Suomi
Gamereactor
arviot
Order & Chaos Online

Order & Chaos Online

Nykyajan pelimaailmassa on mahdotonta puhua MMO-verkkoroolipeleistä ilman vertailua World of Warcraftiin. Blizzardin lippulaiva kun on se ylivoimaisesti suurin ja suosituin lajityypin edustaja. Sama kun puhuisi hampurilaisista mainitsematta McDonaldsia.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Tältä vertailulta ei välty myöskään Gameloftin iOS-alustalle rakennettu verkkoroolipeli Order & Chaos Online. Alustoissa tietysti "hieman" eroa, mutta pistämme silti tässä arviossa pelit rinta rinnan.

Order & Chaos Online

Katsotaan näin aluksi asioita mitkä löytyvät WoW:sta, mutta puuttuvat OaCO:sta. WoW:ssa on instanssiluolastoja, OaCO:ssa ei. WoW tarjoaa Battlegroundeja, OaCO ei. Tosin täytyy muistaa, ettei WoW:kaan alussa ollut valmis paketti. Taisteluareenoita ja muuta loppupeliin liittyvää on luvattu mukaan tulevissa päivityksissä.

Order & Chaos Online
Tämä on mainos:

WoW:ssa tavarat jaetaan tavallisiin, yleisiin, harvinaisiin, eeppisiin sekä legendaarisiin. OaCO käyttää tismalleen samaa järjestelmää samoihin värikoodeihin saakka. WoW:ssa pelaajat voivat valita hahmonsa kymmenestä rodusta ja kahdestatoista hahmoluokasta. OaCO:ssa pitää puolestaan pärjätä neljällä rodulla ja hahmoluokalla.

Näitä muutamaan tekijää katsomalla OaCO näyttäisi jäävän jälkeen. Miksi näillä ei oikeastaan ole kovinkaan paljon väliä? Yksinkertainen selitys on, että OaCO on MMO, jota voi täysipainoisesti pelata kännykällä.

Kehittäjä Gameloft on tehnyt jälleen sitä mitä firma tekee parhaiten. Se on ottanut tutun ja tunnetun pelin ja kloonannut sen häpeilemättömästi kannettaville laitteille. Tälle hetkellä peli pyörii vain iOS:lla eli iPadillä, iPhonella ja iPod Touchilla, mutta on tuloillaan myös Andoidille.

Peli tai App itsessään maksaa noin viisi ja puoli euroa, jonka päälle saa kolme kuukautta peliaikaa. Lisäpeliajasta pitää sitten pulittaa euro per kuukausi. Gameloft on myös ollut hereillä siitä miten pelimaailman esineillä ja tavaroilla tienataan rahaa. Pelissä voi ostaa kultaa, ominaisuuksia parantavia taikajuomia ja monia muita peliä helpottavia tavaroita todella helposti. Mitään pakkoa ei ole niitä ostaa, mutta kyllähän se hieman harmittaa, että rikkaat ja laiskat pääsevät aina helpommalla.

Tämä on mainos:
Order & Chaos Online

MMO-pelit ovat erittäin monimutkainen lajityyppi ja niiden siirtäminen kannettavaan muotoon ei todellakaan ole mikään helppo nakki. Onkin hämmentävää nähdä kuinka uskomattoman hyvin Gameloft on tehtävässä onnistunut. Ohjaus toimii varsinkin hyvin. Virtuaalinen ympyrävalikko ruudun oikealla reunalla tarjoaa kuusi nappia, jotka voi muokata mieleisekseen. Samalla laidalla pieni lisävalikko laajenee tarvittaessa kymmenelle lisäpainikkeelle. Hahmoa ja kameraa liikutellaan puolestaan monista iPad-peleistä tutuilla virtuaalitateilla.

Hahmoluokat ovat hyvä yhdistelmä genrelle vakiintuneita arkkityyppejä. The Ranger on yhdistelmä Rogue ja Hunter -luokkia, Monk on taas sekoitus Paladinia ja Priestiä. Loput kaksi ovat taas ääripäät Warrior ja Magician, joista ensimmäinen luottaa raakaan voimaan ja kestävyyteen, kun taas jälkimmäinen on loitsujen mestari.

Kaikki pelin serverit ovat pääosin PvE-maailmoja (Player Vs. Environment eli pelaaja vastaan ympäristö), mutta tarjolla on myös alueita joissa pelaajat pääsevät kahnaamaan keskenään PvP (Player Vs. Player). Ensimmäiset askeleet OaCO:n parissa heittää pelaajan ajassa taaksepäin WoW:in vanhan ajan vaniljan maailmaan ennen sinisiä mustekalamiehiä, pissishaltijoita tai homeisia kuolemanritareita. Fiilis on suoraan genren alkuajoilta sillä erotuksella että peli ei jaa pelaajia kahteen konfliktissa olevaan ryhmittymään. OaCO:ssa kaikki rodut voivat vapaasti muodostaa ryhmiä ja kiltoja. Sekoitus örkkejä, epäkuolleita, ihmisiä ja haltijoita saa aikaan hauskan värikkäitä kokoonpanoja. Tehtäviä löytyy myös yltäkylläisesti mille tahansa ryhmälle olivat ne sitten tylsiä "tapa 10 vuori/luola/metsä/suo/tasanko -rottaa" tai mielenkiintoisia pieniä tarinavetoisia seikkailuita selkeällä alulla ja lopulla.

Order & Chaos Online

Gameloft on saavuttanut jotain mitä monet MMO-pelien kehittäjät voivat vain unelmoida. He ovat kopioineet World of Warcraftin niin totaalisesti ja onnistuneesti, että peli tuntuu oikeasti kannettavalta versiolta Blizzardin Azerothista - tosin onneksi lukuun ottamatta monia alkuperäisen WoW:n aikasyöppöjä. OaCO:ssa voi esimerkiksi teleportata kaikkien oleellisten kaupunkien välillä sen sijaan että joutuisi seilaamaan hitaita veneitä tai odottamaan kyytiä lentäviltä otuksilta. Teleportit ovatkin hyvä idea, sillä pelimaailma on hämmentävän laaja. 70 pelitunnin jälkeen en ole edelleenkään nähnyt kuin osan kaikesta mahdollisesta. Kokenein hahmoni on tasolla 40, joten 60:n tasokattoonkin on vielä matkaa useita kymmeniä tunteja. Mikä hienointa, oikeastaan vain yksi taso oli sellainen jossa oli pakko sortua grindaamiseen uuden tason saavuttamiseksi. Muuten pelissä on koko ajan riittänyt mielekästä tekemistä ja sopivia tehtäviä pelin mielenkiintoisena säilymiseksi.

Kun kyseessä on näinkin massiivinen peli, ei ole ihme, että peliin mahtuu myös puutteita. Tasapaino on kadoksissa esimerkiksi Maagin tapauksessa PvP-peleissä. Kaukohyökkäykset ja näkymättömyys tekevät hahmosta kammottavan voimakkaan. Ongelmia on myös luvassa kun hahmojen tasokatto saavutetaan. Jälkipeliä ei oikeastaan ole lainkaan mukana, vaikka Gameloft on sitäkin lupaillut tulevaisuuden päivityksissä. Jos kehittäjä pitää sanansa sekä tasapainotuksista että laajennuksista, niin pelistä voi oikeasti kehkeytyä suuri menestys.

Order & Chaos Online

Order & Chaos Online pyörii tällä hetkellä vain Wi-Fi -yhteydellä. Tosin peli onnistuu myös 3G:n kautta kunhan tekee erillisestä kännykästä hot spotin. Applen iPad on selvästi paras tapa kokea peli ja suuri ruutu tarjoaakin todella hyvät puitteet pelaamiseen. Tekninen puoli on ollut jatkuvasti moitteetonta, emmekä ole juuri lainkaan kärsineet ruudun päivityksen nikottelusta tai suurista bugeista. Vaikka kannettavat laitteet eivät millään pystykään kilpailemaan kotikoneiden kanssa, saa OaCO:lla kannettavaksi hienon näköisen MMO:n minne sitten meneekin.

Order & Chaos Online on erinomainen kannettava verkkoroolipeli. Se sisältää miltei kaiken mitä sen esikuva World of Warcraftkin. Vaikka jotkut voivat toki valittaa, ettei se yksinkertaisesti ole WoW, täytyy muistaa ettei WoW:ia ole vielä kannettavilla. Siinä missä Blizzard on vasta lähtökuopissa, on Gameloft jo tehnyt sen. Oli mieltä firmasta mitä tahansa, on se oikeasti onnistunut ottamaan suuren askeleen eteenpäin kannettavien laitteiden pelivalikoimassa. Jos haluat MMO-pelin i-laitteellesi, niin Order & Chaos Online on tällä hetkellä ainoa paras vaihtoehto.

Order & Chaos OnlineOrder & Chaos OnlineOrder & Chaos OnlineOrder & Chaos Online
Order & Chaos OnlineOrder & Chaos OnlineOrder & Chaos Online
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Loistava WoW-klooni. Paljon tekemistä. Upeasti vaihtelua. Laaja pelimaailma. Nätti käyttöliittymä ja ulkoasu. Kohtuuhintainen.
-
Ei suoraa 3G-tukea. Tylsät orkesterimusiikit. Loppupeli tasokaton täyttyessä puuttuu vielä.
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Order & Chaos OnlineScore

Order & Chaos Online

ARVIO. Kirjoittaja Lee West

Lee testasi Gameloftin World of Warcraft -kloonin ja hämmästyi. Käsissä on paras kannettava MMO.



Ladataan seuraavaa sisältöä