Suomi
Gamereactor
arviot
Gran Turismo Sport

Gran Turismo Sport

Onnistunut peli, mutta ei pärjää Project Cars 2:lle.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Aluksi tuntuu siltä, että Gran Turismo Sport kohtelee pelaajaansa kuin lasta. Kyseessä on niin sanottu always online -peli, joka pyrkii näin estämään huijaamisen ja kikkailun keskittyen vain ajamiseen ja autoihin. Ensimmäisen kahden pelitunnin aikana kerrotaan perusteet niin alusta aloittaen, että autopeliharrastajasta moinen tuntuu jo loukkaavalta. Ymmärrän kuitenkin taustalla olevan tavoitteen. Ideana on luoda lähtökohtaisesti tilanne, jossa kaikki halukkaat lähtötasosta riippumatta kokevat uuden Gran Turismon omakseen.

Perinteinen uratila ja testiajot on poistettu kokonaan. Challenges-osion alla on muutaman tunnin mittainen kokoelma haasteita, jotka tuovat mieleen autokoulun kirjallisen kokeen. Näiden alkutuskien jälkeen peli kuitenkin alkaa, ja noin 25 tunnin jälkeen olen sitä mieltä, että kyseessä on toistaiseksi se paras Gran Turismo. Alkeet opettaneen Challenges-osion jälkeen opiskellaan ohjatusti ajolinjoja, ohjausta ja oikeaa nopeutta mutkiin tultaessa. Kyseessä on hauska tapa opettaa tärkeitä asioita, ja toteutus toimii hienosti.

Kaikki edellä mainittu yhdessä aika-ajojen ja custom race -ominaisuuden ohella ovat lämmittelyä päänumeroa varten, joka on verkossa muiden kanssa ajaminen. Tarjolla on lukuisia verkkoturnauksia ja championship-ajoja.

Gran Turismo Sportissa käyttäytymisetiketti on tärkeää, ja tämä näkyy kisan jälkeen jaettavissa pisteissä, jonka mukaan sitten pääsee samalla tavalla ajavien kanssa peleihin. Aggressiivisesti ja huolimattomasti ajamalla pääsee kisaamaan toisia kaahailijoita vastaan, ja tämän näkee selvästi pelin antamassa omassa ajajatyypissä. Kyseessä on hienovarainen tapa "siivota" verkkoajoja ja oletan pelin saavuttavan ajan myötä suuren suosion verkkopuolensa ansiosta.

Tämä on mainos:
Gran Turismo SportGran Turismo SportGran Turismo SportGran Turismo Sport

Polyphony Digital on työstänyt fysiikkamoottorinsa uusiksi, ja sen myös huomaa. Jopa tavallisella ohjaimella pelatessaan huomaa, miten todentuntuisesti renkaat käyttäytyvät radalla. Gran Turismo Sport simuloi kitkaa, pitoa ja painopisteen muuttumista hienosti. Pelikokemus on parhaimmillaan Thrustmaster T-GT -ratilla, joka on suunniteltu nimenomaan Gran Turismo Sportia varten.

Myös äänimaailmaan on tehty selviä parannuksia. Ihan kaikkien autojen moottorin murinaan tämä ei päde, mutta pääasiassa parannukset kuuluvat. Polyphony on ilmeisesti tehnyt yhteistyötä tallien kanssa äänittäen paikan päällä autojen oikeita ääniä. Moinen omistautuminen pelinkehitykselle on vaikuttavaa. Valitettavasti sama huolellisuus ei ole riittänyt törmäysääniin. Valliin osuminen on kuin paukauttaisi kahta juomatölkkiä vastakkain, ja taustalla kuultava musiikki on sekin suorastaan kaameaa.

Graafisesti ei valittamisen aihetta ole. Gran Turismo Sport näyttää paremmalta kuin esimerkiksi Forza Motorsport 7 ja Project Cars 2. Välillä valaistuksessa on puutteita, mutta kokonaisuutena ulkoasu miellyttää silmää mitä parhaiten. Latausajat on pystytty pitämään lyhyinä, ja valikoita on helppo käyttää.

Tämä on mainos:

Se mitä pelistä voi sanoa puuttuvan on ratoja. Polyphonyn omat radat, kuten Kyoto Driving Park ja Dragon Trail, ovat toki hyviä. Siitä huolimatta en ymmärrä, miksei mukana ole sellaisia ratoja kuin Spa, Monza Mugello, Silverstone, Hockenheim, Road Atlanta tai Laguna Seca. Toivottavasti puute korjataan myöhemmin ilmaisilla DLC-latauksilla. Jos näin ei tehdä, on peli vaikeuksissa varsinkin pitkällä aikavälillä.

Verkkoyhteyttä edellyttävä suunnittelu ei ole mieleeni, mutta toisaalta Gran Turismo Sport on parhaimmillaan juuri verkossa pelattuna.

Gran Turismo SportGran Turismo SportGran Turismo SportGran Turismo Sport
HQ
HQ
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Grafiikka, rengasfysiikka, pelaajan saama palaute tekemisistään, painopiste simulaatiossa, lyhyet latausajat
-
Tylsä yleisilme, huono VR-tuki, liian vähän ratoja, joidenkin autojen huono äänimaailma
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Testattu: PS4 (tavallinen), Fanatec CSL Elite -ratti, VDSL-yhteys 50 Mbps

Kimmo Pukkila

Gran Turismo Sport on edeltäjiään kilpailullisempi ja urheilullisempi peli, josta uupuu lähinnä sisältöä. Esimerkiksi perinteisen uramoodin puuttuminen ja suppeahko ratatarjonta nakertavat rahan vastinetta. Pelin ajo-ominaisuudet ovat kuitenkin parasta A-luokkaa, ja tekemisen meininki on kirkkaasti innostavampi kuin muutamissa aiemmissa Turismoissa. Pelillä on annettavaa ainakin e-urheilusta kiinnostuneille.

GT Sport erottuu monista muista konsoliajopeleistä verkkokisojen rakenteessa ja laadussa. Sen selkärangan muodostavassa Sport-moodissa ajot alkavat ennalta määrätyn aikataulun mukaan, mikä korostaa valmistautumisen merkitystä ja tapahtuman tuntua niin kuin oikeassakin kilpaurheilussa.

Kisat ovat myös verrattain tiukkoja ja rehtejä. Taustalla on nopeuteen ja ajotyyliin perustuvia palkitsemis- ja pelinhakujärjestelmiä, jotka motivoivat ajamaan kovaa mutta kunnioittavasti. Uhka maineen menetyksestä saa kämmit tuntumaan merkityksellisiltä. Onneksi nettikoodi toimii eikä aiheuta turhaa hämminkiä kilpailutilanteissa. Pakassa ajo tuntuu yhtä sujuvalta kuin yksinpelissäkin.

Toisaalta marginaalisesti hävityn taistelun jälkeen toivoisi voivansa ottaa heti revanssin. Seuraavan skaban odottelua ei kirjoitushetkellä ollut muutamaa minuuttia enempää, mutta kisojen määrää saatetaan joutua vähentämään, jos pelaajamäärät tulevaisuudessa hupenevat. Vaihtoehtona on sentään perinteisempikin nettipeli, jossa voi luoda oman pelihuoneen.

Sport-moodissa tullaan ajamaan myös e-urheilukausia, jotka ovat FIA:n virallisesti sponsoroimia. Niissä pääsee edustamaan maataan tai automerkkiään. Ensimmäinen kausi on alkamassa marraskuussa, ja jos hyvät kokemukset jatkuvat, GT Sportilla on kaikki mahdollisuudet lunastaa paikkansa e-urheiluskenessä.

8/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä