Suomi
Gamereactor
arviot
Tales from the Borderlands

Tales from the Borderlands - Episode 1: Zero Sum

Rento veijaritarina Borderlandsin maailmassa sopii myös uusille tulokkaille.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Borderlands-sarja ei ole varsinaisesti kuuluisa tarinallisesta sisällöstään, jonka vuoksi olikin hieman yllättävää, että Telltale ryhtyi kehittämään siitä puhtaasti tarinavetoista kokemusta. Myönnettäköön kuitenkin, että Gearboxin suosittu räiskintäsarja tarjoaa näyttämön, jonka joustavissa rajoissa voidaan kertoa jos jonkinlaisia tarinoita.

Tales from the Borderlands tuo tälle näyttämölle kaksi oman onnensa seppää, Rhysin ja Fionan, joista ensimmäinen on bisnesvehje Hyperionilla ja jälkimmäinen huijari Pandoralla. Nämä epätodennäköiset kumppanit sotkeutuvat toistensa suunnitelmiin, josta syntyykin sitten todella sakea soppa.

Tales from the BorderlandsTales from the Borderlands

Tässä vaiheessa lienee parasta mainita, etten ole itse pelannut yhtään Borderlands-peliä parin tunnin kokeilua kauempaa. Sisältökevyt räiskintä ja apinajuustorandomlol-huumori eivät yksinkertaisesti riittäneet pitämään kiinnostusta yllä. Telltalen pelejä olen sen sijaan pelannut (ja arvostellut) jo pidemmän aikaa, joten tämä arvio on etenkin niitä varten, jotka miettivät kannattaako tähän sarjaan hypätä mukaan, vaikka Borderlands olisikin uusi tuttavuus.

Tämä on mainos:

Tales from the Borderlands seuraa Telltalen nykylinjaa, joka tarkoittaa hyvin minimalistista ongelmanratkaisua ja enemmänkin pitkää, osittain interaktiivista animaatiota. Painotus on siis pelisuunnittelun sijasta käsikirjoituksessa, mutta tämä onkin aina ollut Telltalen vahvuus. Borderlandsin sekoilumeininkiä on tasoiteltu syvällisemmän tarinankerronnan osaksi, mutta kreisi- tai vessahuumoria ei olla kuitenkaan kokonaan hylätty.

Pelin dialogi on sangen näpsäkkää ja ennen kaikkea viihdyttävää. Tarinan alku on kuin kyberpunk-versio Wall Streetistä, ja Hyperionin limaisista bisneskuvioista saadaan revittyä mukavasti huumoria ennen kuin toiminta siirtyy Pandoran pinnalle. Ja Pandoralla sitä toimintaa piisaakin. Mukana on niin räiskintää, käsirysyä kuin kilpa-ajoakin, mutta näistä kaikista huolehditaan kevyellä mekaniikalla ja pikavalinnoilla, jotka ovat vanhastaan tuttuja The Wolf Among Usista sekä The Walking Deadistä.

Mitään uusia innovaatioita ei tällä saralla olla tehty, ja välillä Q-napin hakkaaminen alkaakin maistua puulta, etenkin kun sitä saa välillä ränkyttää ihan urakalla. Onneksi epäonnistumisiin edes suhtaudutaan aiheeseen sopivalla huumorilla, kerrotaanhan pelin tarinaa yhtenä valtaisana takautumana. En itse varsinaisesti kaipaa raskaampaa interaktiota, mutta jos pelaaja kuitenkin halutaan sitoa osaksi pelin tapahtumia, tulisi tämä tehdä hieman nykyistä monipuolisemmilla tavoin.

Tales from the BorderlandsTales from the Borderlands
Tämä on mainos:

Tätä kaivattua lisäväriä saadaan edes hieman Rhysin kybervarusteista, joihin kuuluu graafisella käyttöliittymällä varustettu käsi sekä silmä, jolla voi nähdä pintaa syvemmälle. Etenkin tämä silmä on ahkerassa käytössä, ja se käytännössä tuplaa katseltavan materiaalin määrän. Samojen kohteiden lävitse kliksutteleminen ei kuitenkaan aina tunnu mielekkäältä. Kybersilmän tiivistykset matkivat alkuperäisen Borderlandsin tyyliä ja ovat useimmissa tapauksissa puhdasta komediaa, joten ne voi halutessaan jättää välistäkin.

Tales of the Borderlandsin päähenkilöt vetävät suunnitelmissaan usein eri suuntiin, joka on tietenkin hieman haastavaa, koska pelaajahan on lopulta näiden molempien ohjaksissa. Päänsärkyä on pyritty välttämään antamalla näille apurihahmot, jotka ovat Rhysin tapauksessa nörtti numeromies Vaughn ja Fionan tapauksessa pikkusisko Sasha. Tätä kautta Telltale on luonut näppärät taisteluparit, joiden kanssa ei tarvitse arpoa kumpaa pelaajan tulisi kulloinkin ohjastaa. Ratkaisu on nokkela, ja toimii ainakin tässä ensimmäisessä jaksossa.

Visuaalisesti Borderlands on vahvasti läsnä. Telltalen pelimoottori on suorastaan tehty sopimaan sen sarjakuvamaiseen tyyliin, ja myös rähjäinen rajaseudun estetiikka vaikuttaa olevan hallussa. Ikävä kyllä moottori tuntuu edelleenkin pyörivän samoilla, hieman rahisevilla laakereilla kuin studion aiemmissakin peleissä. Animaatiot ovat monissa kohtaa sangen jäykkiä, ja hahmot liikkuvat usein todella epäluonnollisesti. Jos meininki näyttää sarjakuvamaisessa Tales of the Borderlandsissa tältä, niin miltä näyttää pian ilmestyvä realistisempi Game of Thrones -pelisarja? Hirvittää jo valmiiksi.

Äänityöt on puolestaan tehty ansiokkaasti. Musiikkia on käytetty säästeliäästi mutta hyvin, ja mukana on myös wubwubia sarjan faneille. Ääninäyttelijöitä pelistä löytyy aina Nolan Northia myöten, ja näiden suoritukset ovat suurimmaksi osin varsin onnistuneita. Patrick Warburton tosin vetää saman setin kuin useimmissa muissakin rooleissaan (mm. Family Guyn Joe), joka pistää ikävällä tavalla korvaan.

Tiivistettynä Tales from the Borderlands on vahva ja varmaotteinen uuden sarjan avaus Telltalelta. Epätodennäköisistä lähtökohdista on saatu aikaan tuote, joka muistuttaa esikuvaansa, mutta on tehty vahvasti studion omilla ehdoilla. Sen ote on rennompi ja viihteellisempi kuin Telltalen aiemmissa menestyssarjoissa, ja ensimmäiseen jaksoon on onnistuttu pakkaamaan aivan vimmatusti sisältöä. Suosittelen sitä myös kaltaisilleni Borderlands-ummikoille, koska se ei vaadi aiempaa tietämystä sarjan hienouksista. Faneille on kuitenkin mukana kivaa lisäarvoa.

Vaikka Telltalen tulisi edelleenkin skarpata teknisellä puolella ja keksiä pari uutta mekaniikkaa piristämään pelejään, on tässä varsin lupaava veijaritarina jota haluan seurata jatkossakin.

HQ
Tales from the Borderlands
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Hyvää tarinankerrontaa, hilpeät hahmot, rennompi fiilis
-
Jähmeää animaatiota, suppeat ja itseään toistavat pelimekaniikat
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • ZillionJape
    Pelattu alustalla: Xbox One Sen jälkeen kun harkitsin Metal Gearia suurena pettymyksenä, ja edelleen olemalla sitä mieltä että se on yksi... 10/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä