Suomi
Gamereactor
arviot
Spider-Man: Miles Morales

Spider-Man: Miles Morales

Uusi sukupolvi ei kauas pilvenpiirtäjästä putoa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Insomniac Gamesin uusi Spider-Man: Miles Morales on sikäli erikoisessa tilanteessa, että se kilpailee tietyllä tavalla itsensä kanssa. Yhtenä Playstation 5:n korkeaprofiilisimmista julkaisupeleistä sillä on paineet myydä sekä itsensä että uuden sukupolven konsoli, eikä onnistu siinä aivan täydellisesti.

Jos olet pelannut erinomaista Playstation 4:n Spider-Mania aikaisemmin, tiedät täsmälleen mitä Miles Moralesilta odottaa. Uusi tarina, uusi sympaattinen sarjakuvistakin tuttu päähenkilö perheineen sekä uutukaiset vihulaiset noudattavat toimivaksi todettua linjaa niin hyvässä kuin huonossakin mielessä. Peter Parkerin suojattina ja supersankaruuteen vielä totuttelevana Miles tekee virheitä ja hakee omaa identiteettiään alkuperäisen hämiksen varjossa. Tilaisuus tälle syntyy, kun Peter lähtee hetkeksi lomille jättäen Milesin pitämään huolta naapurustosta.

Spider-Man: Miles MoralesSpider-Man: Miles MoralesSpider-Man: Miles Morales
Tämä on mainos:

Pian alkaa kuitenkin tapahtua, kun tällä kertaa violettiin ja mustaan pukeutuneet pahikset alkavat mesota kantakaupungissa, eikä poliiseista ole heitä pysäyttämään. Ääninäyttelijät ovat kautta linjan ammattitaitoisia, ja välivideoissa Milesin ja tämän perheen sekä ystäväpiirin arkirutiinit muistuttavat mukavasti Hämähäkkimiehen inhimillisestä ja haavoittuvaisesta puolesta.

PS4-version tapaan toiminta tapahtuu edelleen New Yorkissa tutuilla mestoilla isosta keskuspuistosta sitä ympäröiviin pilvenpiirtäjiin. Seitin avulla linkoilu on yhtä hauskaa kuin aina ennenkin, ja jännänä yksityiskohtana Miles flengailee talojen välissä Peteristä poikkeavalla ja hieman haparoivammalla tyylillä. Pisteet tästä animaatiotiimille. Kykyjä, asuja ja erikoisvälineitä avataan tehtäviä suorittamalla, piilotettuja esineitä paikantamalla ja rikoksia estämällä. Rakenne on hyvin vapaamuotoinen, eikä pääjuonen pariin pakoteta kuin muutamassa tilanteessa. Kaupunki onkin aivan alkupelin jälkeen vapaa tutkittavaksi ja ihmeteltäväksi.

Spider-Man: Miles MoralesSpider-Man: Miles MoralesSpider-Man: Miles Morales

Tarinan edetessä Miles saa hämiskykyjensä lisäksi erityisiä "bioelektronisia" ominaisuuksia sekä kyvyn muuttua näkymättömäksi. Ensimmäinen auttaa suorissa taisteluissa esimerkiksi nostamalla lyöntien tehoa tai tekemällä aluevahinkoa useisiin pahiksiin yhtä aikaa. Jälkimmäinen vähemmän yllättäen helpottaa pelin hiippailutehtävissä tai ainakin pistämään muutaman vihulaisen tajuttomaksi ennen kähyn eskaloitumista.

Tämä on mainos:

Taistelu on edeltäjänsä tavoin akrobaattista ja nopeatempoista iskujen sekä väistöjen saumatonta ketjutusta toisiinsa. Miles ei kykene ottamaan erityisen montaa iskua vastaan, joten hämähäkkivaiston varoittaessa on todellakin kannattavaa jättää pahiksen moukarointi väliin ja väistää pikaisesti. Parhaimmillaan tämä erilaisten erikoisliikkeiden, seitin linkoamisen ja paikasta toiseen pomppimisen baletti on äärimmäisen nautittavaa sekä seurata että ohjastaa. Kamerakulman temppuillessa ja liian monen vihollisen höökiessä päälle oikean rytmin löytäminen voi olla vaikeaa, mutta häviön jälkeen uudelleenyritys on vain muutaman sekunnin päässä - kiitos Playstation 5:n vikkelän SSD-levyn. PS4-version veteraanit ovatkin välittömästi kotonaan pelin parissa.

Spider-Man: Miles MoralesSpider-Man: Miles MoralesSpider-Man: Miles Morales

Spider-Man: Miles Moralesin PS5-version suurin vastus onkin lopulta sitä edeltänyt erinomainen PS4-versio etenkin Playstation 4 Pro:lla pelattuna. Miles Moralesin valikoissa on kaksi eri grafiikkavaihtoehtoa: Fidelity ja Performance. Ensimmäinen pistää paukut näyttävämpään ulkoasuun, toinen sulavampaan ruudunpäivitykseen. Kompromissin tekeminen tässä on vaikeaa, ja PS5:n olisi suonut pystyvän koreampaan tyyliin 60 ruudun päivitystahdista tinkimättä. Fidelity-tilan säteenseurantaominaisuudet (ray tracing) ja muu karkki jäävät nimittäin auttamatta taka-alalle tällaisessa nopeatempoisessa pelissä, eikä Performance-tilaa kokeiltuaan ole enää asiaa takaisin. Tällöin peli alkaa kuitenkin muistuttaa hyvin pitkälti PS4 Pro -virkaveljeään, mikä on hienoinen harmi. Uuden sukupolven laitteelta odottaisi nimittäin leukoja loksauttavampaa efektiä.

Tässä kohden on toki hyvä muistuttaa, että edellisen sukupolven viimeiset ja usein näyttävimmät pelit ovat monien vuosien ja oppien tulosta, ja uuteen rautaan ollaan vasta tutustumassa. Miles Morales ei myöskään ole puhdas PS5-aikakauden peli, joka olisi tehty kokonaan uuden konsolin ehdoilla. Se on lisäksi hieman täyshintaista PS5-peliä halvempi, eli kyse on enemmänkin lisäosasta kuin täysverisestä jatko-osasta. Pelinä se on silti erinomainen. Jos olet valmis jatkamaan Peter Parkerin viitoittamalla tiellä, Miles Moralesin seikkailua ei kannata jättää välistä.

HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Hämiksenä on vieläkin hauskaa, sympaattinen päähenkilö, toiminnan sulavuus Performance-tilassa
-
Enemmän lisäosa kuin jatko-osa, pakkovalinta sulavuuden ja näyttävyyden välillä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä