Suomi
Gamereactor
arviot
Sludge Life

Sludge Life

Esso-etana näyttää sarvensa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
Sludge LifeSludge LifeSludge LifeSludge Life

Pelikesä 2021 vierähtää käyntiin tinnerinkatkuisissa tunnelmissa, kun urbaani- ja päihdekulttuurista ammentava Sludge Life matelee tietokoneilta Switch-pelaajien iloksi. Devolver Digitalin hämyiseen ja varsin omintakeiseen julkaisuohjelmaan melkein täsmätuotemaisesti livahtava Sludge Life seuraa Ghost-tuhertelijan omituisella satama-alueella, jonka nurkkiin ja näyttävimpiin paikkoihin pitäisi lätkiä kaikkiaan sata tägiä. Tosin mikään kiire ei ole, vaan suorittamisen vastapainona pelaaja voi jäädä hengailemaan paikallisten nahjusten kanssa, nappailemaan Zoom-taikasieniä tai räpläämään pelinsisäisenä valikkoina toimivaa läppäriä, jossa riittää niin satelliittikarttaa kuin muitakin sovelluksia.

Sludge Lifen pelimaailma on kiinnostavan jähmettynyt satama-alue, jossa on kuitenkin meneillään kaikenlaista epäilyttävää - avoin rakenne päästää pelaajan tonkimaan vapaasti pelin salaisuuksia, ja edellä mainittuja graffitejakin voi käydä töhertelemässä silloin kun siltä tuntuu. Ghostin mukana kulkevan kameran linssi näyttää tägipaikat sinisen maalitölkkitehosteen kera, ja uusien paikkojen noteeraaminen ja tiirailu niin korkeuksista kuin maan tasaltakin toimii kiinnostavasti. Epälineaarinen rakenne ei anna kauheasti pelaajalle juonta tai muutakaan lähtökohtaa seikkailulle, vaan eksyminen ja haahuilu on kirjaimellisesti se juttu Sludge Lifessa. Tehtävälistakin pitää ladata läppärille erillisenä sovelluksena, ja mokoman päsmäröinnin voi sammuttaa kokonaan näkyvistä, jos ylhäältä päin annetut tehtävänannot rupeavat ärsyttämään.

Sludge LifeSludge LifeSludge LifeSludge Life
Tämä on mainos:

Kyseessä on ainakin oman pelihistoriani ainoa julkaisu, jonka loppuratkaisun luokse olen löytänyt tieni täysin yllättäen - lopputekstien ruudulle virtaamiseen tosin vaaditaan kaikkien tarjolla olevien apuvälineiden, kuten riippuliitimien ja telesiirtäjien, kaltaisten vekottimien löytämistä ja hyödyntämistä. Sludge Lifessa on onneksi tämän varsinaisen pidemmän loppuhuipennuksen lisäksi muitakin hetkiä, joiden selvittämiseen pelaaja tarvitsee seikkailumieltä ja varusteitaan. Ennen lopputekstien ruudulle lipumista onnistuin jättämään ison kerrostalokompleksin salaisuuksien tutkimisen kokonaan väliin puhumattakaan erääseen bunkkeriin murtautumisesta, mutta koska seikkailua saa jatkaa lopputekstien jälkeenkin, tämä ei haitannut tahtia yhtään. Vaikka parin tunnin mittainen Sludge Life ei ole todellakaan avointen pelimaailmojen mittavimmasta tai sisältörikkaimmasta päästä, pelissä riittää kohtuullisesti tekemistä, selvittämistä ja keräämistä savukeaskien haalimisen, Banana Sludge -naposteltavien ahmimisen ja tietysti tägipaikkojen paikallistamisen muodossa.

Vaikka Sludge Lifen pelimaailma verhoutuukin pidempien etäisyyksien loihtimaan sumuun, ihailin kokonaisuuden visuaalista ilmettä kautta linjan. Pelin urbaani ja sarjakuvamainen anarkistisuus tuo mieleen Jet Set Radio -klassikkoriehunnan, ja päälle vetäisty pikselinen filtteri puolestaan muistuttaa persoonallisesta A Short Hike -pelipyrähdyksestä. Ghostin graffitikilpailijoiden näyttävät tagit, rakennusten sotkuisiksi ja yksityiskohtaisiksi tyylitellyt sisätilat ja näyttävät tehosteet päihdepärinöiden aikana nostavat Sludge Lifen esille valtavirran peleistä upealla tavalla, johon päälle läntätty VHS-henkinen sumeus tärisevine kuvineen tekee pelistä hauskasti menneen maailman estetiikalle kumartavan kunnianosoituksen. Sludge Lifessa päihteiden viihdekäyttö on kytketty sinänsä luontevasti muuhun pelaamiseen niin, että aineissa päästään tutkimaan ja liikkumaan pelimaailmassa uusilla ja varsin näyttävillä tavoilla. Nämä visuaaliset värinät ovat aikuiseen makuun sopivassa komeudessaan mutta toisaalta myös pelottavuudessaan kokemisen arvoisia pelielämyksiä, jotka tarjoavat uusia mekaniikallisia mahdollisuuksia Sludge Lifen penkomiseen. Huumehäröilyt ovat nostaneet muutenkin vähän epäilyttäviä teemoja käsittelevän pelin ikärajan täysin ymmärrettävästi 18 vuoteen.

Sludge LifeSludge LifeSludge LifeSludge Life

Valitettavasti Sludge Lifen Switch-versio jää ainakin julkaisua edeltävässä muodossa kaipaamaan hiontaa ajoittain pätkivän ruudunpäivityksen takia. Peli nykii selvimmin silloin, kun Ghost on siirtymässä pelialueelta toiselle, mikä tuntuu vähän erikoiselta ottaen huomioon Sludge Lifen pienikokoisen pelimaailman ja sen, että samaan aikaan Switch pyörittää varsin sulavasti esimerkiksi Breath of the Wildin kaltaisia hiekkalaatikkohommia. Myös ajoittain jäykähkö ohjattavuus aiheuttaa välillä harmaita hiuksia, vaikka tekijät ovat onneksi höystäneet Ghostin liikuttelua parilla tervetulleella mekaniikalla. Ensinnäkin pelihahmo osaa kiipeillä varsin ketterästi korkeidenkin reunojen ylitse, ja parkourhenkinen hyppiminen ja meneminen sopii tietysti hämyiseen graffititouhuun. Välillä haluttua reunaa päin heittäytyminen riittää siihen, että Ghost saa itsensä punnerrettua haluttuun paikkaan, ja tämä tarttumismekaniikka tasapainottaa ajoittain venkoilevan ohjaamisen kanssa esiintyviä ongelmia. Toiseksi Ghost saa käyttöönsä Warper-telesiirtimen, jonka myötä surmanloikassa epäonnistunut pelaaja voi telesiirtyä takaisin leveysasteille, joille on merkannut itsensä hetkeä ennen yrittämistä. Mikäli korkealta pudonnut Ghost heittää kokonaan veivinsä, henkiin heräillään lähimmässä sikakalliissa kenttälasaretissa. Putoamisvahingot voi käydä minimoimassa nolliin myös asetuksissa, jos siltä tuntuu.

Tämä on mainos:

Sludge Life on yksi viime aikojen hienoimmista ja persoonallisimmista pienen budjetin hiekkalaatikkopeleistä, jonka omituisen pelimaailman tutkiminen jää takuulla mieleen kaikkine kummallisuuksineen. Niiden viimeistenkin tägimestojen etsimisen myötä peliin tulee palattua säännöllisin väliajoin aistimaan varsin sakeaa tunnelmaa, jollaista pääsee kokemaan videopeleissä harvoin.

Sludge LifeSludge LifeSludge LifeSludge Life
Sludge LifeSludge LifeSludge LifeSludge Life
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Visuaalinen omintakeisuus ja näyttävyys, omituinen pelimaailma yhtä yllättävine hahmoineen, kiinnostavat apuvälineet seikkailuun, anarkistinen ja rohkea pelisuunnittelu, peliasetuksien muokattavuus
-
Jäykähkö ohjattavuus, ruudunpäivitysongelmat
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä