Suomi
Gamereactor
arviot
Pro Evolution Soccer 2010

Pro Evolution Soccer 2010

Silmitön, täysin itsekritiikitön fanittaminen on yksi rasittavimpia peliyhteisön, tai oikeastaan nykyisen sosiaalikulttuurimme lieveilmiöitä. Ivallista fanipoika-nimeä kantavien peliharrastajien jyrkät mielipiteet ilmenevät nimittäin usein paitsi oman tuotteen ylivertaisuuden kritiikittömänä korostamisena, myös kilpailevien pelien ylenkatsomisena ja äänekkäänä solvaamisena. Futispelit tuntuvat olevan otollinen kasvuympäristö fanipoikuudelle, sillä Konamin pitkäikäisen Pro Evolution Soccerin ja EA:n FIFA -pelisarjan välinen kilpailuasetelma on kärjistynyt vuosikymmenen loppua kohti entisestään.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Monet PES-fanit ovat hypänneet viime vuosina realismiin pyrkineen FIFAn kelkkaan oman pelisarjan kompuroidessa niin kriitikoiden kuin pelaajienkin mielestä. FIFA 10 ehti iskeä korttinsa pöytään tämän syksyn osalta ja pakasta paljastui teos, jonka ehdin jo julistaa maailman parhaaksi jalkapallopeliksi eräiden muiden kriitikoiden tavoin. Nyt nähdään täytyykö sitkeimpienkin PES-fanipoikien niellä ylpeytensä ja hypätä kilpailijan kelkkaan, vai pystyykö Konami skarppaamaan virtuaalisella vihreällä veralla. 

Pro Evolution Soccer 2010 antaa kentälle astuessaan positiivisemman vaikutelman. Valikot on laitettu viime vuodelta uuteen uskoon, eikä viimevuotisesta härdellistä jää kuin ikävä muisto. Muutamia epäloogisuuksia ja kömpelöitä ratkaisuja valikoista kuitenkin löytyy, mutta pääosin eri toimintojen selaaminen sujuu näppärästi. Myös taustalla pauhaava musiikkivalikoima sisältää kattavammin lisensoitua kamaa, joten musapuolikin on aiempaa siedettävämmässä kuosissa.

Pelimuotoja mukana on tuttu satsi. Viime vuoden tapaan Mestareiden liigaa päästään pelaamaan lisensoituna versiona. Become a Legend on Konamin näkemys jalkapalloammattilaisuudesta, ja Master Leaguessa pelaaja ottaa ohjat käsiinsä joukkueen managerina.

Mestareiden liiga lienee konseptina tuttu jalkapalloa seuraaville. Liigaa voi Pro Evolution Soccer 2010:ssä pelata erillisenä pelimuotona, jossa peli alkaa lohkovaiheesta -- karsinnat on karsittu ja jäljellä on 32 joukkuetta. Erillisenä pelimuotona Mestareiden liiga ei välttämättä ole erityisen huikea kokemus, mutta mukavana ominaisuutena se on ympätty uudelleen brändätyn Eurooppa-liigan kanssa muihin pelimuotoihin, kuten Master Leagueen ja Become a Legendiin.

Tämä on mainos:

Become A Legendissä pelaaja luo oman ammattilaisensa, jonka uraa lähtee luomaan valitsemassaan liigassa. Alussa oma futari on vain prospekti, jolle pelipaikka heltiää vain joukkueen sisäistä harjoitusotteluista. Pikkuhiljaa kokemusta hankittuaan ryhtyy futissankarin alku hakemaan paikkaa aloituskokoonpanosta ja tavoitteena on tietysti hankkia toinen toistaan rahakkaampia sopimuksia menestyksekkäämmistä seuroista. Pelimuodossa on sinänsä kivasti tavoiteltavaa, mutta vaikka realismi tuo oman haastavuutensa peliin, tuntuu harjoitusotteluissa puurtaminen välillä vähän tylsältä. Lisäksi Become a Legend jakaa FIFA 10:n Be a Pron kanssa ongelman, joka liittyy ehkä enemmän jalkapallon luonteeseen joukkuelajina kuin varsinaiseen pelattavuuteen. Yhtä pelaajaa ohjattaessa ottelut tapaavat olla välillä aika tylsiä, sillä pallo ei tule olemaan jatkuvasti omassa jalassa ja oikeaoppinen sijoittuminen on pelillisesti juuri niin jännittävää kuin voisi kuvitella.

Master League on Pro Evolution Soccer 2010:n se pelimuoto, ja lihaa luiden ympärillä onkin mukavasti. Omaa seuraansa päästään manageroimaan niin liigan ja kansallisen cupin, kuin kansainvälisten turnaustenkin läpi, jos vain sinne asti selviää. Lisensoituja joukkueita pelissä ei ole läheskään niin kattavasti kuin FIFA 10:ssä, mutta puute on enemmän kosmetiikkaa kuin varsinainen ongelma. Kotoisaa väriä edustaa edelleen Helsingin ylpeys HJK, jonka puikoissa voi vaikkapa luovia Englannin liigan mestaruuteen. Lisensoimattomat joukkueet ovat tuttuun tapaan väännöksiä oikeista seuroista, ja jalkapalloa seuraamattomat eivät varmaan moisesta hätkähdä lainkaan. Master Leaguessa joukkueilla on myös nuorisojoukkueet, joista voi spotata tulevia Ronaldinhojaan edustuksen riveihin. Osoituksena Suomifutiksen huikeasta nykytilasta HJK:n junnutiimistä löytyi pelkästään ulkomaalaisia huippulahjakkuuksia! Ei ehkä realistisin ratkaisu, mutta klubia tuskin nähdään ihan hetkeen myöskään ulkomaisissa huippuliigoissa.

Jyvät punnitaan akanoista kuitenkin vasta pelikentillä, sillä pelituntuma on isossa roolissa futispelin nautittavuudessa. Tällä sektorilla Pro Evolution Soccer 2010 on eniten kilpailijaansa jäljessä. Parannusta on kuitenkin tapahtunut viimevuotiseen verrattuna, ja pelitapahtumat vaikuttavat ainakin pykälän verran realistisemmilta. Pelitempo on laskenut, mutta pelaajien ohjaus tuntuu oudolla tavalla yliherkältä ja pelaajat hötkyilevät välillä hieman hölmön näköisesti. Pallo ei elä niin dynaamisesti kuin FIFA 10:ssä, mutta se ei myöskään pysy magneettisesti jalassa ensikosketuksesta lähtien, vaan hätäinen haltuunotto voi johtaa hallinnan menetykseen. Myös kontaktien fyysisyyden puute jää vaivamaan FIFA 10:n mainion liikkeen ja voiman tuntemuksien jälkeen, sillä pelaajat tuntuvat ottavan yhteen vasta taklausnappia painettaessa.

Tekoäly vaikuttaa toimivan suuren osan ajasta asiallisesti, mutta välillä varsinkin puolustuspäässä tuntuu kavereilla lyövän tyhjää. Jäin kirjaimellisesti suu auki katselemaan uusintaa, kun neljä puolustajaa ja maalivahti ottavat rennosti aikansa torjunnasta maalin eteen jääneen pallon ympärillä, antaen reilusti tilaa vastustajan hyökkääjälle, joka juoksee maalivahdin alueen reunalta toimittamaan kuulan häkkiin, yliajalla tietysti. Ei tullut muuten pojille kiitosta. Kokonaisuutena PES 2010:n pelattavuus on kuitenkin ihan hyvällä tasolla.

Tämä on mainos:

Verkkopeliin en päässyt tutustumaan lainkaan. En itse asiassa päässyt edes valikkoon asti, sillä peli vetosi yhteensopimattomuuteen ja palautti tylysti aloitusruutuun. En koskaan saanut tietää, minkä kanssa en sopinut yhteen, saati sitten miksi. Oletan kuitenkin, että verkossa pääsee pelaamaan ja se on kivaa.

Ulkoisten avujensa puolesta Pro Evolution Soccer 2010 pärjää oikein mainiosti tontillaan. Pelaajat näyttävät etenkin läheltä katsottuina hyvältä, ja animointi toimii mallikkaasti hetkellisiä pelitilanneoutouksia lukuunottamatta. Yleisö vain vaikuttaa kovin välinpitämättömältä vaikka ääntä lähteekin kiitettävästi. Katsojien animoinnissa ei näy juuri mitään muutoksia tapahtui kentällä sitten mitä tahansa. Kyseessä on pieni yksityiskohta, mutta tunnelmaaluova sellainen. 

Pro Evolution Soccer 2010:n tapauksessa valittamisen aiheet ovat vähissä. Lähes kaikki toimii niinkuin pitääkin, ja sarjan fanit ovat nähdäkseni kuin kotonaan pelin parissa. Se ei mullista futiskenttiä perusvarmalla suorituksellaan, mutta kaiken ei tietysti tarvitsekaan olla uutta ja hienoa. Itsessään varsin toimivan paketin suurin ja vaikein este on FIFA 10, jota PES 2010 ei ylitä puhtaasti oikein millään osa-alueella.

HQ
Pro Evolution Soccer 2010Pro Evolution Soccer 2010Pro Evolution Soccer 2010Pro Evolution Soccer 2010
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Master League paranee entisestään kansainvälisen jalkapalloliiton lisenssien ja muiden pikku-uudistusten myötä, ulkoasu on kohdallaan lähes kaikkialla
-
pelattavuus ei tunnu niin hyvältä kuin pitäisi, Become a Legendissä ei ole aina hauskaa, tekoäly torkkuu
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Pro Evolution Soccer 2010Score

Pro Evolution Soccer 2010

ARVIO. Kirjoittaja Jukka Moilanen

PES 2010 ei mullista futiskenttiä perusvarmalla suorituksellaan, mutta kaiken ei tietysti tarvitsekaan olla uutta ja hienoa.



Ladataan seuraavaa sisältöä