelaaja rymistelee pitkin näyttäviä kenttiä kylväen lyijyä vihollislaumoihin kaikilla tyypillisillä ja vähemmän tyypillisillä tussareilla, eikä verta säästellä. Persoonallisuutta menoon tuo hahmon mukana liikkuva uskollinen koira, joka pyydettäessä etsii piilossa lymyileviä vihollisia ja auttaa taistelussa. Nokkela kenttäsuunnittelu mahdollistaa lukuisia reittejä määränpäähän putkimaisesta etenemisestä huolimatta, mihin ei tosin ennätä kiinnittää liioin huomiota yli-inhimillisen nopeassa tempossa.

Tämä on mainos:
Necromunda: Hired GunNecromunda: Hired Gun

Selkeästä räiskintäpainotteisuudestaan huolimatta Necromundassa on yllättäen myös juonta. Putkimaista toimintaa tasapainotetaan tehtävien välillä niin sanotussa tukikohdassa, jossa pelaajalle aukeaa mahdollisuuksia päivitellä aseistustaan ja kehitellä erityistaitoja tehtäviltä kerätyillä resursseilla. Kehitysjärjestelmät tuntuvat jäykän vanhanaikaisilta, ja huomasin roinien pyörittelyn olevan vaivalloista ja hidasta. Tavarankehittelyn ohessa tukikohdassa voi myös keskustella hahmojen kanssa uusien tehtävien saannin ja tarinan etenemisen merkeissä. Mihinkään monivalintatilanteisiin peli ei taivu, mutta keskustelut ovat silti mielenkiintoisia, luovat pohjaa maailmalle ja antavat merkitystä tekemiseen.

Necromunda: Hired Gun yllättää positiivisesti graafisella ilmeellään. Vaikka hahmot ovatkin jääneet hieman liikaa klassisen fiilistelyn jalkoihin, kentät ja yleinen maailmankuva on miellyttävän tyylikäs. Monipuoliset kentät on suunniteltu monikerroksisiksi mahdollistaen sujuvan hyökkäilyn vihollisten kimppuun useista eri ilmansuunnista. Alueet on myös koristeltu erittäin yksityiskohtaisesti täyteen kaiken maailman roinaa sihisevistä putkista kipinöiviin valotauluihin tehostaen uskottavaa tunnelmaa vahvasti. Pelin valon käsittely esimerkiksi partikkeliefekteinä kipinäsuihkuissa ja kuumuutta hohkavina sulametallivirtoina ovat todella mieleenpainuvia näyttävyydessään. Harmi, että Xbox Series X:llä pelissä on pyörimisongelmia, joka esiintyy ruudun nykimisenä varsinkin laajojen alueiden ja isojen rakennusten tullessa näköpiiriin. Samaisten vaivojen takia aseen tähtäin liikkuu kuin asteittain tehden sihtaamisesta hankalaa ja epätarkkaa. Ajoittaiset lataukset kuitenkin sujuvat varsin nopeasti.

Necromunda: Hired GunNecromunda: Hired Gun
Tämä on mainos:

Johtuen mahdollisesti samoista suorituskyvyn ongelmista pelin äänipuolikin on ongelmainen. Aseen ampumaäänet, niinkin reippaat kuin ne ovatkin, tulevat häiritsevän pahasti jäljessä annetusta käskystä. Itse asiassa koko ampumisprosessi on yksittäislaukauksissa ärsyttävällä viiveellä toteutettu. Liipaisinta painaessa viive aseen laukeamiseen on nähtävissä ja siitä äänen kuulumiseen havaittavissa. Muuten hyvin toimivat pelimekaniikat ampuvat kokonaisuutta pahasti polveen itse päätoiminnan ollessa näin laiska. Hahmojen puheet ovat sopivan uskottavat koettuun maailmaan nähden, mutta musiikki varsinkin toiminnan tiimellyksessä on niin kauheaa hevijätettä, että valintaa on vaikea hyväksyä - vaikka se usein liitetäänkin nopeatempoiseen ja veriseen räiskintään.

Necromunda: Hired Gun tarjoilee nopeatempoisen retroräiskintöjen ystäville juuri sitä mitä odotetaankin. Warhammer 40,000 -maailman tarinalliset pohjustukset ja maailmanluonti oivasti syventävät kokemusta yli putkimaisen räiskinnän. Siinä missä pelin visuaalinen anti on erittäin näyttävä, vaatii kokonaisuus vielä selvästi korjailua yleisen sujuvuuden ja ääniongelmien parissa. Tästäkin huolimatta sukeltaminen Necromundan maailmaan on kiehtovaa!

Necromunda: Hired GunNecromunda: Hired Gun
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Reipas meno, näyttävät grafiikat, monipuoliset tasot
-
Suorituskyvyn ongelmat, jäljessä tuleva ampumisääni, geneerinen hevisaaste musiikin tilalla
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä