Suomi
Gamereactor
arviot
Nier Replicant ver.1.22474487139

Nier Replicant ver.1.22474487139

JRPG-klassikon uusvanhat vaatteet

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Nier Replicant ver.1.22474487139Nier Replicant ver.1.22474487139

Nier-roolipelisarjan ensimmäisestä osasta tuunattu Nier Replicant ver.1.22474487139 -uudelleenjulkaisu on herättänyt nimensä perässä olevan numerorimpsun lisäksi hämmennystä ihan vain olemuksellaan. Tuottaja Yoko Tarokin on antanut harkitun monitulkintaisia vastauksia uteluihin, onko kyseessä remasteroitu vai kokonaan uusiksi vedetty tulkinta Cavia-pelitalon luomuksesta, joka näki päivänvalon alun perin vuonna 2010 PS3- ja Xbox 360 -konsoleilla. Kysyntää alkuperäisen Nierin uudelleenjulkaisulle on kuitenkin riittänyt kysyntää ja kiinnostusta viimeistään vuodesta 2017 lähtien, kun Platinum Gamesin kehittämä jatko-osa Nier Automata pääsi yllättämään vauhdikkaalla toiminnallaan ja monikerroksisen filosofisella tarinallaan. Moni pelaaja on tehnyt tuttavuutta Nier-sarjaan nimenomaan Automatan kautta, ja huhtikuun lopussa ilmestyvä Nier Replicant ver.1.22474487139 tarjoaa oivan tilaisuuden täyttää persoonallisen kulttiroolipelin mentävä aukko omassa pelisivistyksessä.

Länsimaisen pelaajan näkökulmasta kyse on sikäli uudesta pelielämyksestä, että Replicant on se alkuperäinen ja oikea Nier-versio, joka ilmestyi Japanissa vuonna 2010; länsimaissa Nieristä puolestaan nautittiin niin sanottuna Gestalt-versiona. Gestalt ja alkuperäinen Replicant-versio eroavat toisistaan pelaajan itsensä nimeämän päähenkilön ja tarinan kannalta oleellisen Yonah-pikkutytön välisen suhteen esittämisessä. Gestaltissa päähahmo on Yonahia huomattavasti iäkkäämpi, jolloin hahmojen välinen vuorovaikutus muistuttaa enemmänkin lapsen ja vanhemman välistä suhdetta. Replicantissa taas pari vuotta Yonahia vanhempi päähenkilö toimii pikemminkin Yonahin isonaveljenä. Tällä ei ole mekaniikallisesti juuri eroa, mutta tarinankerronnan sävyjen ja hahmodynamiikan kannalta ero on huomattava. ver.1.22474487139 -muotoon päivitetty Replicant on saanut pintaansa uutta luolastoa, tarinatehtävää sekä muuta sivutekemistä unohtamatta pelihahmoille saatavilla olevia Nier Automata -aiheisia vaateparsia.

Nier Replicant ver.1.22474487139Nier Replicant ver.1.22474487139
Tämä on mainos:

Joka tapauksessa alkuperäisen tarinan ytimessä on sairaan Yonahin ja tätä suojelevan päähenkilön välinen suhde, joka kokee tarinan aikana jos jonkinlaisia käänteitä ja kolhuja. Pienen maalaiskylän liepeillä elelevän kaksikon elämä sujuu Yonahin terveysongelmista huolimatta tasaisesti, kun päähenkilö tekee ylöspidon eteen uutterasti taksvärkkitöitä. Vaikuttavassa kirjastorakennuksessa päivystävä kylänvanhin kuitenkin tulee ohjanneeksi Yonahin vaarallisille vesille muinaisiin raunioihin, ja Yonahin ylle leviävän kirouksen ohella päähenkilö onnistuu herättämään taikavoimaisen Grimoire Weiss -kirjan eloon. Yonahin terveydentilan heittelehtiessä entisestään päähenkilö lähtee parannuskeinojen perään omapäisen opuksen kanssa.

Nier-sarjaan Automata edellä perehtyneitä pelaajia varmasti mietityttää, miten Replicant-osa aukeaa ja toimii Automatan nerokkuuden ja vauhdikkuuden jälkeen. Omasta puolestani olen kokenut Automatasta hullaantuneena myös Replicantin pelaamisen kiinnostavana, koska niin monet Automatan teemoista ja hahmoista ovat aikoinaan kehkeytyneet ja kehittyneet jo Replican puolella. Itsenäisinä teoksinaan mainiosti toimivat Replicant ja Automata pelittävät ja keskustelevat sisarteoksina tavalla, jollaista videopeleissä harvemmin nähdään. En näe mitään syytä siihen, että pelien pelaaminen näin julkaisujärjestyksen vastaisella tavalla veisi pohjaa Replicantin tai Automatan tarinallisilta onnistumisilta saati niistä nauttimiselta.

Nier Replicant ver.1.22474487139Nier Replicant ver.1.22474487139Nier Replicant ver.1.22474487139

Nier Replicantin kiinnostava juoni eroaa varsin kouriintuntuvasti Nier Automatan tarinoinnista, vaikka temaattisesti liikutaankin jossain määrin samoilla seuduilla oman kohtalon haltuun ottamisen kaltaisten aiheiden muodossa. Automatan vauhdikkaan scifi-sepitteen sijaan Replican hitaammin aukeava juoni pyörii voimakkaasti fantasian puolella, vaikka niermäisen yllättäviä temaattisia sivupolkuja on toki luvassa. Replicantin synkän väkivaltainen fantasiamaailma tuo julmuudessaan ja toisaalta kliseisyydessäänkin mieleen vuonna 2012 Wii-konsolille ilmestyneen Pandora's Tower -klassikkopelin.

Tämä on mainos:

Nier Replicantin alkupuolella nähtävä maalaiskylä kirjastoineen ja toisiinsa liittyvine ulkoalueineen muistuttavat ajoittaisessa putkinäköisyydessään PS3-aikakauden peleistä, mutta yllätyin myös siitä, miten näyttävä kymmenvuotias peli voikaan olla kenttäsuunnittelultaan - esimerkiksi vuoristoon rakennettu The Aerie -kyläkompleksi monimutkaisine köysiratoineen ja rakennelmineen on todella vaikuttava näky. Myös ensimmäinen luolasto tekee säväyksen monipuolisella ja vaihtelevalla rakenteellaan, kun nurkkien vapaasta nuohoamisesta vaihdetaan luontevasti sivulta seurattaviin tasoloikkaosuuksiin ja ahtailla käytävillä tapahtuviin taisteluihin, joita kamera tiirailee yläilmoista luotihelvettimäisesti. Pelattavuudeltaan ja näppituntumaltaan Replicant muistuttaa ja tuntuu tutulta Automatalta vauhdikkaine pinkomisineen, kameratyöskentelyineen ja villisialla ratsastamisineen, vaikka Replican kokonaisrakenne onkin puoliavoimeen Automataan nähden suljetumpi ja putkimaisempi.

Nier Replicant ver.1.22474487139Nier Replicant ver.1.22474487139

PS3-aikakauden peleihin kuuluva Nier Replicant on saanut Toylogic-firman käsissä ulkoasuunsa annoksen päättyvän konsolisukupolven teknisestä vääntövoimasta, joka on havaittavissa ennen kaikkea näyttävissä välianimaatioissa ja ylipäätään komeissa hahmomalleissa. Päähenkilön, Yonahin ja muiden ihmishahmojen kasvot ovat ilmeikkäitä ja pienoisesta animetyylittelystä huolimatta varsin realistisiakin - esimerkiksi ruudun keskiössä oleva päähahmo näyttää nopealta vilkaisulta melkeinpä oikealta ihmiseltä.

Hahmosuunnittelunsa osalta Replicant on yleisilmeeltään Automataa realistisemman ja synkemmän näköinen peli, vaikka mukana on toki värikkäitä ja varsin mielikuvituksekkaita tuttavuuksiakin, joiden vastapainoksi Yonah, päähahmo ja Kaine-neitokainen kornin paljastavasta vaatetuksestaan huolimatta tasapainottavat kokonaisuutta hyvin.

Pelin ikä näkyy jossain määrin Nier Replicantin peliympäristöissä, joiden jopa kulmikas ja paljas olemus pistää toisinaan silmään. Ympäristöt tuovat parin ruohonkorsitukon paksuisessa aluskasvustossaan mieleen Breath of the Wildin teknisesti karuhkot maisemat. Auringonvalo kuitenkin valaisee kalvakan harmaata ja hiljaista pelimaailmaa varsin näyttävällä tavalla. Pitkähköt välianimaatiot toimivat laadukkaiden leikkausten ja taustalla soivan, kertakaikkisen hienon soundtrackin ansiosta. Graafisesti alkuperäistä peliä huomattavasti säväyttävämmäksi ilmestykseksi paranneltu Nier Replicant ei ole PS4-pelien komeimmasta päästä, mutta saa ainakin oman perusmallin nelospleikkarini tuulettimen kyllä huutamaan hoosiannaa soundtrackin hienon kuorolaulun taustalle. Latausajat ovat pisimmillään varsin mittavia pelin putkimaiseen rakenteeseen nähden.

Nier Replicant ver.1.22474487139Nier Replicant ver.1.22474487139Nier Replicant ver.1.22474487139

Ruudunpäivitys puolestaan pysyttelee onneksi tasaisena komeimmankin menon keskellä, sillä vauhdikas taistelu ei anna juuri armoa tai hengähdystaukoa edes helpommalla vaikeustasolla - tosin miekkamittelöt on mahdollista ohittaa kokonaan Auto-Battle-toiminnon avulla, ja parannusrohtoja viskellään pelaajan suuntaan tappeluiden ulkopuolella varsin hövelisti. Taistelumekaniikkat ovat varsin tuttuja Nier Automataa pelanneille: olkanäppäimistä Grimoire Weiss heiluttelee punamustaa taikanyrkkiään ja heittelee vastustajia päin keihäitä, ja kirja ammuskelee vihollisia sanoilla hieman samalla tavalla kuin 2B:n ja 9S:n pikkurobotit Nier Automatassa. Vihollisiin lukittuminen toimii ongelmitta, ja vihuun tähtäävä päähahmo voi pyöriä ja huitoa miekallaan vastustajan ympärillä tämän veren roiskuessa päähahmon vaatteille.

Taistelut eivät ole komentoineen erityisen haastavia tai monimutkaisia, vaan napinhakkauksellakin saa ruudulle loihdittua komeaa ja tehokasta tappomeininkiä. Hahmonkehityksellistä puuhaa ja syvyyttäkin piisaa, mutta Replicant ei kauheasti käytä aikaa esimerkiksi aseisiin kiinnitettävien sanaloitsujen selittämiseen tai siihen, miten vauhdikas tasojen kertyminen oikeasti vaikuttaa pelihahmon kykyihin tai yleisolemukseen. Tosin helpommalla vaikeustasolla pelaaja voi keskittyä halutessaan pelkästään tarinaan ja ulkoistaa tappelut edellä mainitulle Auto-Battlelle. Viihdyin miekkamittelöiden tuoksinassa todella hyvin, vaikka niiden vauhti ja monipuolisuus selvästi jäävät jälkeen Nier Automatan karismaattisesta ja näyttävästä meiningistä.

Nier Replicant ver.1.22474487139 on kuluvan roolipelikevään kiinnostavimpia ja yllättävimpiä pelijulkaisuja, johon Nier Automataan tykästyneiden ja persoonallisemmasta roolipelaamisesta kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti tarttua. Kymmenvuotias roolipeli ei ole hukannut omaa identiteettiään tai vahvuuksiaan uusvanhan vaateparren alle, vaan tarjolla on 20-30 tuntia erittäin omaleimaista seikkailemista, joka puhuttelee pelaajaa kiinnostavan pelimaailman ja jännittävän tarinansa turvin. Kahden todella laadukkaan ja anteeksipyytelemättömän omalaatuisen rooliseikkailun jälkeen Nier-sarja on vakiinnuttanut asemaansa silmissäni. Toivottavasti Replicant tasoittaa Nier-sarjan tietä kohti seuraavaa ikimuistoisen omituista ja kekseliästä toimintaseikkailua.

Nier Replicant ver.1.22474487139Nier Replicant ver.1.22474487139Nier Replicant ver.1.22474487139
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Kiinnostava tarina ja komeat välianimaatiot, persoonallinen pelimaailma, näyttävät taistelut, upea soundtrack, pelaamisen ja tekemisen määrä
-
Pitkähköt latausajat, turhan pintapuolisesti avattu hahmonkehitys
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä