Suomi
Gamereactor
arviot
Apex Construct

Apex Construct

Tuttu tyylilaji saa piristävää puhtia omaperäisistä ja hyvin toteutetuista ratkaisuista laadukkaassa scifiseikkailussa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Jokin on mennyt pahasti pieleen, sillä maailma on kuin hävityksen jäljiltä. Kaikki elollinen on hävinnyt ja tuhoutunutta maata tallaavat robottieliöt, jotka haluavat sinut hengiltä. Maailman nykytilanteen takana on toisiaan vastaan kilpailevat tekoälyt, joiden kahakoinnin keskelle pelattava hahmo heitetään pelinappulaksi. Jousella varustautuneelle hahmolle jää tehtäväksi selvittää tapahtumien syyt ja selvitä hengissä vaarallisessa ympäristössä.

Apex Construct on hahmon silmistä kuvattu pulmapeli, jota rikastutetaan ajoittaisilla toimintaosuuksilla. VR-laseilla ja Move-kapuloilla toimiva peli suosii teleporttiliikkumista ja asteittaista kääntyilyä tyypilliseen tapaan. Käsien virkaa ajavilla kapuloilla pelaaja voi nostella tavaroita ja availla ovia varsin luonnollisen oloisesti. Erittäin hauskana lisänä jopa toimintojen kirjoittaminen oikeasti toimivalle tietokoneelle onnistuu, vaikka virtuaaliset nakkisormet sohivatkin välistä ylimääräisiä kirjaimia ruudulle.

Apex Constructin pulmat ovat luonteeltaan varsin selkeitä ja suoraviivaisia. Yleensä pelaajan pitää saada jokin ovi auki, esimerkiksi etsimällä tunnuslukua tietokoneohjattuun lukkoon tai löytää virtalähteitä, joilla käynnistää moottoreita. Ratkaisu löytyy yleensä läheltä ja tarvittaessa peli voi hiukan avittaa näyttämällä suuntaa, minne seuraavaksi pitäisi mennä. Pelistä löytyy myös paljon tekstiä luettavaksi, jonka sisältö raottaa syitä tapahtumille. Tietokoneen käyttö on tästä oiva esimerkki, kun pelaaja voi näpytellä oikeita DOS-komentoja tietokoneelle ja saada aikaan tuloksia. Kyllä siinä jo vanhan peliarvostelijan mieli täyttyy lämpimillä, nostalgisilla muistoilla.

Tämä on mainos:
Apex Construct

Toimintaosuuksissa otetaan mittaa pelimaailman robottielukoista yhdistelemällä suojautumista ja ampumista. Tuliaseen sijaan pelissä ammutaan jousella, jonka toiminta on yllättävän luonnollista. Jousen pysyessä kiinteästi kiinni toisessa kapulassa, toisen kapulan lähelle tuonti aktivoi nuolen. Tämän jälkeen nuolikapulaa vedetään taakse ja nuolen matkaan lähettäminen sinetöidään liipaisinnapilla. Jousi muuntautuu myös suojaksi nappia painaessa, jonka avulla voi blokata vihollisten tulitusta. Suojautumisen ja ampumisen yhdistävä toiminta on virtaviivaista ja siihen saa todella hyvän tuntuman heti alusta alkaen. Robotteja metsästäessä, nuolten suhahdellessa tarkasti ja nopeasti, herää sisäinen Katniss tai Legolas välittömästi ja olo tuntuu kuin oikealta jousisankarilta. Harmillisesti toiminta jää taka-alalle pelin kallistuessa ongelmanratkaisuun ja tarinan mystiikan selvittämiseen tekstein.

Apex Construct

Apex Constructin mielenkiintoinen tarina on puettu varsin näyttävään ulkoasuun. Maailma on värikäs ja omaperäisellä tavalla retro. Tekstuurit ovat tarkkoja, ottaen huomioon PSVR:n rajoitteet, ja olioiden mallit ovat monimutkaisia sekä kivasti animoituja. Yksityiskohtiakin pelimaailmassa riittää, sillä tasot on koristeltu kaiken maailman roinalla, tietokoneruuduista voi lukea tekstejä ja kaapit ja muut vetotasot ovat toiminnallisia. Efektipuoli on jäänyt kuitenkin graafiseen ilmeeseen nähden harmillisen vähäiseksi. Pelistä ei löydy juurikaan erillisiä valo- tai partikkeliefektejä. Myös latauslogon suttuisuus ihmetyttää. Heti alussa ja jokaisen tason välissä ilmaantuva logo on sen verran epätarkka, että se rasittaa pahasti silmiä niiden yrittäessä korjata suttuisuutta.

Tämä on mainos:

Myös joitain bugeja tuli vastaan, joista pahimmat olivat esimerkiksi häviävät tavarat tai näkymättömät viholliset. Heti alussa saatava jousi katosi välittömästi kädestäni, jolloin peliä ei voinut enää jatkaa. Samoin kävi myös yhdelle viholliselle myöhemmässä vaiheessa. Vihollisen tulitus tuli silmille, mutta näkyvillä ei ollut mitään, mihin tehdä vastahyökkäystä. Näihin ongelmiin kuitenkin sai ratkaisun aloittamalla pelin uudestaan tai lataamalla edellisen tallennuspisteen. Peliin on luvattu päivitys heti julkaisupäivänä 20.2., joten uskoisin, etteivät nämä ongelmat toistu. [Päivityksen korjaukset. Kehittäjä lupaa lisää korjauksia tulevaisuudessa -toim. huom.]

Apex Construct piristää mukavasti suosittua VR-pelityylilajia muutamilla omaperäisillä ratkaisuillaan. Mielenkiintoinen tarina tekoälyjen vastakkainasettelusta ja pelihahmon jääminen kiistan välikappaleeksi sisältää sujuvaa mystiikkaa, jota selvittää mielellään. Teknisesti pelimaailman toimivat tietokoneet ja erityisesti luonnollisen tuntuinen jousiammunnan ja suojauksen yhdistelmä saavat Apex Contruction erottumaan kilpailijoistaan edukseen. Kunhan vain päivitys korjaa pelin pienokaiset bugit, niin kyseessä on ehdottomasti huomion arvoinen VR-seikkailu.

07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Loistava tuntuma jousen käyttöön, oikein operoitavat tietokoneet pelimaailmassa, mielenkiintoinen tarina
-
Suttuinen latauslogo, pienet bugit, niukasti toimintaa
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Apex ConstructScore

Apex Construct

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Tuttu tyylilaji saa piristävää puhtia omaperäisistä ja hyvin toteutetuista ratkaisuista laadukkaassa scifiseikkailussa.

0
Apex Construct PSVR:lle 20. helmikuuta

Apex Construct PSVR:lle 20. helmikuuta

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Ruotsalaisen Fast Travel Gamesin ensimmäinen VR-peli Apex Construct on määrä julkaista 20. helmikuuta PSVR:lle ja PS4:lle. Kuukautta myöhemmin eli 20. maaliskuuta peli...Ladataan seuraavaa sisältöä