Suomi
Gamereactor
arviot
Apollo Justice: Ace Attorney

Apollo Justice: Ace Attorney

Kulttisuosion saavuttanut Phoenix Wright -asianajopelisarja saa jatkoa, mutta tällä kertaa viattomia puolustaa uusi kasvo. Apollo Justice on juuri asianajoluvan saanut tulokas, joka isketään heti pelin alussa tukalaan tilanteeseen. Kuulostaako tutulta?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Apollo Justice: Ace Attorney sijoittuu Phoenix Wright -pelien maailmaan noin kymmenen vuotta viimeisen Phoenix Wright -pelin jälkeen. Periaatteessa homma toimii vanhaan tuttuun tapaan. Ensin tavataan asiakas, selvitetään, mistä on kysymys ja todistetaan tämä oikeudessa. Matkaan mahtuu luonnollisesti monta mutkaa.

Apollo Justice kierrättää monia Phoenix Wright -sarjan hahmoja, mutta esittelee pelaajille myös uusia kasvoja. Etenkin uusi syyttäjä Klavier Gavin, joka sattuu olemaan myös suosittu rocktähti, on tervetullut tuttavuus. Gavin on edellisiin Capcomin muovaamiin syyttäjiin verrattuna yllättävän rehellinen ja avoin. Hän välittää enemmän totuuden selviämisestä kuin juttunsa voittamisesta, mikä toisaalta tekee hänestä vähemmän vastustajan ja enemmän kanssatodistajan. Apollo Justicesta puuttuu siis Phoenix Wright -peleissä yleinen "pahissyyttäjä", joka täytyy kukistaa.

Phoenix Wright -peleistä tuttu absurdi oikeusjärjestelmä tekee comebackin Apollo Justicessa. Toisin kuin todellisuudessa, pelin oikeussalissa meininki on "syyllinen kunnes toisin todistetaan". Oikeussalissa vääriin vastauksiin ei ole varaa, sillä jokainen virhe saattaa syytetyn lähemmäksi virheellistä tuomiota. Yrityksen ja erehdyksen oravanpyörä saattaa turhauttaa monia pelaajia. Jotain pelimekaniikan rikkonaisuudesta kertoo se, että huomasin tallentavani pelin aina ennen todistuskappaleen esittämistä, mikäli olin vähänkin epävarma vastauksen oikeudesta. Tallentaminen tarkoittaa valitettavasti myös pelin katkeamista, sillä varsinaista tallennus- ja latausjärjestelmää pelissä ei ole, vaan pelin alkaa latausruudusta ja päättyy tallennukseen.

Pelimekaniikka on mallia "juttele todistajille ja näytä esinettä X, niin pääset eteenpäin". Useimmiten homma etenee ihan mukavasti, kunnes vastaan tulee kohta, josta ei selviä kuin näyttämällä jokaista esinettä jokaiselle vastaantulijalle. Loogiset päättelyketjut kulkevat yhtä rataa, ja vaikka pelaaja olisi päässyt samaan lopputulokseen, ei peli päästä eteenpäin ennen "oikean" ajatusreitin löytymistä. On jokseenkin yllättävää, että edelleenkään seikkailupeleihin ei ole onnistuttu luomaan järjestelmää, jossa ongelmaan on useampi ratkaisu. Apollo Justicessa on hetkittäin tilanteita, joissa mahdollisia todistuskappaleita on kaksi, mikä helpottaa hommaa hieman, mutta kaikkia turhautumiskohtia ei ole suinkaan saatu pelistä kitkettyä.

Tämä on mainos:

Normaalin todistelun ja ristiriitaisuuksien etsimisen lisäksi Apollolla on omaperäinen lahja, jonka avulla hän pystyy näkemään, milloin todistaja valehtelee. Tiukkapipoisimmat pelaajat pitänevät ominaisuutta täysin absurdina, mutta Ace Attorney -pelien maailmassa valehtelijoiden tunnistaminen on sieltä vähemmän absurdista päästä. On toki mahdollista, että järjestelmä on kehitetty peittämään käsikirjoituksen heikompia puolia, mutta lopputulos vie tarinaa eteenpäin melko onnistuneesti.

Phoenix Wright -pelien vahvuuksia ovat aina olleet käsikirjoitus ja mielenkiintoiset henkilöhahmot. Apollo Justice ei ainakaan ensimmäisessä osassaan yllä aivan edeltäjänsä tasolle, mutta homma toimii edelleen. Osa uusista hahmoista on valitettavan rasittavia (esimerkiksi gangsteri-wannabe Rocky Kitaki), mutta pahemmilta ylilyönneiltä vältytään. Juonellisesti Apollo Justice on paljon tiiviimpi kuin aiemmat Ace Attorney -pelit, ja kaikki pelin neljä oikeusjuttua nivoutuvat nätisti yhteen. Loppupuolella homma menee kuitenkin hieman liian älyvapaaksi.

Vaikka Apollo Justicea vaivaavat samat ongelmat kuin sen edeltäjiä, peli on silti ehdottomasti hankkimisen arvoinen. Phoenix Wright -pelien läpäisy ennen pelin aloittamista ei ole pakollista, mutta erinäisten juoniviittausten takia pelistä saa huomattavasti enemmän irti, mikäli läksyt on tehty. Vaikka pelin loppuratkaisu on jokseenkin kömpelö, se nostaa Apollo Justicen seuraajan odotukset entistä korkeammalle. Toivottavasti Capcom onnistuu ensi kerralla täydellisesti. Potentiaalia riittää kyllä.

Apollo Justice: Ace Attorney
Tämä on mainos:
Apollo Justice: Ace Attorney
Apollo Justice: Ace Attorney
Apollo Justice: Ace Attorney
Apollo Justice: Ace Attorney
Apollo Justice: Ace Attorney
Apollo Justice: Ace Attorney
Apollo Justice: Ace Attorney
Apollo Justice: Ace Attorney
Apollo Justice: Ace Attorney
Apollo Justice: Ace Attorney
Apollo Justice: Ace Attorney
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
erinomainen käsikirjoitus, musiikki, huumori
-
yritys ja erehdys, useimmiten vain yksi oikea ratkaisu
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Apollo Justice: Ace Attorney päivättiin

Apollo Justice: Ace Attorney päivättiin

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Capcom on ilmoittanut tulevan Apollo Justice: Ace Attorneyn julkaisupäiväksi 23. marraskuuta. Kyseessä on uusintaversio kymmenen vuoden takaisesta Nintendo DS -pelistä....Ladataan seuraavaa sisältöä