Suomi
Gamereactor
artikkelit

Steam Deck: katsaus pelivalikoimaan

Gamereactor laittoi joukon pelejä erilaisiin testeihin. On aika katsoa, miten ne pärjäsivät Valven käsiin mahtuvalla peli-PC:llä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Steam Deckillä on mahdollista muuttaa pelialaa. Sony lupasi "vallankumouksen" Playstation Vitalla silloin joskus vuosia sitten, mutta mahdollisesti nyt vasta on mahdollista hankkia käteen sopiva pelilaite, jolla pääsee pelaamaan AAA-tason pelejä hyväksyttävällä graafisella laadulla ja ruudunpäivityksellä.

On aika katsoa, mitä tavallinen Steam Deckin käyttäjä kohtaa aloittaessaan pelaamisen. Millaisia pelejä on saatavilla, miten ne toimivat ja kuinka paljon asetuksien kanssa kikkailua on odotettavissa. ProtonDB:ssä näkee, miten hyvin peli on toimiva ja optimoitu Steam Deckin kanssa. Vaihteluväli on Platinum-tasosta (Expeditions: Rome) aina tasoon Borked: "ei käynnisty, älä edes kokeile" (Lost Ark). Moista ei tapahdu usein, mutta toisaalta myös Fall Guys: Ultimate Knockout, Halo Infinite, Destiny 2 ja Dead by Daylight ovat kaikki saaneet saman luokituksen. Käyttäjät valittavat valikoiden toimimattomuutta ja jopa sitä, ettei peli käynnisty lainkaan. Tämä oli odotettavissakin Linux-pohjaiselta järjestelmältä, jonka toiminnot ovat laajoja ja avoimia.

HQ

Melkein kaikki Borked-lausunnon saaneet pelit ovat vahvasti moninpelejä. Tämä ei ole sattumaa, sillä monissa Windowsilla tehdyistä moninpeleistä ei ole Linuxin versioita, koska silloin olisi mahdollista ohittaa Easy Anti-Cheat. Useissa Borked-peleissä onkin lisämaininta Easy Anti-Cheatista. Mikäli kyseinen kehittäjä ei halua tehdä erityistä Linux-versiota, ei korjausta ole silloin tulossakaan. Tilanne saattaa toki muuttua, mikäli Steam Deck kovasti suosiotaan kasvattaa.

Tämä on mainos:

ProtonDB:n käyttö on hyvä tapa tutkailla, ovatko ne omat halutut pelit toimivia Steam Deckillä. Toinen vaihtoehto on CheckMyDeck, joka katsoo läpi Steamin pelikirjaston kertoen sitten, mitkä toimivat ja mitkä eivät (tällä hetkellä). Testatut pelit olivat seuraavat.

Alien: Isolation - Native
Control - Platinum
Red Dead Redemption 2 - Gold
Deathloop - Silver
Just Cause 2 - Bronze

On tärkeää muistaa, että muunlaisten pelien parissa käyttäjäkokemus voi olla hyvin toisenlainen. Jos pitää reaaliaikastrategianaksuista ja haluaa käyttää haptisia levyjä Baldur's Gate III:ssa tai pelata rentouttavalla tahdilla Stardew Valleya, kannattaa käyttää edellä mainittuja työkaluja toimivuuden testaamiseen.

Steam Deck: katsaus pelivalikoimaanSteam Deck: katsaus pelivalikoimaan
Tämä on mainos:
Steam Deck: katsaus pelivalikoimaanSteam Deck: katsaus pelivalikoimaan

Alien: Isolation:
Peli on natiivisti Linuxin ja Protonin tukema, ja näin ollen siis myös Steam Deckin tukema. Creative Assembly teki siis ihan erikseen töitä, että peli on optimoitu.

Aloittaessa tavallinen ohjaus analogitatteineen, ristiohjain nopeille valinnoille ja tavalliset napit toiminnoille olivat kunnossa. Yli tunnin pelaamisen aikana ei ongelmia esiintynyt: ei kaatumista, ei nykimistä eikä mitään muutakaan teknistä ongelmaa.

Peli rullasi ongelmitta resoluutiolla 1280 x 800 ja enemmän kuin 70 fps niin, että grafiikka-asetukset olivat asennossa High. Ajoittain ruudunpäivitys notkahti, mutta muuten kyse oli melkeinpä täydellisestä käsikonsolikokemuksesta ilman ongelmia.

Control
Controlista oli testissä Ultimate Edition, jolla on Platinum-luokitus ProtonDB:ssä. Ja Alien: Isolationin tyyliin ainuttakaan kaatumista tai mitään muutakaan ongelmaa ei Steam Deckillä esiintynyt. Tavallinen ohjaustyyli oli valittuna, ja homma pelasi kuin tavallisen ohjaimen olisi parittanut PC:n kanssa. Pelikokemus oli kaikin tavoin sujuva.

Resoluutiolla 1280 x 800 sai ulos Low-asetuksilla 60 fps. Mutta kun ruudulla on kokoa 7", on tulos paljon parempi kuin voisi luulla. Graafiset yksityiskohdat, sujuvuus ja ohjaus olivat kaikki vaikuttavalla tasolla. Suoritus on hyvä ottaen varsinkin sen huomioon, että julkaisussa konsoleilla Control pyöri lukemissa 30 fps.

Steam Deck: katsaus pelivalikoimaan

Red Dead Redemption 2
Pelillä on Gold-merkintä samoin kuin isolla osalla korkean profiilin AAA-peleistä muutenkin. Nyt seurauksena oli kuitenkin pelin kaatumisia ja nykimistä. Graafiset asetukset olivat asennossa Balanced, jolloin ruudunpäivitys oli hieman yli 40 fps, joskin APU on täysillä ja muutenkin järjestelmä täydellä teholla. Akun kestoon tämä saattaa vaikuttaa, mutta muuten suoritus oli vaikuttava. Sitä paitsi pelin hitaan tempon huomioiden lukemissa 41-45 fps ratsastelu Saint Denis'n kaupungissa oli riittävän sujuvaa.

Tunnin pelaamisen aikana peli kaatui SteamOS-valikkoon kahdesti, ja sitä ennen ruutu jäätyi paikoilleen noin 10 sekunnin ajaksi. Samanlainen kaatuminen tapahtui siis myöhemmin vielä uudelleen. Niin ikään kahdesti ruudunpäivitys pysähtyi kokonaan, asettui sitten joksikin aikaa lukemaan 20 fps, ja kohosi siitä hiljalleen takaisin ylös. ProtonDB:n mukaan tällaiset ongelmat ovat harvinaisia, mutta ne kannattaa silti muistaa.

Deathloop
Merkinnällä Silver Linux odotettavissa oli isompia ongelmia, mutta lopulta pelikokemus oli varsin sujuva. Näin ollen ProtonDB:n luokitukset saattavat johtaa kuluttajaa hieman harhaan. Tasolla 1280 x 800 ja 60 fps oli nähtävissä nykimistä ja yksi kaatuminen, mutta kaikkiaan suoritus oli parempi kuin Gold-merkityllä Red Dead Redemption 2:lla. Ja tämä ilman mitään erityistä kikkailua asetuksissa. Kokeilin myös God of Waria, jolla on niin ikään Gold-merkintä. Suorituskyvyn ongelmat olivat merkittävät, eikä ruudunpäivitys noussut yli lukeman 35 fps.

Toisaalta Deathloop oli ensimmäinen peli, joka sotki peliohjaimen tunnistamisen. Peliohjaimen napit olivat paikoillaan, ja vasen haptinen alusta toimittikin sitten hiiren virkaa. Tämä tapahtui aiemmin pelin Half-Life 2: Episode 1 parissa, joka sekin vaati hieman valikoiden kanssa kikkailua ohjauksen osalta. Tähän tottuminen vei oman aikansa.

Steam Deck: katsaus pelivalikoimaan

Just Cause 2
Pelillä ei ole merkintää Borked, mutta se oli silti selvästi huono pelikokemus Steam Deckillä. 60 fps osoittautui melkein mahdottomaksi saavuttaa, ääni häipyi ja poksahteli, ohjauksen herkkyys nollautui itsekseen ja graafiset bugit olivat jatkuvia.

ProtonDB:n käyttäjät kertovat asentaneensa avuksi lisäohjelmia, kuten ProtonTricks ja Wine. Moinen saattaa kuitenkin olla liikaa vaadittu tavalliselta Steam Deckin käyttäjältä. Kyseessä on hyvä esimerkki pelistä, jonka kanssa tulee varautua kikkailuun ja tuunailuun Steam Deckillä.

Nopea katsaus ProtonDB-sivustolle kertoo paitsi Steam Deckin mahdollisuuksista, myös sen rajoituksista. Yli 4500 peliä on kolmen tai useamman käyttäjän suosittelemana, ja yli 700 peliä ovat varmistetusti tuettuja ja pelattavissa. Mutta onko se sitten tarpeeksi kuitenkaan? Sitä on hankala sanoa. Steam Deck on kuitenkin vaikuttava laite, ja se voi toimia vaivattomana käsissä kulkevana peli-PC:nä satunnaisemmallekin käyttäjälle. Toistaiseksi mukana on silti vielä selvät omat ongelmansa.



Ladataan seuraavaa sisältöä