Suomi
Gamereactor
artikkelit

Ark Nova: Merimaailmat parantaa jo entisestään loistavaa peliä

Uusi lisäosa tuo juuri sopivasti uutta, ja muuttaa vanhaa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Ark Nova nousi viime vuonna kaikkien aikojen suosikkipelieni joukkoon. Siitä tuli iso hitti myös peliporukassani, joten peliä on tullut pelattua viimeisen vuoden aikana todella monta kertaa. Useiden kymmenien eläintarhahankkeiden jälkeen alkaa hiljalleen kaivata uusia haasteita, jotain mikä pitäisi mielenkiinnon yllä myös tulevina vuosina. Ja siihen saumaan iskee uusi Ark Nova: Merimaailmat -lisäosa.

Ark Novassa pelaajat suunnittelevat eläintarhoja ja kilpailevat keskenään. Peruspeli arvioitiin aiemmin, ja alkuperäisen arvion löytää täältä. Kaikki siinä sanotut asiat pätevät edelleen, eikä Merimaailmat-lisuri riko kaavaa kovin radikaalisti. Sen sijaan se laajentaa sitä uusilla vaihtoehdoilla ja mahdollisuuksilla, sekä muuttaa hieman alkupelin kiivainta kilpajuoksua.

Merimaailmat-lisurissa riittää tavaraa. Mukana on täysin uusi eläinryhmä ja sen vaatimat erikoisaitaukset, vaihtoehtoiset versiot toimintakorteista, uusi yliopisto, lisää bonusmerkkejä, sponsoreita, suojeluhankkeita ja jopa eläinten muotoiset uudet pelimerkit.

Luonnollisesti uusi eläinryhmä on se, mikä paketissa kiinnostaa eniten. Nyt eläintarhaan voi rakentaa akvaarioita, joihin voi asuttaa mereneläviä. Periaatteessa ne toimivat kuin muutkin eläimet, tosin parilla suurella muutoksella. Ensimmäinen on se, että joillain merieläimillä on "riutan asukas" -ominaisuus. Se toimii siten, että aina kun pelaa merieläimen, jolla on tämä ominaisuus, aktivoi myös kaikki muut jo aiemmin pelatut riutan asukkaat. Oikeilla yhdistelmillä on mahdollisuus luoda todella voimakkaita ketjuja.

Tämä on mainos:

Sääntöjä lukiessa tuntuu siltä, että tämä on aivan poskettoman kova ominaisuus. Todellisuudessa näin ei kuitenkaan ole, sillä merieläinten määrä vaihtelee suuresti pelikertojen välillä. Lisäksi kaikki haluavat kisata näistä, joten jos joku pääsee rakentamaan liian vahvan yhdistelmän, on vika joko muissa pelaajissa tai sitten kyseisellä kaverilla kävi vain valtavan hyvä tuuri.

Toinen suuri muutos on se, että merieläinten korteissa on aaltosymboli, jonka avulla valtava korttipakka kiertää nopeammin. Jos korttivalikoimaa täydennettäessä nostetaan merieläinkortti, heitetään valikoiman pienin kortti pois ja nostetaan uusi tilalle. Tätä jatketaan niin kauan kuin tarvitsee, parhaimmillaan jopa useiden korttien ajan. Tämä uudistus korjaa automaattisesti pakkaa paisuttavien uusien korttien ongelman. Aikaisemminkaan koko pakkaa ei käyty koskaan läpi, eikä sitä käydä kyllä nytkään. Mutta koska uudet kortit nopeuttavat pakan kiertoa, nähdään joka pelissä hieman enemmän erilaisia kortteja kuin aiemmin.

Uusi yliopisto on myös tärkeä muutos. Sen ottamalla voi valita tiettyyn eläinryhmään erikoistuneen yliopiston, jossa on yksi tutkimussymboli ja jonkin eläinryhmän merkki. Lisäksi kyseisen yliopiston avulla saa nostaa kortteja pakasta niin kauan, että saa kyseistä eläinryhmää vastaavan eläimen käteensä. Tämä muutos muuttaa jonkin verran suojeluhankkeiden tukemisen strategiaa. Sen avulla on helpompaa rynnätä nopeasti tukemaan kahta tietyn eläinryhmän symbolia vaativaa suojeluhanketta, vaikka aloituskäteen ei olisi sattunut yhtään oikeata korttia. Toisaalta jos joku tekee juuri näin, seuraavaan esimerkiksi neljä petoeläinsymbolia vaativaan suojeluhankkeeseen on helpompi kiivetä helpoimman vaihtoehdon tukkineen pelaajan ohitse. Tämä verrattain pieneltä kuulostava muutos on osoittautunut hyvin merkitykselliseksi sekä alkuvaiheen strategian että myöhempien mahdollisuuksien osalta.

Lisäosan oma suosikkini ovat uudet toimintokortit. Jokaisen pelin alussa kukin pelaaja "draftaa" itselleen kolme uutta toimintokorttia. Niistä valitaan kaksi, joilla korvataan vastaavat perustoimintokortit. Uusissa toimintokorteissa on edelleen sama perustoiminto, mutta samalla niissä jokaisessa on yksilöllinen bonus. Ehkäpä kaveri voi rakentaa puistoonsa aina ylimääräisen paviljongin, kun taas itse voi nostaa kortteja ilman, että yhtäkään tarvitsee heittää pois. Toisessa pelissä saattaa voida pelata useita samoja kumppanieläintarhoja, tai voi pelata vaativia eläimiä helpommin jättämällä huomiotta yhden niiden vaatimista lisäehdoista. Kaikki peliporukassani ihastuivat näihin uusiin kortteihin, enkä kyllä halua pelata enää ilman niitä. Niiden tuoma vaihtelu lisää entisestään pelin erilaisia strategisia mahdollisuuksia.

Tämä on mainos:

Viimeinen ja vähäisin muutos ovat uudet pelimerkit, jotka kyllä sinällään ovat oikein sympaattisia. Nyt suojeluhankkeita tuettaessa jokaisella pelaajalla on puisen kuution sijasta käytössään eläimiä muistuttavat puunappulat. Tästä on ollut myös se apu, että uusille pelaajille on ollut helpompi iskostaa, että eläinnappulat menevät suojeluhankkeiden tukemiseen ja varastosta pelattavat kuutiot sitten menevät järjestölaudan lisäkohtaan. Tämä pieni muutos tekee opettamisesta hieman helpompaa, vaikka kokeneille pelaajille tästä ei suoranaista hyötyä olekaan.

Kokonaisuutena Ark Nova: Merimaailmat -lisäosa on todella mieluisa yllätys. Sen myötä jo ennestään mainiosta lautapelistä tulee himpun verran parempi. Mikäli Ark Nova on kokeilematta, peruspelillä pärjää edelleen mainiosti pitkään. Mutta mikäli on kyseisen pelin suurkuluttaja, tuo lisäosa siihen juuri sopivasti oikeanlaisia muutoksia.

Arviokappaleen tarjosi Lautapelit.fi.

Lautapelaajan 10/10

Ark Nova: Merimaailmat parantaa jo entisestään loistavaa peliäArk Nova: Merimaailmat parantaa jo entisestään loistavaa peliäArk Nova: Merimaailmat parantaa jo entisestään loistavaa peliäArk Nova: Merimaailmat parantaa jo entisestään loistavaa peliä


Ladataan seuraavaa sisältöä