Suomi
Gamereactor
arviot
NBA 2K21

NBA 2K21 (PS5)

Uuden sukupolven hikisin peli

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Monopoli on huono asia. Sellaisen saatuaan yritys voi lopettaa innovoinnin ja siirtyä rahastamiseen, ja juuri tähän 2K on NBA-sarjansa kanssa päässyt. Edistynyt pelimoottori, uuden sukupolven hikisimulaatio ja kattavat pelimuodot eivät pelasta NBA 2K21 tuntumasta likaiselta pelata.

NBA-koripallo ei ole suomalaisittain jenkkiurheilulajien suosituimmasta päästä. Lauri Markkasen hienosti alkanut ura pohjamutia kyntäneessä ja parhaat päivänsä aikaa sitten nähneessä Chicago Bullsissa ovat nostaneet profiilia hetkellisesti, mutta suurimmalta osin tässä päässä maailmaa pelataan NHL:ää ja jompaakumpaa kahdesta jalkapallopelistä. Kilpailijoiden puutteessa 2K on hallinnut koripallon virtuaaliversiointia suvereenisti jo vuosia, ja pysähtyneisyyden sekä kaiken yli paisuvan rahastuksen ja mainostuksen seuraukset ovat vuotaneet jo pelattavuuden puolelle. Pahiten tämä näkyy monille sarjan mielenkiintoisimmassa pelimuodossa - oman superstaran kehityssimulaattori My Careerissa.

NBA 2K21NBA 2K21NBA 2K21
Tämä on mainos:

NBA 2K -sarja pyrkii lajin simulointiin tavalla, joka saa ensikertalaisen haukkomaan henkeään eri liikkeiden määrää tuijottaessaan. Kahta tattia vatkataan sen verran monimutkaisissa liikekuvioissa, että oikean hämäyksen tai liikkeen aikaansaaminen vie hetken jos toisenkin. Heittämisenkin voi tehdä nyt oikeaa tattia tasapainottelemalla, jos monimutkaisuutta ei ole vielä tarpeeksi. Ominaisuuden saa kytkettyä onneksi pois, jos kaipaa viime vuosien tyylistä heittotapaa enemmän. Lajin perusteiden tunteminen on erittäin hyödyllistä etenkin puolustuspäässä, sillä tekoälyn hahmot viipottavat nopeasti ympäri kenttää ja hyödyntävät armotta tilanteen, jossa pelaaja jää puolustustehtävistään jälkeen.

Hieman köykäisen hahmonluonnin jälkeen pelaaja heitetään mukavasti nappulaliigaa vastaaviin peleihin. Näiden varsin merkityksettömien matsien aikana pelisarjan monimutkaiset kontrollit tulevat ainakin aavistuksen verran tutummiksi. Ei-interaktiivisia "juonipätkiä" on edelleen usein, eivätkä ne onnistu tuomaan pelaajan hahmon tai tämän tuttavien luonnetta erityisemmin esiin. Itse tarina on kliseinen ja ennalta-arvattava sisältäen kovin vähän pisteitä, joissa pelaaja itse voi vaikuttaa sen etenemiseen. Positiivisina piirteinä perinteisen yliopistoreitin sijaan palloa voi halutessaan mennä pompottamaan G-liigaan, jossa aikuiset mutta NBA-tason alle jääneet uraurheilijat pistävät kunnolla vastaan.

NBA 2K21NBA 2K21

My Careerin suurin kompastuskynnys on kuitenkin sen tavassa jakaa pelaajan kehitykseen (ja aivan kaikkeen muuhunkin) käytettävää VC-valuuttaa. Sitä tippuu nimittäin tuskallisen vähän hyvienkin suoritusten seurauksena, mutta ei hätää! VC-kaupasta pätäkkää voi nimittäin ostaa ihan omilla euroilla. Valuutan tarve tulee eteen viimeistään NBA:han päästessä, sillä yliopistouran jälkeen alle 65 pisteen keskiarvolla kompuroivaa raakiletta vastaan asettuvat 90+ -tason tyypit, eikä armoa anneta. Jos tämä ura ei nappaa, pisteitä voi kerryttää laajennetussa The City -tilassa. Tämä pienen kaupungin kokoinen koripallomekka tarjoaa kaikenlaista haastetta, ja tilaisuuksia tiristää edes hieman lisää VC-valuuttaa urakehitystä auttamaan. Jos lisäksi haluaa donkata muutenkin kuin yhdellä kädellä puulaakiliigamalliin, se maksaa. Jos haluat pukeutua katukentillä muuhun kuin Anttilan kuvastoon, se maksaa.

Tämä on mainos:

Pelimuotojen vähyydestä NBA 2K21 ei voi syyttää. Perinteisen NBA-koripallon kaikki eri muodot manageroitavista kausista pudotuspeleihin, katukorikseen, haastematseihin ja niin edelleen ovat edustettuina. Muokkausvaraakin on, jos pelin oletusasetukset eivät ole mieluisia. Erityishuomion ansaitsee kattava ja hyvin tehty WBNA, jonka naisatleetit ansaitsevat reilusti enemmän huomiota tähänastiseen verrattuna.

NBA 2K21NBA 2K21NBA 2K21

Uuden sukupolven konsolin kassa yleisilme on ottanut jälleen suuren harppauksen. Superstarat näyttävät ajoittain hämmästyttävän paljon itseltään, mutta tuntemattomampien suuruuksien pärstät on mallinnettu vähän sinne päin. Ja uuden sukupolven urheilupelien perinteiden mukaan pelaajien naamaa ja hauiksia pitkin tippuva hiki on entistä huolellisemmin mallinnettu. Animaatiot ovat koripallopeleissä tunnetusti tuskallisen vaikeita saada kuosiin, sillä kontaktia on paljon ja pelaajat ovat usein yhdessä läjässä korin alla. Täydellisyydestä ollaan vielä kaukana, mutta kontakteja mallinnetaan nyt aiempaa paremmin. Monimutkaisten kontrollien kanssa joutuu edelleen taistelemaan varsin paljon, jos pelisarja ei ole jo entuudestaan tuttu. Äänipuolikin ansaitsee tunnustusta, ja uran edetessä pikkuruisten urheilusalien vaihtuminen NBA-mittaluokan stadioneiksi sekä näkyy että kuuluu.

Audiovisuaalisesta upeudestaan ja parantuneista animaatioistaan huolimatta NBA 2K21 jättää karvaan maun suuhun. Sen parissa olisi helppo kuluttaa valehtelematta tuhansia tunteja, mutta kitsas oman hahmon eteneminen ja kaiken heittäminen maksumuurin tai sadan tunnin VC-nyhväämisen taakse sapettaa. Tätä voi onneksi välttää keskittymällä ohjastamaan kokonaista joukkuetta tai pelaamalla yksittäisiä matseja tietokonetta tai kavereita vastaan. Mainoksia pelissä oli toistaiseksi vähän, mutta 2K:n aikaisemmat tekoset saavat epäilemään, että niitä on tulossa, jahka arvostelut on kirjoitettu ja julkaistu.

NBA 2K21NBA 2K21
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Uusittu ulkoasu, parannettu kontaktimallinnus, WNBA ja monipuoliset pelimuodot
-
Rahastus, My Career -pelimuodon pilaaminen, korkea oppimiskynnys
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä